וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

חברת החשמל נגד תחרות: דורשת גז זול רק לה

אבי בר-אלי

8.12.2011 / 9:42

בסעיף שמבקשת חברת החשמל להכניס לחוזה בינה לבין שותפות מאגר הגז תמר נכלל סעיף הדורש כי מחיר הגז הטבעי שיימכר לחברת החשמל יהיה הנמוך ביותר במשק. רשות ההגבלים בוחנת הסעיף

חוזה הגז בין חברת החשמל לבין השותפות במאגר הגז הטבעי תמר, שיוצג היום בפני דירקטוריון חברת החשמל, עשוי לגרור איום נוסף על התחרות בשוק האנרגיה: נוסח החוזה כולל סעיף שנועד להבטיח כי מחיר הגז הטבעי שיימכר לחברת החשמל יהיה הנמוך ביותר במשק.

חברת החשמל דרשה משותפות תמר להתחייב בחוזה למודל MFN (Most Favorite Nation) שלפיו הספקית לא תספק גז טבעי ללקוחות אחרים בשוק במחיר נמוך מזה שהובטח לה - וסירבה לאשר את נוסח החוזה עד שיסכימו לכך. ואולם השותפות סירבו לקבל תנאי זה.

הכללת הסעיף בחוזה עשויה לעורר דאגה רבה בשוקי הגז והחשמל, מחמת הפגיעה לכאורה בתחרות בענפים אלה. מצד אחד, התחייבות כזאת עשויה לפגוע בכושר התחרות של יצרני החשמל הפרטי בתחנות הכוח של חברת החשמל, בשל המרכזיות של עלות הגז בתשומות ייצור החשמל (60%). חברת החשמל היא אמנם צרכן הגז הגדול במשק הישראלי, אולם נפח הגז שתרכוש בחוזה עם שותפות תמר - 3 מיליארד מ"ק (BCM), לפי הערכות - אינו רחוק מנפח הגז הדרוש לקבוצת החברה לישראל, למשל.

כמו כן, אם יתגלו בעתיד תגליות גז טבעי נוספות לחופי ישראל, שוק הגז צפוי להיפתח לתחרות, ומחיר הגז שבו תנקוב שותפות תמר בתנאי תחרות יופחת. נוסף על כך, חתימה על סעיף כזה בין שני השחקנים הדומיננטיים בענף הגז עלולה לקבוע למעשה מחיר רצפה גם עבור ספקיות הגז העתידיות למשק - ושלא בתנאי תחרות.

רשות ההגבלים העסקיים מסרה אתמול בתגובה כי הנושא נבחן בימים אלה, אולם חברת החשמל עשויה שלא להמתין להחלטה בעניין, להכליל סעיף זה בחוזה ולהביאו לאישור הדירקטוריון היום.

באחרונה נחשף ב-TheMarker כי הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיויד גילה, קבע כי חתימה על חוזה גז בין חברת החשמל לשותפות תמר עשויה להוות הסדר כובל. משמעות הודעת הממונה היא שחברת החשמל תידרש לקבל את אישור בית הדין להגבלים עסקיים לפני שתחתום על החוזה, או לקבל פטור מהסדר כובל מהממונה. לפיכך, קשה לראות כיצד תאשר רשות ההגבלים את הכללת הסעיף בחוזה.

לפי הערכות, חוזה הגז עם תמר יקיף אספקת גז שנתית בנפח של 3 BCM למשך 15 שנה, שיעלו בהדרגה עד כ-5 BCM. זאת, במחיר גבוה יחסית של 5.1-5.4 דולרים למיליון BTU. פרטי החוזה יוצגו היום לראשונה בפני חברי הדירקטוריון. לפי הערכות, ההחלטה אם לאשר את החוזה תתקבל במהלך השבועות הבאים.

אם תתפתח תחרות - החוזה ייפתח

רכיב חוזי נוסף הוכנס להסכם הגז בין חברת החשמל לבין שותפות תמר - ועשוי דווקא לתמוך באופק תחרותי בשוק הגז. בנוסח החוזה שייחתם בין הצדדים, ניתנה בידי חברת החשמל אופציה לפתיחתו לדיון מחודש בחלוף חמש שנים מיום אספקת הגז ממאגר תמר. זאת, בין היתר, במידה שבשוק הגז הטבעי יחולו התפתחויות שיאפשרו לחברה לקיים הליך תחרותי לרכש גז.

הסיבה להכללת סעיף זה בנוסח החוזה נעוצה בחששן של חברות חיפושי הגז הפועלות כיום בשוק, כי חוזה הגז שייחתם בין תמר לחברת החשמל ימלא למעשה את צורכי החברה לשנים הבאות, ובכך יחסום בפניהן את האפשרות להתקשר עם לקוח העוגן במשק הישראלי. ואולם האופציה עשויה לשרת גם את חברת החשמל, משום שהמשא ומתן שניהלה עם שותפות תמר נעשה שלא בהליך מכרזי - ואמור להיחתם חודשים ספורים לפני ביצוע מספר רב של קידוחי אקספלורציה בים התיכון.

