וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

מחיר שמן הזית לרשתות ירד ב-30% - הצרכן לא מרגיש

אורה קורן

22.7.2012 / 8:38

לדברי מנהל ענף הזית במועצת הצמחים הרשתות דרשו וקיבלו הנחות של 25%-30% על שמן הזית אך ההנחות אינן מורגשות במחיר הסופי

מחירו של קילוגרם שמן זית הנמכר על ידי יצרנים בישראל לרשתות שיווק גדולות ירד בשיעור מצטבר של 25%-30% בעונה האחרונה לעומת השנה שקדמה לה, אולם הירידה החדה לא הגיעה לציבור הצרכנים - כך טוען עדי נעלי, מנהל ענף הזית במועצת הצמחים. לדבריו, "ברשתות אין נפילת מחירים, אף שהרשתות הפילו לחקלאים מחירים בגלל התחרות מחו"ל".

מחיר שמן זית. TheMarker
מחיר שמן זית/TheMarker

העונה האחרונה התרכזה בסוף 2011 ותחילת 2012. לדברי נעלי, יצרני שמן הזית מכרו שמן במחיר ממוצע של 13-15 שקל לק"ג (כליטר), לעומת 18-20 שקל לק"ג שנה קודם לכן. הירידה במחיר התאפשרה בעקבות ירידת מחיר שמן הזית בעולם כתוצאה מהצטברות מלאים. עם זאת, לדבריו ההערכות בענף הן כי המחירים ישובו לעלות בעוד שנה-שנתיים, לאחר שמדינות אירופה יקצצו בסובסידיות למגדלי הזיתים בגלל גירעונות בתקציב.

החברות המובילות בנתח השוק בתחום הן יד מרדכי שרוכשת שמן זית בעיקר מיצרנים ישראליים וזיתא, המחזיקות כל אחת ב-20% מהשוק. אחריהן נמצא המותג המיובא בורחס. מותגים בינוניים מובילים כוללים את חלוצה מהנגב, גשור ועמיעד מרמת הגולן ומסיק מקיבוץ מגל. מכירות בהיקף גדול מתבצעות בבתי בד ומרכזי מבקרים. שמן תעשיות עוסקת רק ביבוא שמן זית מזנים שאינם קיימים בישראל.

יצרני שמן הזית מובילים באמצעות מועצת הצמחים מהלך שנועד להעלות את המכס על שמן זית מיובא או להגדיל את התמיכה הממשלתית בענף, כדי שיוכל להתמודד טוב יותר מול היבוא הזול. פנייתם בעניין זכתה בסוף השבוע לתמיכת ועדת הכספים, שהמליצה לממשלה להעלות מכסים או להעניק סובסידיה למגדלים.

מנגד, לפני כמה חודשים הגישה חברת י.ט.ב תעשיות מזון, המשווקת את המותג זיתא, עתירה לבג"ץ נגד הממשלה בדרישה לבטל את המכס על היבוא, שהוגדר על ידיה כחומר גלם. לחלופין ביקשה להגדיל את המכסות ליבוא פטור ממכס או במכס מופחת, ולבטל את הדרישה לחייב יבואן שנהנה ממכסות לרכוש שמן זית גם בשוק המקומי. העתירה הוגשה לאחר שהתברר כי המדינה אינה מתכוונת להפחית מכס על יבוא שמן זית במסגרת היישום של המלצות ועדת המזון להפחתת מכסים גורפת.

בתשובתה חשפה המדינה כי שמן הזית המשווק תחת המותג זיתא ככל הנראה אינו ישראלי ברובו אלא מיובא. בתשובת המדינה לעתירה נכתב כי י.ט.ב תעשיות מזון "ככל הידוע מייבאת שמן זית בצורתו המוגמרת, באריזה העולה על 850 ק"ג, לצורך ביקבוקו בישראל תחת מותג ישראלי - זיתא בית בד גלילי - תוך, ככל הנראה ולכל היותר, תוספת מזערית של שמן זית מקומי בתהליך הביקבוק". המדינה דחתה את בקשות העותרת.

בית הדין טרם פסק בעתירה, אולם יצרני שמן הזית כבר דורשים לא רק את אי הפחתת המכס אלא אף העלאת מכס או סבסוד ממשלתי אחר. לדברי נעלי, התמיכה מיועדת לתקופה של שנה-שנתיים בלבד, כדי להתמודד מול יבוא זול.

"יבוא נחות, ישן ומהול"

נעלי הוסיף כי היבוא הזול הוא לא פעם יבוא של שמן נחות מבחינה בריאותית, ישן ומהול בשמן אחר, כפי שעושים חלק מהסוחרים במוצר בשוק העולמי כדי לשפר רווחיות.

נעלי אישר כי הונאות לכאורה מתבצעות גם בשוק הישראלי, אולם לדבריו הענף המקומי פועל במרץ למיגורן, ובין היתר החל להפעיל תו תקן לשמן זית איכותי, הניתן לאחר מעקב אחר תהליך ייצורו וביקבוקו.

מדוע אתם מצפים מהצרכן לממן באמצעות מכס את פתרון הבעיות של הענף?

"הצרכנים לא יודעים שאנחנו לא מתחרים באותה רמת איכות. היו פרסומים בחו"ל על מהילת שמנים".

אבל גם בישראל מוהלים שמנים, אז מה ההבדל?

"בארץ הזיוף יותר מצומצם, ואנחנו בתהליך מתקדם מאוד של מלחמה בזייפנים. יצרנו תו איכות מלווה בבקרת איכות כדי לתת אמינות כשירות לצרכן".

מדוע להטיל מס על הצרכן ולא לבקש סבסוד ממשלתי, כמו באירופה?

"ישבנו מול אנשי אגף תקציבים במשרד האוצר. הם אמרו לנו שהם לא רוצים לתת תמיכה ישירה, ושהענף כבר מקבל תמיכה של 500 אלף שקל למכירות. המדינה צריכה להחליט אם היא רוצה לתמוך בענף ישירות או בעקיפין".

היקף הצריכה השנתי של שמן זית בישראל הוא 15 אלף טונות בשנה. הייצור העצמי מתכם בכ-11 אלף טונות בשנה, וצפוי להגיע ל-15 אלף טון ב-2014, לאחר שבשנים האחרונות ניטעו כ-30 אלף דונם של מטעים. השטח הכולל של מטעי הזיתים בישראל הוא 225 אלף דונם.

היבוא הפטור ממכס, או במכס מופחת מגיע עד 1,200 טון בשנה. המכס על שמן זית עומד על %12 פלוס 4.81 שקל לקילוגרם, ולא פחות מ-5.85 שקל לקילוגרם.

התמיכה האירופית במגדלי הזיתים היא בבכום של 1.5 יורו (כ-7.5 שקלים) לק"ג. עלות היבוא מספרד, לפי העתירה של י.ט.ב תעשיות מזון, היא 16.5 שקלים, מהם 10.5 שקלים יבוא ו-6.05 שקלים מכס.

המחיר המומלץ על ידי מועצת הצמחים לק"ג שמן זית המבוסס על עלויות ייצור מקומי הוא 18.5 שקל לק"ג.

  • עוד באותו נושא:
  • שמן זית

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    1
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully