בהתאם להערכת החזאים בשוק, בנק ישראל הותיר את הריבית במשק לחודשים אפריל-מאי ללא שינוי, ברמה של 1.75%.
בבנק ישראל מביעים אופטימיות זהירה. "האינדיקטורים המעודכנים לפעילות המשק בחודש פברואר מצביעים על המשך הסימנים לשיפור שהחלו בחודש ינואר, אך עדיין מוקדם לקבוע אם מדובר בתפנית חיובית", כך לשון הודעת הריבית.
"לפי הערכת חטיבת המחקר, צמיחת התוצר ב-2013 וב-2014 צפויה לעמוד על 3.8% ו-4% בהתאמה. הצמיחה, בניכוי השפעת הפקת הגז מקידוח "תמר", צפויה לעמוד על 2.8% ו-3.3% ב-2013 ו-2014, בהתאמה".
"אחד ממקורות האי הודאות ביחס להתפתחויות במשק הוא המדיניות הפיסקאלית של הממשלה", מציינים בבנק ישראל. "בחינת ההתחייבויות התקציביות שכבר נקבעו מעלה שכדי לעמוד בכלל ההוצאה, על הממשלה לבצע השנה קיצוץ של כ-13 מיליארד שקל (שהם כ-1.3 אחוזי תוצר) בהתחייבויות. גם לאחר קיצוץ זה מדובר בהרחבה ריאלית של כ-4.5% ביחס לתקציב 2012. חריגה בגירעון הממשלתי עלולה לגרור עלייה בשיעורי הריבית העומדים בפני המשק".
עוד מציינים בבנק ישראל כי "סביבת האינפלציה המשתקפת מעליית המחירים בפועל ומהצפיות לשנה קדימה נותרה יציבה. האינפלציה בהסתכלות על 12 החודשים האחרונים עומדת על 1.5%, והצפיות לאינפלציה לשנה קדימה על פי ממוצע החזאים עומדות על 1.8%".
אמיר כהנוביץ', הכלכלן הראשי בכלל פיננסים, מעריך כי בנק ישראל ימתין עם הפחתת ריבית נוספת עד להחלטה הבאה (חודש יוני). עם זאת, בכלל פיננסים מאמינים כי עד לסוף השנה הריבית במשק תרד פעמים לרמה של 1.25%, כאשר בין הסיבות העיקריות יהיו התחזקות השקל והפגיעה האחרונה ביצוא הישראלי.
בנוסף, מעריך כהנוביץ' כי החזרה להעלאת ריבית בישראל לא תהיה לפני 2015 וגם אז בספק רב. "ברקע עומדת בסימן שאלה זהות הנגיד הבא, אנו לא מעריכים שלזהות הנגיד תהיה השפעה מהותית על מדיניות הבנק ומכאן החשיבות הנמוכה יחסית שאנו נותנים לבחירה", כותבים בכלל פיננסים.
בנק ישראל: הריבית לאפריל-מאי תישאר על כנה
נדב נוימן
24.3.2013 / 17:39