מהם סוגי המס המשולמים על קניות באינטרנט?
יש שלושה סוגי מס שצריך להביא בחשבון בעת הזמנת מוצר מחו"ל באינטרנט - מכס, מס קנייה ומע"מ: מכס הוא המס המוטל על יבוא או יצוא סחורות; המע"מ הוא מס ערך מוסף, מס המוכר לכולנו שמוטל על מוצרי צריכה; ומס הקנייה הוא מס עקיף, חד-שלבי, שנולד על רקע הרצון להגן על הייצור המקומי. הוא מוטל על מוצרים שונים מייצור מקומי ומיבוא, בהתאם לקביעת שר האוצר, ומחושב לפי המחיר הסיטוני של המוצר, בשיעורים שונים, בהתאם לסוג המוצר.
מהם המוצרים שמוטל עליהם מס קנייה היום?
בין המוצרים שמוטל עליהם מס קנייה היום: כוהל, משקאות משכרים (לרבות בירה); טבק ומוצריו; רכב מנועי; חלקים ואביזרים לרכב מנועי; מצברים חשמליים לרכב; סוללות חשמליות לטלפונים סלולריים; טלפונים סלולריים; מוצרים בתחום האלקטרוניקה הבידורית (למשל מיקרופונים, רמקולים, תיבות לרמקולים, מגבירי קול, מקלטי רדיו, טלוויזיות ומסכי טלוויזיה ומכשירי הקלטה; כרטיסי סים למכשירי סלולר ולטלוויזיה.
האם עליי לשלם מס קנייה בכל סכום של רכישה?
על-פי חוק ניתן לשחרר מוצרים שערכם עד 75 דולר (לא כולל הובלה וביטוח) ללא תשלום מס. למעט חבילות עם מוצרי טבק ומשקאות משכרים, מוצרים שערכם נמוך מ-75 דולר פטורים מכל סוגי המס. מוצרים שערכם עולה על 75 דולר אך אינו עולה על 325 דולר פטורים מתשלום מכס אך חייבים בתשלום מע"מ בשיעור 18% כיום, ללא תלות בתכולתם, ובתשלום מס קנייה אם הם ברשימת המוצרים שמס זה חל עליהם. אם יש על המוצר מס קנייה, המע"מ מחושב לפי הסכום הכולל את מס הקנייה.
מוצרים שערכם עולה על 325 דולר חייבים בתשלום מלוא המסים: מע"מ בשיעור 18%, מכס ומס קנייה, אם חל על סוג המוצר המיובא. המע"מ מחושב לפי הסכום הכולל את מס הקנייה והמכס.
גם מתנות שנשלחו ללא תמורה יחויבו במסים בהתאם לערכן.
באתר רשות המסים מופיעה טבלה בשם "טבלת מסים מרוכזים", המפרטת את המוצרים שניתן לייבא לארץ ואת עלויות המס ביבוא לשימוש אישי.
איך מחושב המס? האם הוא משולם רק על ערך המוצר שרכשתי?
לא. ערך המוצר לצורכי חישוב המס כולל, נוסף על המוצר עצמו, גם את עלות המשלוח והביטוח. לדוגמה, אם ערך המוצר הוא 100 דולר ועלות המשלוח היא 20 דולר, חישוב המס ייעשה לפי ערך של 120 דולר.
כדאי לדעת: בחבילות הנשלחות בדואר מהיר (EMS) המסים אינם כוללים את העמלות שגובה חברת הדואר. בשימוש בחברות משלוח ולא בדואר רגיל, מקבלות אותן חברות את סכום המשלוח לידיהן והוא אינו מחושב לצורכי מס. לדוגמה, מוצר שערכו 75 דולר ועלות המשלוח שלו דרך חברת שליחויות היא 20 דולר יהיה פטור מכל סוגי המס מאחר שהסכום לחישוב יהיה 75 דולר, ואולם חברת המשלוח תקבל באופן ישיר 20 דולר בעבור שירותיה. לעומת זאת, מוצר שערכו 75 דולר ונשלח ישירות מאתר האינטרנט לצרכן בעלות משלוח של 20 דולר, שלא דרך חברת שליחויות, יחויב במסים, מאחר שהסכום לחישוב המס עומד על סך של 95 דולר.
מהן העלויות הנוספות שצריך להביא בחשבון מלבד עלות המוצר והמסים?
