"הממשלה תפעל לגיבושו של תקציב חירום לאומי, אשר יאפשר למדינת ישראל להתמודד עם המשבר הכלכלי העולמי, וזאת במאמץ לחזק את השכבות החלשות ואת מעמד הביניים. הסיעות יפעלו לצמצום החקיקה הפרטית בכנסת, ולחיזוק משמעת תקציבית" - כך נכתב בהסכם הקואליציוני החדש בין הליכוד לבין קדימה. הצהרת הכוונות הזו התקבלה בשוק ההון ברגשות מעורבים.
"בדרך כלל כשמדברים על תקציב חירום מתכוונים לתקציב שכולל צעדים לא שגרתיים", אומר אלכס זבז'ינסקי, כלכלן המקרו הראשי של בית ההשקעות דש. "מנסחי ההסכם נזקקו למונח חירום ככל הנראה כדי לאותת שהתקציב יהיה שונה ממה שהיה מתקבל בנסיבות הרגילות. שינויים שיכולים היו להתקבל במבנה הקואליציוני הקיים לא יתקבלו ככל הנראה במבנה הקואליציוני החדש", מסביר זבז'ינסקי כאשר כוונתו היא בעיקר לגירעון הממשלתי. כתוצאה מהמהלך, הוא סבור, צפויים קיצוצים בתקציב וכן העלאת מסים - צעד שבדרך כלל נכלל ב"תקציבי חירום".
"הגירעון הגדל דרש טיפול שורש. ההוצאות בגין החוקים והתוכניות שאושרו ע"י הממשלה (הסכמי שכר, מסקנות ועדת טרטנברג וכיוצא באלה) חרגו מהמסגרת שנקבעה לא רק השנה, אלא גם בשנים הבאות. במצב זה נדרשה הכרעה שכוללת קביעת סדר עדיפויות חדש וברור, על מה מוותרים ובמה משקיעים".
הכרעה כזו לא היתה אפשרית במבנה הקואליציוני הרבגוני הקיים. לדברי זבז'ינסקי, הקואליציה החדשה בשיתוף קדימה תאפשר קיצוצים בתקציבים הסקטוריאליים הנוגעים לאינטרסים צרים בקואליציה והתמקדות של הממשלה בצעדים שיהיו נכונים יותר מבחינת המשק. "המפסידים מהמהלך עלולים להיות השותפים הקטנים יותר בקואליציה. כמו כן ייתכן שגם חלק מהדרישות שהועלו על ידי המחאה החברתית לא ייענו".
"בהנחה שמבחינה פוליטית הדברים אכן יגיעו לכלל ביצוע, מדובר בבשורה כלכלית חיובית", מסכם זבז'ינסקי. "נושא הגירעון שאמור לקבל טיפול מהווה בשורה חיובית לשוק האג"ח שהגדלת הגירעון איימה להציפו בהנפקות. מדובר אולי על שיפור, אפילו לעומת התסריט של הליכה לבחירות".
"שוק ההון יקבל את הבשורה בחיוב"
"שוק ההון יקבל את הבשורה בחיוב" - כך אמר הבוקר אמיר כהנוביץ', הכלכלן הראשי של כלל פיננסים, בעקבות ביטול הבחירות וצירופה של קדימה לממשלת אחדות שתכהן עד נובמבר 2013. "שוק ההון רוצה ודאות ומדיניות פרו כלכלית". הדגיש כהנוביץ'. "ברור שדחיית הבחירות תעביר את המשקל מכלכלת בחירות לטיפול בנושאים שחשובים לכלכלה".
עוד הוסיף כהנוביץ' כי "גם המשקיעים הזרים מעדיפים ממשלה רחבה ויציבה שיכולה לגבש מדיניות פרו כלכלית ויכולה להעביר החלטות. לבחירות ובניית קואליציה חדשה ישנו מחיר כלכלי שנחסך מאזרחי ישראל בעקבות ההחלטה על ממשלת אחדות".
באשר למחאה החברתית בקיץ הקרוב, סבור כהנוביץ' כי "בישראל ישנם כמה בעיות ובראשן רמת החיים שלא דומה לרמת החיים במערב. אך המחאה מתקשה לשים את האצבע על הבעיות. יש סיכוי גבוהה יותר שממשלה גדולה תלך עם הדעה של הרוב ובכך תעזור להעלות את רמת החיים בישראל".