כ-10,000 צרכנים הצטרפו עד כה להסדר החשמל, שנועד לעודד חיסכון בחשמל בקיץ הקרוב באמצעות מתן הנחות בחשבון החשמל לחוסכים. ההסדר, המבוסס על הסדר דומה שנוסה בהצלחה במדינת קליפורניה, מעניק הנחה בשיעור 10% בחשבון החשמל לצרכנים שיחסכו 15%-20% בצריכה בחודשי הקיץ (יוני-ספטמבר) בהשוואה לקיץ שעבר. צרכנים שיחסכו 20%-30% יקבלו 20% הנחה בחשבון הסופי.
למרות ההקפאה בפועל של תקציבי הפרסום בחברת החשמל, בשל מצבה הפיננסי, מתכוונת החברה לפרסם מודעות בעיתונים כדי להגביר את מודעות הציבור להסדר החיסכון. עם זאת, ניתן יהיה להירשם אליו באמצעות אתר האינטרנט של החברה רק עד 31 במאי.
יש לציין כי על חיסכון של 30% ומעלה לא תתקבל הנחה. על כך החליטה רשות החשמל, לאחר שהתברר מהניסיון בעולם כי רק במקרים נדירים מאוד מתקבל חיסכון של 30% ומעלה בחשבון החשמל. על פי הרשות, חיסכון בשיעורים אלה מתקבל בעיקר בשל שינויים במספר המתגוררים בבית, או בשל נסיעה ממושכת. לפיכך, הוא אינו נובע מהחלטה לחסוך בחשמל, ומשום כך לא יתוגמל.
הממשלה תדון היום במחסור בחשמל
מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר, יעמוד בראש ועדה ליישום החלטות הממשלה בנושא המחסור בחשמל בקיץ הקרוב. היום צפויה הממשלה לאשר את הקמת הוועדה, צעד שנכלל בהצעת המחליטים שיגיש לאישורה משרד האנרגיה והמים. ההצעה, שאישורה נדחה במשך שבועיים בשל מחלוקות בין משרדי הממשלה, כוללת בין היתר אישורים להפעלת תחנות כוח במזוט מזהם, שימוש בטורבינות גז ניידות והחלת הסדרים שונים להפחתת צריכה בשעות השיא על בסיסי צה"ל. עם זאת, ההצעה אינה כוללת הטלת אחריות על שר האנרגיה לקבוע קריטריונים לסדר עדיפויות בניתוק החשמל, כפי שהוצע בעבר על ידי המשרד.
יש לציין כי צוות מקצועי בין משרדי לטיפול במשבר החשמל הוקם לפני כמה חודשים, בראשות ראש מנהל החשמל במשרד האנרגיה, יהודה ניב. כעת יוכפף הטיפול למשרד ראש הממשלה. זו הפעם השנייה השנה, שבה מוכפפת פעילות במשק האנרגיה לוועדה בראשות לוקר. בתום ישיבת ממשלה בפברואר הודיע ראש הממשלה, בנימין נתניהו, כי תוקם ועדה להסרת חסמים בראשותו של לוקר, שתעסוק בנושאי הגז הטבעי, כולל קידום כניסת הגז לארץ ועידוד היצוא. ההודעה התקבלה אז בהפתעה במשרד האנרגיה, והשר עוזי לנדאו טען כי נתניהו אמר לו כי אינו יודע על הקמת ועדה זו.
בקיץ הקרוב צפויה מצוקה במשק החשמל על רקע המחסור בגז, ירידה בתפוקת תחנות הכוח, וצפי לביקושים גבוהים. חברת החשמל העריכה בעבר כי כושר הייצור יגיע ל-1% בלבד מעל לביקוש לחשמל בשעות שיא הצריכה בקיץ, ולפיכך צפויות הפסקות חשמל במקרה של תקלות במערכת או עלייה פתאומית בביקוש בשעות השיא. כדי לקדם את פני המחסור בחשמל, יגיש היום משרד האנרגיה והמים לאישור הממשלה צעדים נוספים להגברת ייצור החשמל מחד וחיסכון בחשמל מאידך. זאת, לאחר דחייה של כשבועיים בהחלטה בנושא, בשל אי הסכמות בין המשרדים השונים על צעדי הפעולה השונים והסמכויות של כל משרד בתחום.
בין היתר, התנגדו במשרד האוצר לסעיפים מסוימים בנוסח ההצעה הקודם, שנוסחו בלי להכליל בקרה על עלויות יישומם. בנוסף, נכלל בהצעה הקודמת סעיף, המטיל על שר האנרגיה לקבוע קריטריונים לסדר עדיפויות בניתוק צרכנים מהרשת אם וכאשר יעלה הביקוש לחשמל על כושר הייצור. קביעת הקריטריונים על ידי השר נתקלה בהתנגדות מצד משרד המשפטים, שבו סברו כי יש לקבוע אותם בחקיקה.
ההצעה כוללת צעדים לאישור הפעלת תחנות כוח של חברת החשמל במזוט. כך, מוצע להכריז על תקלה במערכת הגז, תנאי שנקבע בתמ"א לתחנות הכוח חגית וחיפה, כדי לאשר את הפעלתן בדלק המזהם. בנוסף מוצע להנחות את השר להגנת הסביבה להסיר את הצווים האוסרים על הפעלת תחנות כוח במזוט, ובלבד שיחידות הייצור במזוט יופעלו על פי סדר עדיפויות שייקבע משיקולי פגיעה באוכלוסייה מזיהום האוויר. כמו כן מוצע להורות לשר להגנת הסביבה לבחון אישור הפעלת בית הזיקוק של בז"ן במזוט, כדי שימשיך לייצר דלקים. כיום מפעילה בז"ן את בית הזיקוק באישור זמני מהמשרד להגנת הסביבה.
צעד נוסף המוצע בהחלטה הוא בחינת הוספת בסיסי צה"ל להסדר "פסגה ניידת", המיועד לצרכני חשמל גדולים בתעשייה ומייקר מאוד את צריכת החשמל ב-100 שעות קריטיות בכל שנה. זאת, מתוך מטרה לעודד חיסכון בחשמל בשעות אלה. עוד מוצע לבחון את צירוף הגנרטורים בבסיסי צה"ל להסדר הגנרטורים, במסגרתו מופעלים גנרטורים תעשייתיים במגזר הפרטי בשעות שיא הצריכה כדי להקטין את הצריכה.
בהתאם לדרישת ארגוני הסביבה והמשרד להגנת הסביבה נכתב בהצעה כי רשות החשמל תבחן הקדמת פרסום מכסה לייצור חשמל סולארי בהיקף 30 מגה ואט במתקנים קטנים (עד 50 קילו ואט) - רק אם יתחילו לספק חשמל עד 1 ביולי, כדי להבטיח כי המערכות שייהנו מהקדמת המכסה אכן יסייעו בפתרון המצוקה בקיץ. השר להגנת הסביבה צפוי לדרוש הגדלה נוספת של המכסה.
לוח הזמנים הצפוף גורר מחאה מצד החברות הסולאריות. מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה מתחדשת בישראל, איתן פרנס, מסר כי "בפועל שיאי צריכת החשמל והצורך באמצעים לספקם כדי להתמודד עם המחסור הצפוי, נדרשים בעיקר בחודש אוגוסט ולכן מדובר במגבלה מקוממת". בנוסף טענו גורמים בשוק הסולארי כי הליך אישור הסגירות הפיננסיות ברשות החשמל אטי, וכי ניתן היה להגדיל את היצע החשמל הסולארי בקיץ אם הליך האישורים היה מזורז.