יום המסחר בבורסה של תל אביב נסגר בירידות שערים. מדד ת"א 25 ירד ב-0.6% לרמה של 1,268.81 נקודות ומדד ת"א 100 השיל 0.7% לרמה של 1,167.75 נקודות. מדד הבנקים סיים ללא שינוי ומדד מניות הנדל"ן סגר בירידה של 0.7%.
בזירת המקרו העולמית, לאחר שבועות של הכחשות כי היא זקוקה לסיוע, ממשלת אירלנד הודיעה אתמול (ראשון) בלילה כי תפתח במו"מ רשמי מול האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית לגבי חבילת סיוע כלכלית. פרטי חבילת הסיוע והיקפה עדיין לא גובשו, אך גורמים באיחוד האירופי העריכו כי תנוע סביב 100 מיליארד יורו. "סאנדיי טיימס" דיווח כי במסגרת חבילת הסיוע, תידרש אירלנד להעלות מסים ולהגדיל את הנתח שבו מחזיקה הממשלה בבנקים הגדולים.
בזירת המקרו המקומית, מלבד הציפייה להחלטת הנגיד על הריבית, המסחר התנהל על רקע המשך הניסיונות לצנן את שוק הנדל"ן. מיכאל שראל, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, אמר אתמול כי השקעה בדירה בודדת למגורים מסוכנת לא פחות, ואולי אף יותר, מהשקעה בתיק מניות משולב ומפוזר. לדבריו, התשואה ההיסטורית הממוצעת נמוכה יותר של השקעה בדירה בהשוואה להשקעה בתיק מניות. שראל ביצע מחקר המבוסס על נתוני התשואה של שוקי המניות בישראל ובעולם ומחירי הדירות למגורים בישראל במהלך 15 השנים האחרונות.
הנפט ממשיך לתת את הטון
המגזר החם של חיפושי הגז והנפט ממשיך לתת את הטון בבורסה של תל אביב. מניות המגזר ירדו היום במחזורים גדולים על רקע המשך הלחצים על ועדת ששינסקי. שר התשתיות עוזי לנדאו כתב אתמול לראש הממשלה כי "שותפות מאגר הגז הטבעי בתמר הקפיאו כליל את פיתוח המאגר מאז פרסום טיוטת המלצות ועדת ששינסקי לפני שבוע". לנדאו לא פירט במכתב את הסיבה להקפאה, אך טוען כי הקמת ועדת ששינסקי עירערה את היציבות בענף. השותפות הישראליות במאגר תמר: ישראמקו, דלק קידוחים, אבנר, ודורגז לא דיווחו עד כה על הקפאת פיתוח תמר.
חברות נוספות מבקשות לקפוץ על העגלה ולהשתתף בחגיגת הנפט. אמש פורסם ב-TheMarker כי השותפות יולי חיפושי נפט מעוניינת לצאת להנפקה ראשונה למשקיעים תוך 6 חודשים. זאת על פי דו"חותיה הרבעוניים של שותפות גלוב אקספלוריישן, עמה חתמה לאחרונה על הסכם העברת זכויות ברישיונות. יולי חיפושים מוחזקת (51%) על ידי חברת פרימיום הבורסאית, לפידות של יעקב לוקסנבורג (25%) ונמרוד רינות. על פי הדו"חות, ההסכם לפיו תרכוש יולי חיפושים 10% משלושת רישיונות החיפוש היבשתיים של גלוב, מותנה בכך שבתוך חצי שנה תרשום השותפות את ניירותיה למסחר, כמו גם באישור הממונה על הנפט במשרד התשתיות.
מניית מכתשים אגן הוסיפה לרכז עניין לאחר שהחברה האם כור דיווחה אמש לבורסה כי במסגרת המגעים עם כמצ'יינה למכירת החברה צפויים לחול שינויים במבנה העסקה ובתנאיה. בין היתר, נדונו בין הצדדים מחיר העסקה: הפחתה בשווי מכתשים לצרכי העסקה, מ-2.72 מיליארד דולר ארה"ב (כפי שהיה בהבנות) לשווי של 2.4 מיליארד דולר ארה"ב המשקף מחיר של כ-20.3 שקל למניה (שער המניה כיום - 17.8 שקל). המניה איבדה 4.12% באחד המחזורים הגבוהים בבורסה.