הביקוש לדירות חדשות נמשך. בחודש יולי נרשמה עלייה של 20.5% במספר הדירות החדשות שנמכרו לעומת החודש הקודם. כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסמו היום ומתייחסים לביקוש לדירות החדשות בחודש יולי 2013.
העלייה המשמעותית ביותר במכירת הדירות החדשות בחודש הנוכחי נרשמה בירושלים ובאזור המרכז. גם בהשוואה לחודש המקביל אשתקד, יולי 2012, נרשמה עלייה במספר הדירות החדשות שנמכרו, עלייה בהיקף של כ-12%.
בפילוח בין המחוזות השונים, ניכרת עלייה משמעותית במספר הדירות שנמכרו במחוז המרכז, מרמה של 650 דירות חדשות בחודש הקודם (יוני 2013) לרמה של 960 דירות חדשות בחודש הנוכחי. מדובר גם בעלייה בהשוואה לחודש המקביל אשתקד אז נמכרו במחוז המרכז 740 דירות.
אזור נוסף שרשם עלייה במכירת הדירות החדשות הוא אזור ירושלים שם נמכרו החודש 250 דירות חדשות לעומת 163 דירות בחודש הקודם. גם במחוז זה, כמו במחוז המרכז, העלייה במספר הדירות החדשות שנמכרו ניכרת גם בהשוואה לחודש המקביל אשתקד אז נמכרו 173 דירות חדשות. ייתכן ומענק ירושלים שהוארך על ידי הממשלה ומבטיח סכום בגובה 100 אלף שקל לרוכשי דירה חדשה מקבלן בעיר הוא הסיבה לזינוק במכירת הדירות בבירה.
במקביל, מלאי הדירות החדשות שנותרו למכירה ממשיך לרדת ועומד על כ-20.5 אלף דירות, המספר הנמוך ביותר מאז אוקטובר 2011.
בזמן שנתוני מכירת הדירות נמצאים בעלייה, בדירות החדשות שלא למכירה דווקא ממשיכה להירשם ירידה. מדובר בדירות שנבנת במסגרת קבוצות רכישה, פרויקטים לשכירות, דיור מוגן, בנה ביתך ואף אומדן הלמ"ס לבנייה בלתי חוקית. על פי הנתונים, עמד מספר הדירות שאינן למכירה ביולי 2013 על 1,269 דירות חדשות וזאת לעומת 1,526 בחודש הקודם ו-1,600 דירות חדשות בחודש המקביל אשתקד. גורמים בענף מסבירים שחלק ניכר מהירידה המתמשכת בסעיף זה נובע מהגבלות שהטיל בנק ישראל על רוכשי דירות להשקעה שצריכים להביא 50% מההון העצמי לרכישת הדירה ממקורות עצמאיים.
בתגובה לנתוני הלמ"ס אמר היום יו"ר לשכת השמאים, אוהד דנוס, כי "שוב מסתבר שהממשלה זורה חול בעיני הציבור. את הזינוק במכירת הדירות בחודש יוני הסבירה הממשלה בכך שציבור הרוכשים היה לחוץ מעליית המע"מ בתחילת יולי, ולכן הוא הסתער על הדירות. איך הממשלה תסביר את הזינוק במכירות בחודש יולי? בעלייה הצפויה במחירי הדלק? ציבור רוכשי הדירות מבין כבר זמן רב שהממשלה לא עושה צעדים אמיתיים על מנת להוריד את המחירים.
"כל הצעדים, המיועדים לרסן את שוק המשכנתאות ואת שוק המשקיעים אינם משפיעים על הביקוש הקבוע לדירות בישראל, וכל שהם גורמים הוא לעלייה בדמי השכירות ולפחות התחלות בנייה חדשות כשהמשמעות היא עלייה בביקוש ועלייה נוספת במחירים. עד שהממשלה לא תטפל באופן משמעותי בנושא ההיצע דבר לא ישתנה. המכרזים הרבים שמוציא המנהל בפריפריה גם הם זריית חול בעיני הציבור. זה נראה טוב מבחינת הכמויות על הנייר, אבל אף אחד לא טורח לספר שלמרבית המכרזים האלה אף יזם אינו ניגש. לצערי, עדיין לא ראיתי צעד אמיתי שיכול לרסן את מחירי הדיור, וכפי שצפינו עוד בתחילת השנה שנת 2013 לא טומנת בחובה שום בשורה לציבור רוכשי הדירות".
זינוק של 20% ברכישות של דירות חדשות ביולי
אורי חודי
26.8.2013 / 14:07