לאחרונה לא חולף יום בלי שהצרכנים הישראליים מקבלים הודעה על ייקור מוצרי המזון. בשורת החברות שכבר הודיעו על הייקור ניתן למצוא את יוניליוור, אסם, שטראוס והיום תנובה.
עם זאת, סקירה שהגיעה לידי "גלובס", שנערך על ידי ForexTrading, מגלה כי על אף שהחברות מתרצות לרוב את העלאות המחירים בייקור חומרי הגלם, המציאות משקפת לעתים תמונה שונה לגמרי.
ראשית, הסוכר; אחד מחומרי הגלם החשובים בתעשייה. מאז ינואר השנה ירדו מחירי הסוכר ב-16% ובשנתיים האחרונות ב-41%. עוד סחורה חשובה מאוד היא הקפה, שבמוצריו נרשמה התייקרות למרות שמחיר הקפה צנח ב-29% מאז תחילת 2012.
למען ההגינות, מחירי החיטה והסויה אומנם עלו בחדות, והם מחומרי הגלם המשמעותיים ביותר בתעשייה, אך ב-ForexTrading טוענים כי הודעת אסם, לדוגמה, על התייקרות מוצרים בשל ייקור "החיטה, התירס, הסויה והשמן" היא הודעה סלקטיבית. "מה קרה לשאר חומרי הגלם? מדוע ראינו עליות גם במוצרים כגון דגני הבוקר והקפה מצד אסם והעלאות במוצרים נוספים מצד תנובה ושטראוס?", נשאל.
ב-ForexTrading מתעמתים גם עם טענת החברות המייקרות כי מחירי החשמל והארנונה עלו כחלק מעלייה כללית של תשומות הייצור. ForexTrading כותבים כי "עליות אלו בטלות בשישים כאשר בוחנים את שני הגורמים העיקריים המשפיעים על התעשייה. הראשון הוא כמובן מחיר הנפט, אשר ירד בכ-19% מאז תחילת השנה ומוזיל עלויות שינוע והפעלת מכונות וכמו כן משפיע גם על מחירי אריזות הפלסטיק בעקיפין.
"השני הוא השקל, שלמרות העלייה במהלך השנה לרמה של 4 שקלים לדולר, כרגע ממשיך להתחזק ורחוק רק בכ-1.8% מהמקום בו פתח את השנה. השקל החזק תורם לחברה כמו אסם, אשר נאלצת לייבא את חומרי הגלם ומוזיל עבורה את הסחורה הנמכרת לה בדולרים".
הבלוף של חברות המזון נחשף
הלל קורן
25.10.2012 / 15:29