יש להביא בחשבון את עלויות המשלוח, עלויות הביטוח ועמלות. שחרור מוצרים מפיקוח המכס על-ידי חברות בלדרות, עמילי מכס או לשכת המסחר כרוך בתשלום עמלות עבור השירות שהן נותנות (העמלות שגובה עמילות המכס של חברת הדואר מפורסמות באתר הדואר). ביבוא ימי משולמים גם מסי נמל ודמי אחסנה. מומלץ לברר מראש גם עלויות אלה, בעיקר כאשר רוכשים מוצרים שמחירם אינו גבוה, כיוון שהתשלומים הללו עלולים לייקר מאוד את המוצר ואת המס המשולם עליו.
מה ההבדל בין יבוא אישי ליבוא מסחרי, ומתי איחשב יבואן מסחרי?
בחוק אין הגדרה חד-משמעית. הדבר אינו תלוי בהיקף רכישות חודשי או בגובה הרכישות באופן ברור, אלא נתון לשיקול-דעתה של הרשות. פרט 818 בתעריף המכס (צו תעריף המכס) קובע שיבוא מוצרים בשווי של יותר מ-1,000 דולר נחשב יבוא מסחרי ולא אישי.
כמו כן הגדרת יבוא אישי בסעיף 2 (ג)(1) בצו יבוא חופשי קובעת כי "הטובין לא יובאו באמצעות עוסק", כלומר, ביבוא אישי (המיועד לשימושו האישי של המזמין) כל הפעולות הכרוכות ביבוא, כולל התקשרות עם סוכן מכס, צריכות להיעשות על-ידי אותו צרכן שהזמין את הסחורה ולא באמצעות סוכן ליבוא אישי.
ברשות סימנו כמטרה לזהות את שיתופי הפעולה בין סוכני מכס לבין גורמים העוסקים ביבוא מסחרי במסווה של יבוא אישי, בתוך התחמקות מעמידה במגבלות חוקיות היבוא, ותשלום מס אמת.
איך לבצע קנייה טובה ובטוחה באינטרנט?
זהות האתר
בדקו איזו חנות או מי המשווק העומדים מאחורי האתר. חפשו ביקורות גולשים עליהם.
משלוח
בדקו מראש את תנאי המשלוח ואיזה גוף מבצע את השילוח. העדיפו מחיר קבוע מראש על פני מחיר הנקבע לאחר שקילת החבילה. אם יש לכם אפשרות לבצע משלוח לארה"ב ולאסוף באופן עצמאי, לרוב תחסכו את דמי המשלוח.
החלפת מוצר
בדקו אם יש תנאי החלפה ואיך זה מתבצע. כמו בן בדקו את תוקף המוצר מבעוד מועד.
מכס
בדקו מראש את תקרת מחיר המוצר לשם פטור ממכס. כדאי לקחת מרווח ביטחון במחיר מתקרת הפטור הנקובה בשקלים. בדקו מראש באתרי חברות השילוח ודואר ישראל אם נדרשות תוספות לשחרור החבילה בארץ (עמלת שחרור ממכס, אגרת רשימון).
מסי קנייה
בדקו מראש באתר רשות המסים מהו מס הקנייה שתחויבו בו, בהתאם למוצר שאתם מתכוונים לרכוש.
השוואת מחירים
נהגו בעולם הווירטואלי כמו בעולם האמיתי ועשו השוואת מחירים לפני הקנייה. גם מחיר נמוך מדי צריך להדליק נורה אדומה (למשל מוצר שפג תוקפו או סוג ב'). מנהל הפעילות העסקית של ebay בישראל, אלעד גולדנברג, מציע להמיר את גודל האריזה למ"ל כדי לערוך השוואה נכונה של מחירים ומבהיר: לעתים מוצרי טיפוח ועזרי גילוח נמכרים בשמות שונים, ולכן אם לא מצאתם את הדגם המבוקש ניתן למצוא מוצר מקביל.
הרשמה לאתרים
באתרים הדורשים הרשמה לצורך קנייה בחרו סיסמה לא פשוטה מדי. מומלץ לבחור סיסמה אחרת לכל אתר.
Paypal
תשלום דרך פייפל הוא נוח ואינו מצריך מסירת פרטי אשראי. יתרה מזאת, העובדה שפייפל מקושרת לאתר מעניקה לו מעין תעודת כשרות משום שעבר בדיקת אמינות על-ידי פייפל, חברה בינ"ל לתשלומים באינטרנט השייכת לקבוצת eBay ופעילה בכ-200 מדינות בעולם. פייפל מעבירה את התשלום למוכר ומייתרת את הצורך להקליד בכל פעם את פרטי האשראי. בכל מקרה, שמרו את הקבלה על התשלום ואת פרטי העסקה