וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

מי לוקח ימי מחלה? בעיקר העובדים החזקים

חיים ביאור

12.7.2012 / 11:04

בעקות העלאת התשלום על ימי מחלה חלה עלייה בכמות ימי המחלה שלוקחים עובדים במשק. אבל אילו מהעובדים מנצלים את ימי המחלה ומי לא יכול להרשות לעצמו לעשות כן?

בתחילת אפריל 2011 קיבלה הכנסת, בעידוד ההסתדרות, תיקון לחוק דמי מחלה, המגדיל את התשלום עבור כל יום מחלה.

המצדדים בתיקון טענו כי לא ייתכן שעובד יקבל רק 37% מגובה שכרו עבור הימים השני השלישי למחלתו, או 75% משכרו החל ביום הרביעי. לדבריהם, המשמעות היא שעובד שלא יכול להרשות לעצמו את אובדן ההכנסה יגיע למקום העבודה גם חולה.

לעומתם טענו המתנגדים לתיקון כי העלאת הסכום ל-50% מהשכר בימים השני והשלישי ול-100% החל ביום הרביעי - יעודד עובדים להתחלות. חשוב להבהיר כי מדובר בימי מחלה שדורשים אישור מוסדר מרופא.

חלפה שנה מאז נכנס החוק לתוקפו. מנתוני חברת חשבים, המרכזת מידע על שכר ותנאים סוציאליים, עולה כי היקף ההיעדרויות של עובדים מפאת מחלה עלה בשיעור מתון של 5% לעומת השנה שקדמה לתיקון.

"זה אמנם שינוי מגמה, אך לא מדובר במפולת", אומר מנכ"ל חשבים, אייבי מאיר. "כדאי להמתין שנה נוספת כדי להגיע למסקנות ברורות יותר".

מנגד טוענת עו"ד מיכל שמיר, מומחית לדיני עבודה בחברת דטה פקס, כי הפער במספר ימי ההיעדרות גדל ב-10%.

"מעסיקים מכל מגזרי המשק מדווחים לי על עלייה במספר העובדים שנשארים בבית מפאת מחלה", היא אומרת. "העובדים החולים אומרים לעצמם 'אם כבר אני לא מרגיש טוב, אשאר בבית שבוע ימים כדי לקבל דמי מחלה גבוהים יותר. ללא ספק יש כיום לעובדים מוטיווציה רבה יותר לחלות ולהיעדר ממקום העבודה, והמעסיקים רוטנים יותר".

סקר שערכה חברת עוקץ מערכות, המתמחה בניהול וחישוב שכר ומערכות נוכחות, עבור TheMarker בחן את מספר ימי המחלה שדווחו על ידי עובדים במשק בינואר-מאי 2012 לעומת התקופה המקבילה ב-2011. לצורך כך, נבחנו כ-9,000 תלושי שכר ונתונים ממערכות הנוכחות של 247 חברות ועסקים מענפי התעשייה השונים.

בנקאית חולה פי שניים משומרת

בחלוקה מגדרית עולה מהסקר כי נשים נעדרות מפאת מחלה יותר מגברים, בכל המקצועות - החל בשמירה וניקיון ועד להיי?טק.

ימי מחלה של עובדים. TheMarker
ימי מחלה של עובדים/TheMarker

בשנים 2011 ו-2012 היה מספר ימי ההיעדרות של נשים גבוה בכ-50% מזה של גברים. הסיבה לכך נעוצה ככל הנראה בכך שנשים עובדות הן לרוב גם אמהות, וילדים חולים, שעבורם ניתנים ימי מחלה בנפרד, שלא תמיד מכסים את כל ימי המחלה - הם עדיין לרוב באחריות נשים.

גם בין הנשים קיים הבדל עצום בין הענפים. מספר ימי המחלה של אשת היי?טק, למשל, גבוהים כמעט פי שלושה לעומת שומרת או עובדת ניקיון, ועובדת בתחום המסחר או השירותים חולה פי שניים מעובדת בתחום תעשיית המזון.

