וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

ינואר: היבוא זינק ב-12%, היצוא צנח ב-6%

רם עוזרי ואורה קורן

14.2.2012 / 12:34

הפער בין היצוא ליבוא כפי שבא לידי ביטוי בגירעון המסחרי של ישראל צמח בחודש ינואר לשיא של 2.2 מיליארד דולר. "נתוני היצוא עשויים לתמוך בהיחלשות השקל"

נתוני הסחר הבינלאומי של ישראל בינואר לא מבשרים טובות למשק הישראלי. הפער בין היצוא ליבוא, כפי שהוא בא לידי ביטוי בגירעון המסחרי של ישראל, צמח בחודש ינואר לשיא של 2.2 מיליארד דולר, לעומת ממוצע חודשי של 1.4 מיליארד דולר בשנת 2011.

על פי הניתוח של ד"ר מיכאל שראל, הכלכלן הראשי של קבוצת הראל, יצוא הסחורות רשם בינואר צניחה חדה של 6% בינואר, לאחר שבחודשים האחרונים ירד באופן עקבי אך בשיעורים מתונים הרבה יותר. בהשוואה לינואר 2010, ירד היצוא ב-5% בלבד, כך שהירידה בינואר בעצם מחקה את העלייה שנרשמה ביצוא במחצית הראשונה של 2011.

יבוא הסחורות זינק בינואר ב-12% והגיע לשיא של 5.7 מיליארד דולר. כל הנתונים של שראל, יש לציין, הם במונחים דולריים והם אינם כוללים יהלומים, אוניות ומטוסים. משמעות השימוש בערך הדולרי היא שהיחלשות הדולר בינואר, מרמה של 3.85 בתחילת החודש לרמה של 3.7 שקלים בסופו, תרמה אף היא לעלייה בנתוני היבוא. העלייה במונחים שקליים מתונה יותר.

בהשוואה לחודשים הקודמים (אוקטובר-נובמבר 2011) ירד יצוא הסחורות ללא יהלומים במונחים דולריים בחודשים דצמבר-ינואר בכ-4% והסתכם בכ-7.3 מיליארד דולר. הירידה בחודשים אלה הושפעה מירידה חדה ביצוא התרופות, אולם גם בניכוי התרופות נרשמה ירידה ביצוא של כ-0.5%.

רמזי גבאי, יו"ר מכון היצוא, אמר כי "הירידה בהיקפים נובעת בעיקר מירידה בביקוש של יעדי היצוא העיקריים של ישראל באיחוד האירופי, ומהתמתנות הביקוש בארה"ב. שווקים אלו מהווים כ-60% מסך היצוא הישראלי. גם בהיקפי היבוא של השווקים באסיה ניכרת התמתנות בחודשים האחרונים".

יצוא ענפי ההי-טק רשם בחודשים דצמבר-ינואר עלייה דולרית של 0.7% לכ-3.6 מיליארד דולר. היצוא הושפע מירידה חדה ביצוא התרופות (הנתון לתנודתיות רבה), בשיעור דולרי של כ-21% בהשוואה לחודשים אוקטובר-נובמבר, לכ-990 מיליון דולר.

בשאר ענפי ההיי-טק נרשמו עליות ביצוא. יצוא הרכיבים האלקטרוניים עלה דולרית בכ-3% בהשוואה לתקופה הקודמת, והסתכם בכ-710 מיליון דולר. יצוא ציוד התקשורת, בקרה, רפואי ומדעי עלה דולרית בכ-1.5% והסתכם בכ-1.4 מיליארד דולר. יצוא כלי הטייס, הנתון גם הוא לתנודתיות רבה, עלה בכ-90% עקב עסקות חריגות שנרשמו בחודש דצמבר, והסתכם בכ-460 מיליון דולר.

בשאר ענפי היצוא נרשמה מגמה שלילית בחודשים דצמבר-ינואר בהשוואה לתקופה הקודמת: בענפי התעשייה המעורבת-עילית, הכוללים את יצוא הכימיקלים וזיקוקי הנפט, המכונות והציוד, נרשמה ירידה דולרית של 7% לכ-2 מיליארד דולר. היצוא בענפי התעשייה המעורבת-מסורתית, הכוללים את ענפי הגומי ופלסטיקה, מוצרי מתכת, כרייה וחציבה, נרשמה ירידה דולרית של כ-11.5% לכמיליארד דולר, ובענפי התעשייה המסורתית הכוללים את הטקסטיל, המזון והמשקאות, נרשמה ירידה של 6.5% לכ-355 מיליון דולר.

בחודש אוקטובר 2011 העריך אגף הכלכלה של מכון היצוא כי בשנת 2012 יירשם קיפאון ביצוא הישראלי.

לדברי שראל, נתוני היצוא "עשויים לתמוך בהיחלשות השקל. בהנחה שלא מדובר על שינוי חד פעמי, יש לכך השפעה בשני ערוצים: בטווח המיידי, העובדה שנכנסים פחות דולרים לארץ מחלישה את השקל. בנוסף, חולשה ביצוא תביא להמשך היחלשות בשיעורי הצמיחה וכתוצאה בנק ישראל עשוי להוריד ריבית או לא להעלות אותה, מה שמוסיף ומחליש את השקל".

  • עוד באותו נושא:
  • יבוא
  • יצוא

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    0
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully