בית המשפט העליון קיבל היום (ראשון) באופן חלקי את ערעורה של חברת תנובה על גובה הפיצויים שנפסקו עליה בפרשת הסיליקון בחלב העמיד, וקבע שתנובה תשלם 38.5 מיליון שקלים פיצויים, אשר יועברו לקרן מחקרים ומלגות ולחלוקת מוצרי חלב לנזקקים, במקום 55 מיליון שפסק בית המשפט המחוזי בתל אביב לפני שלוש שנים. זאת, לאחר שהשופטים קבעו כי גודל הקבוצה שניזוקה מהפרשה קטן יותר מזה שקבע בית המשפט המחוזי.
ב-1995 נחשף בעיתון "מעריב" שתנובה החדירה תרכובת סיליקון למוצרי חלב עמיד בשנים 94-95. זאת, לאחר שבמחלבה של החברה ברחובות התעוררה בעיה של הקצפת יתר בתהליך מזיגת חלב עמיד 1% שומן. מכיוון שעלות תיקון המכונה שהתקלקלה עמד על כמה מאות אלפי דולרים, בחרו בתנובה להוסיף סיליקון לחלב, מבלי ליידע את הציבור.
בית המשפט המחוזי העריך את מספר הנפגעים כתוצאה מהוספת הסיליקון בכ-220,000 איש, ופסק לכל אחד פיצויים בגובה 250 שקל. בערעור הציגה תנובה חוות דעת שקבעה כי כרבע מהציבור היה אדיש לפגיעה שעלולה להיגרם מהסיליקון. בית המשפט העליון קבע כי תנובה אכן הטעתה את הצרכנים, וכי לא ניתן לשלול את הסכנה שבסיליקון. "מדובר במעשה הטעיה מודע ופסול של הסתרת מידע מכוונת על כל החומרה הנלווית לכך ביחסים שבין תנובה כעוסק ובין הקבוצה הצרכנית הרלוונטית", כתבה השופטת מרים נאור בפסק הדין. "זאת ועוד, הסיליקון הוא חומר כימי מלאכותי שאין לו ערך תזונתי כלשהו והוא אינו אמור להימצא בחלב. על כן, הצרכן הסביר אינו מצפה למצוא אותו בחלב. הניסיון שעושה תנובה בהקשר זה בסיכומיה לפנינו להציג בדיעבד את הסיליקון כ'תוסף מזון' נפוץ במוצרי מזון, אין לו ביסוס מספיק בחומר הראיות ואין לקבלו. זאת בייחוד משהוברר כי הסיבה היחידה שבגללה הוסיפה תנובה את הסיליקון לחלב היתה הרצון לפתור בדרך זולה את בעיית ההקצפה שנוצרה".
אולם, השופטים קיבלו את הטענה כי לא כל הצרכנים נפגעו מהוספת הסיליקון, ולכן קבעו שקבוצת הנפגעים בתביעה הייצוגית היא 154 אלף בלבד. לכן, גובה הפיצויים ירד ב-30%. כתוצאה מכך גם נקבע כי הסכום שיקבלו יורשי התובעים ירד מחצי מיליון שקל ל-300 אלף שקל. המועצה הישראלית לצרכנות תקבל 550 אלף שקל פיצויים במקום מיליון, ועורכי דינם של התובעים יקבלו 1.5 מיליון שקל במקום 2.5 מיליון.
יופחת סכום הפיצויים שתשלם תנובה בגלל הסיליקון
גלעד גרוסמן
4.12.2011 / 11:42