כך למשל קרא למדינה לפני כחצי שנה אוהד מראני, מנכ"ל הכשרה אנרגיה השותפה במאגרי הגז שרה ומירה שלחופי ישראל, להגביל את חוזה הגז שעליו תחתום חברת החשמל מול תמר - ולמנוע ממנה חתימה על חוזים ארוכי טווח. "מספיק שהיא תכתיב לחברת החשמל לרכוש את הגז שלה משלושה שחקנים לפחות כדי לפתח תחרות", אמר מראני.

סעיף זה בחוזה מיתוסף לקיצוץ שנעשה גם בהיקף הגז שתרכוש חברת החשמל מהמאגר. כפי שנחשף ב-TheMarker, הופחתה כמות הגז שתרכוש חברת החשמל משותפות תמר בשנים הראשונות לחוזה בשיעור חד של כ-40%. זאת, לאחר שהתברר כי רכש הגז שתיכננה חברת החשמל לרכוש, בנפח של 4.94 BCM לשנה, עלול למלא את הקיבולת המוגבלת ממילא של צנרת הולכת הגז ממאגר תמר אל החוף, כך שלא תתאפשר למעשה צריכת גז בידי מתחרים או צרכנים אחרים. עובדה זו גררה חשש נוסף שלפיו אם תתפוס חברת החשמל את מרבית הקיבולת, הרי שהתחרות בין הצרכנים הנותרים על יתרת הגז המוגבלת תביא להאמרת מחירו בידי שותפות תמר.

משום כך, קבע הממונה על ההגבלים כי חברת החשמל תידרש לקבל את אישור בית הדין להגבלים עסקיים לפני שתחתום על חוזה הגז. ככל הידוע, הופחתה בעקבות זאת כמות הגז השנתית שתרכוש חברת החשמל ל-3 BCM בשנה בלבד. זאת, לצד מנגנון שיוכל להגדיל בעתיד את כמות הגז שיירכש באופן הדרגתי, בהתאם לפיתוח תשתיות הולכה מתאימות. מדובר למשל בהנחת צינור תת-ימי נוסף מאסדת ההפקה של ים תטיס לאשקלון, בנוסף לצינור הקיים לאשדוד.

משרד התשתיות הורה בשבוע שעבר לשותפות תמר להשלים את הנחת צינור הגז עד 2013 כדי לאפשר את כניסתם לשוק של יצרני החשמל הפרטי הראשונים.

הסכם הגז של שותפות תמר עם חברת החשמל אמור להוות את חוזה העוגן עבור גיוס המימון לפרויקט פיתוח המאגר. מדובר בקבוצת חברות דלק (דלק קידוחים ואבנר) וכן באלון גז, שממתינות בקוצר רוח לחתימת החוזה, שכן הוא תנאי לגיוס חלקן במימון בתנאים שעשויים לפקוע בסוף החודש.

בדצמבר 2009 חתמו חברת החשמל ושותפות תמר על מסמך כוונות לרכישת 2.7 מיליארד מ"ק גז ל-15 שנה בהיקף של 9.5 מיליארד דולר. מחיר הגז היה 4.7 דולר למיליון BTU.

ואולם לאחר חצי שנה שבה הקפיאה שותפות תמר את המשא ומתן בין הצדדים, דרשו השותפות לפני חודשיים מחברת החשמל לייקר את הגז ב-35%-40% ל-6-6.5 דולרים למיליון BTU. בחברת החשמל סברו כי שותפות תמר מנצלת את כשל השוק שנוצר בעקבות מיצויה הקרב של מכסת הגז המצרי (והיעדרותו בפועל), כדי לפתוח את החוזים עמה ולהכתיב מחיר גז שרירותי לכאורה.

כפי שנחשף ב-TheMarker, חברת החשמל פנתה לממשלה בבקשה שתתערב במשא ומתן מול השותפות. פנייה זו גררה הודעה מצד שר התשתיות, עוזי לנדאו, שלפיה בכוונתו להכריז על הגז הטבעי כמוצר בר פיקוח, כדי לפקח על תמחורו. במקביל, מליאת הרשות החליטה לפני כשבוע כי לא תכיר לחברת החשמל בעלות גז גבוהה מזו הנהוגה כיום במשק. כלומר, תעריף החשמל לציבור לא יועלה במידה שחברת החשמל תסכם עם שותפות תמר על מחיר גז גבוה ביחס לזה שנקבע במשא ומתן בין הצדדים לפני שנה וחצי.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    0
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully