מינהלת מרכז ההשקעות במשרד הכלכלה החליטה לשנות חלק מהקריטריונים לקביעת זכאות של חברה לקבלת מענקים מתוקף החוק לעידוד השקעות הון. על-פי ההחלטה, שהתקבלה בישיבתה האחרונה של המינהלת, חברה שמבקשת מענק מהמדינה ותציג תוכניות להטמעת חדשנות בהליכי הייצור ולהעלאת פריון העבודה - תגדיל באופן משמעותי את סיכוייה לקבלת מענק.
מטרת השינוי היא לעודד תעשיות מסורתיות ומעורבות לשלב אמצעי ייצור טכנולוגיים חדישים באופן שייעל את התפוקה ולקליטת עובדים מקצועיים שישתכרו שכר גבוה יותר משכר מינימום - ויתרמו להעלאת פריון העבודה.
במשרד הכלכלה אמרו ל"גלובס" כי הקריטריונים החדשים ייכנסו לתוקף בשנת התקציב הבאה, ואז הם יהוו 30% מסך הנקודות שיקבלו חברות במסגרת ההליך המקדים למתן מענק ממרכז ההשקעות. חשוב להדגיש כי השינויים חלים במסלול המענקים של מרכז ההשקעות ולא במסלול שמאפשר גם הטבות במס לחברות מייצאות. שיטת הניקוד מתבססת בין השאר גם על מיקום גיאוגרפי של המפעל; עלות שכר ממוצע לעובד; מצב סוציואקונומי באזור שבו פועלת החברה שמבקשת מענק; יציבות פיננסית והיחס בין תוספת עובדים להיקף ההשקעה.
לאלה מקדימים תנאי הסף לזכאות למענק - פעילות תעשייתית באזור פיתוח א', מכירות לשוק שמונה לפחות 14 מיליון תושבים או יצוא בשיעור של 25% מן התוצרת. העלאת הניקוד על סעיפי חדשנות ושיפור פריון העבודה באה על חשבון המשקל של קריטריונים ישנים יותר, ששימשו בעבר בסיס לקביעת זכאות לקבלת מענק, כמו מיקום גיאוגרפי (בתנאי שיהיה באזור פיתוח) ושכר ממוצע לעובד. בכיר במשרד הכלכלה אמר כי ההעדפה היא לעודד מפעלים לתגמל עובדים בשכר גבוה יחסית - ולא להתנות מתן מענקים בהעסקת מספר גדול יחסית של עובדים שישתכרו שכר מינימום.
"חדשנות - הערך המוסף"
בכירים בלשכת שר הכלכלה, נפתלי בנט, אמרו כי בתקופה הקרובה ייתכנו שינויים ועדכונים נוספים בתנאי הזכאות של חברות לקבלת מענק מתוקף החוק לעידוד השקעות הון - וזאת בניסיון להתאימו לצרכים העכשוויים של המשק. זאת, אף שהחוק עבר רפורמה מקיפה בשנת 2011, במהלך משותף של משרדי התמ"ת והאוצר: "מבחינתנו הכול נמצא על השולחן ואנחנו לא פוסלים שום שינוי שיוכל להביא לחוק מותאם יותר לצורכי המשק. שינויים כאלה יצטרכו לעודד חדשנות, כי זה הערך המוסף של ישראל", אמר גורם בכיר.
בכירים במשרד הכלכלה אומרים כי המתכונת הנוכחית של החוק הובילה להחמצת היעד המרכזי שלו - עידוד השקעות הון אמיתיות, תוך שימת דגש על שיפור החדשנות, יכולת התחרות של התעשייה הישראלית בשוקי יעד בעולם באירופה ובארה"ב. במקביל ניכרת מגמה של ירידה בפריון העבודה במשק. "באמצעות רמות שכר נמוכות - לא נעמיד לתעשייה יכולת ממשית לתחרות בשוקי העולם עם מדינות כמו גרמניה, בריטניה או ארה"ב. המטרה שלנו היא לא תחרות מול כוח העבודה הזול כמו בבנגלדש או מלזיה. הפתרון הוא העלאת הפריון של העובדים, והשינויים בקריטריונים שעליהם החלטנו הם צעד ראשון בכיוון הזה", אמר גורם בכיר במשרד.
הבקשות למענקים - 10 מיליארד שקל
תקציב מרכז ההשקעות ל-2013 נאמד בכ-250 מיליון שקל במזומן, עם הרשאה לעוד 300 מיליון שקל - למען השקעות ארוכות טווח. מנהל מרכז ההשקעות הוא נחום איצקוביץ', שנכנס לתפקידו השנה והחליף את חזי צאיג, שכיהן בתפקיד במשך שמונה שנים.
איצקוביץ' אישר היום (ב') את פרטי התוכנית ואמר כי היקף הבקשות של חברות לקבלת מענקים ממרכז ההשקעות מסתכמות ב-10 מיליארד שקל בשנה. לדבריו, עדכון שיטת הניקוד תעלה באופן ניכר את משקל החדשנות ופריון העבודה במכלול השיקולים טרם מתן מענק לחברה, כך שהיא עתידה להגביר את התחרות של החברות הישראליות על הכסף ותתמרץ אותן לייעל הליכי ייצור.
"התעשיינים מבינים שמהלך כזה יאפשר את הצעדת התעשייה המסורתית קדימה", אמר איצקוביץ'. "מפעל שיבקש להסתייע במרכז ההשקעות יצטרך לשלב בתוכנית העסקית שלו גם מהלכים למחקר ופיתוח, שותפויות של ידע עם גופים נוספים והקצאת משאבים מתאימים לשם כך. אני משוכנע שכך דוחפים תעשיות בעולם. אנחנו מתכוונים לקיים מעקב שוטף בנושא, כדי לבחון אם הגישה החדשה משיגה את יעדיה".
בנט אישר את התוכנית החדשה, שגובשה על-פי מדיניות שהתווה לדרג המקצועי במשרדו.
לדבריו, "יש בישראל כלכלת חדשנות וכלכלה רגילה, ובין שתיהן פעורה תהום עמוקה. צריך להזריק את כלכלת ההיי-טק, שבגינה ישראל הפכה למוקד עלייה לרגל, לתוך התעשייה, והחוק לעידוד השקעות יכול להיות המזרק".