מבצע מטורף למשפחה

חבילת סלוללר ל-4 מנויים -ב100 שקלים וגם חודש ראשון חינם!

לכתבה המלאה

באזור המרכז נעדרים הרבה יותר

מבדיקת היקף ימי המחלה בחתך גיאוגרפי עולה כי עובדים באזור המרכז נעדרים הרבה יותר ממקומות עבודתם לעומת עמיתיהם בדרום הארץ ובצפונה.

ימי מחלה של עובדים. TheMarker
ימי מחלה של עובדים/TheMarker

עו"ד מיכל שמיר מסבירה זאת בכך שבמרכז חשים ביטחון תעסוקתי רב יותר, ולכן עובדים מרשים לעצמם להיעדר ממקום העבודה.

לעומת זאת, היא אומרת, מספר הצעות העבודה בפריפריה, וגם איכותן, קטנה יותר - לכן העובדים משתדלים להיעדר כמה שפחות.

בבנקים ובחברות הפיננסים נעדרים יותר מהעבודה

הסקר של חברת עוקץ מעלה נתונים המוכיחים כי מגמת ההיעדרויות ממקומות העבודה אינה אחידה ועומדת ביחס הפוך לרמת השכר.

כך למשל, במחצית הראשונה של 2012 חלה ירידה של מספר ימי המחחלה בענפי השמירה (20%), הניקיון (6.7%) ותעשיית המזון (27.3%) לעומת מספר ימי המחלה שנלקחו במחצית הראשונה של 2011.

ימי מחלה של עובדים. TheMarker
ימי מחלה של עובדים/TheMarker

מנגד, עובדים בענפי המסחר, הביטוח והפיננסים כמו בנקים ובתי השקעות חלו מספר רב יותר של ימים. העלייה החדה ביותר (10%) חלה בענף ההיי-טק. גם לאחר שהחוק נכנס לתוקפו, עושה רושם כי מי שלא יכול להרשות לעצמו לאבד ולו חצי יום ממשכורתו - נעדר פחות.

מהסקר עולה כי מנהלים בדרגי ביניים לא כולל מנכ"לים וסמנכ"לים, חולים יותר מעובדים זוטרים - 3.1 ימים בחצי שנה בממוצע של המנהלים, לעומת 2.5 ימים בלבד בקרב העובדים.

"בהיי?טק משלמים שכר מלא על ימי מחלה"

גם במקרה זה מספרי ימי המחלה בתעשיות הצווארון הלבן גבוהים בהרבה מאלה של הצווארון הכחול. לדברי המנכ"ל המשותף של עוקץ מערכות, עמי ברגמן, עובדים ששכרם גבוה יותר ומועסקים בתפקידים הדורשים מיומנות רבה מרשים לעצמם להיעדר יותר, מכיוון שהם חוששים פחות לאבד את משרותיהם.

ימי מחלה של עובדים. TheMarker
ימי מחלה של עובדים/TheMarker

"בנוסף, מעסיקים רבים בענפי ההיי-טק, המסחר והשירותים משלמים לעובדים שכר מלא עבור ימי המחלה, כלומר אינם פועלים לפי ההגבלות הקיימות בחוק".

התהפכו היוצרות - ומבוגרים חולים פחות

הנה עוד סיבה להעסיק מבוגרים: בניגוד למיתוס שלפיו עובד מבוגר חולה יותר מעובד צעיר, מעלים נתוני הסקר כי ככל שגיל העובד עולה כך הוא נעדר פחות בשל מחלה.

ימי מחלה של עובדים. TheMarker
ימי מחלה של עובדים/TheMarker

ההבדלים דרמטיים: עובד היי-טק עד גיל 30 לוקח 5.4 ימי מחלה בחצי שנה בממוצע, ואילו עובד מעל גיל 40 לוקח רק שלושה ימים. בתחום הביטוח, צעיר לוקח 5.7 ימים לעומת 3.3 בקרב עובדים מעל גיל 40 .

המספרים נמוכים יותר בניקיון והשמירה, אך גם בהם ההבדלים ניכרים.

  • עוד באותו נושא:
  • ימי מחלה

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    0
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully