התחרותיות בישראל בתחום המזון, בעיקר בתחום הרשתות, אך גם בתחום היצרנים, נמוכה מהמקובל במדינות המפותחות (OECD). אלה הם חלק מהממצאים ההשוואתיים שהעלתה חברת מוניטור, שנשכרה על ידי ועדת המזון כדי להמליץ על צעדים להגברת התחרות בתחום על בסיס השוואה בינלאומית - כך מסרו מקורבים לוועדה.
לדברי המקורבים לוועדה, על בסיס ממצאי מוניטור צפויה הוועדה להמליץ בין היתר על הגבלת הפריסה של רשתות המזון הגדולות - כלומר, ייתכן שהרשתות יחויבו למכור סניפים הנמצאים בסמיכות גיאוגרפית, או שייאסר עליהן לפתוח סניפים נוספים באזור זה. המלצה נוספת תהיה הגדלת היבוא, כדי לעורר את התחרות בייצור.
מוניטור היא חברת ייעוץ בינלאומית שזכתה במכרז של ועדת המזון. ממצאי מוניטור סותרים טענות שהעלו כמה רשתות וספקים בפני ועדת המזון, שלפיהן ענף המזון הישראלי אינו ריכוזי יותר ממקביליו במדינות מפותחות. עוד העלתה בדיקת החברה כי השימוש במותג הפרטי של רשתות השיווק בישראל נמוך ממדינות מפותחות.
הממצאים המרכזיים של מוניטור תומכים בממצאי ועדת טרכטנברג, שקבעה כי מחירי המזון בישראל עלו בשנים האחרונות בשיעור גבוה יחסית למדינות המפותחות, כתוצאה מתחרותיות ירודה.
ועדת המזון בראשות שרון קדמי, מנכ"ל משרד התמ"ת, הוקמה על ידי שר התמ"ת, שלום שמחון, על רקע המחאה החברתית, במטרה לחולל תחרות בענף המזון שתביא לירידת מחירים. קדמי עמד גם בראש ועדת החלב שהוקמה באותו מועד, וצפויה להגיש בקרוב את המלצותיה לאישור הממשלה.
ועדת המזון התמקדה במקטע של רשתות שיווק ויצרני מזון. הוועדה התקשתה לזהות את מוקדי הרווח העודף של הרשתות, אף ששמחון הצביע על התרחבותן והפיכתן למעין חברות נדל"ן ועל העמלות הנגבות מספקים, התורמים לייקור המוצרים לצרכן.
בהמלצות הביניים של הוועדה הומלץ בין היתר על הפחתת מכסים בתחום המזון ועל שורת צעדים לשיפור יכולת הצרכנים להשוות מחירים. כן דנה הוועדה בהפחתת מע"מ למוצרי מזון ובהכנסת מוצרים של מונופולים לפיקוח מחירים.
הוועדה החליטה להיעזר בחברה בינלאומית כדי לבדוק אם הריכוזיות בשוק הישראלי אכן גבוהה יחסית למקובל במדינות מפותחות. בדיקת החברה העלתה, כאמור, כי הריכוזיות בישראל גבוהה יותר. מוניטור גם אמורה להמליץ על כיוונים לצמצום הריכוזיות בענף.
ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה כי מוניטור עדיין לא הגישה המלצות לוועדת המזון.
תחום המזון בישראל פחות תחרותי מבמדינות המפותחות
אורה קורן
13.5.2012 / 8:48