אלדד פרשר, מנכ"ל בנק מזרחי טפחות, טוען כי למרות הזינוק בהיקפי ובגודל המשכנתאות שנוטלים רוכשי הדירות, העומס על משקי הבית בבחינת ההחזר החודשי של המשכנתא לא עלה באופן דרמטי בגלל הריבית הנמוכה. בוועידת ישראל לעסקים קרא היום (א') פרשר לאפשר להעניק בפריפריה משכנתאות בשיעור של יותר מ-75% מערך הדירה.
"צריך להפוך את הסיכון להזדמנות ולעודד את יכולת הרכישה של זוגות צעירים בצפון ובדרום אל מול המרכז", אמר פרשר. "קחו למשל 2 זוגות צעירים - אחד קונה דירה בצפון או בדרום במיליון שקל והשני בת"א ב-2.5 מיליון שקל. לראשון אני יכול לתת משכנתא של 750 אלף שקל ולשני אני יכול לתת 2 מיליון. אם יאפשרו לתת משכנתאות יותר גדולות בצפון ובדרום - נייצר העדפה טבעית לזוגות שירכשו דירות בצפון ובדרום".
פרשר הדגיש כי את המשכנתאות הגדולות בפריפריה יש להעניק "בקריטריונים בנקאיים הולמים".
"שוק המשכנתאות גדל מ-45 מיליארד שקל ל-52 מיליארד שקל", הוסיף פרשר. "מבחינה צרכנית יש פה בעיה קשה. המדד המקובל הוא להסתכל על מספר המשכורות הנדרשות לרכישת דירה, שעולה בהתמדה - צריך 141 משכורות. אז איך אנשים ממשיכים לקחת משכנתאות? המדד הנכון הוא להסתכל על יכולת ההחזר. אם לוקחים בחשבון שהריבית הריאלית שלילית רואים שהעומס על משקי הבית לא עלה דרמטית. בד בבד עם עליית מחירי הדיור ועלייה לא דומה בשכר של משקי הבית, הריבית היא נמוכה והתוצאה היא שאם לקחת את אותה משכנתא, בגלל הריבית הנמוכה אתה משלם את אותו החזר חודשי של המשכנתא".
פרשר אמר את הדברים בפאנל "דיור לאומי - צו השעה", בו משתתפים גם משה כחלון, יו"ר המרכז לרפורמות ומנהיגות במכללה האקדמית נתניה; ח"כ אורלי לוי-אבקסיס, יו"ר שדולת הדיור בכנסת; ד"ר אמילי סילברמן מהמחלקה לגאוגרפיה והקליניקה האורבנית באוניברסיטה העברית; עו"ד ירון קליין, יו"ר עמידר; נסים בובליל, נשיא התאחדות בוני הארץ; ומנחם לייבה, מנכ"ל עיריית ת"א-יפו.
פרשר התייחס להגבלות שהטיל בנק ישראל בשוק המשכנתאות ואמר: "בנק ישראל היה היחיד שפעל באגרסיביות נגד עליית המחירים בנדל"ן. הוא הוציא 9 דירקטיבות בנקאיות בשנתיים. הוא פעל בצד הביקוש. אתה יכול לומר שמחירי הדיור הם גזירת גורל ולהילחם בביקוש, או שאתה פועל להפוך את הסיכון לסיכוי. או שנחכה שהסיכון ייפול עלינו וינחית עלינו מכת ברק".
כחלון אמר כי "לצערי משבר הדיור לא ייפתר. למה? כי לא רוצים לפתור אותו. המשבר עצמו זו המכונה הכי משומנת כדי להעביר כסף מהשכבות החלשות לקופת המדינה. זה הסיפור האמיתי וזו האמת וצריך להגיד אותה".
כחלון הוסיף כי "המדינה בולמת את כל התוכניות בבירוקרטיה. קרקע מתוכננת צריכה לעבור אין ספור אישורים. 12.5 שנים. רוצים היום לפתור הבעיה, על פי הלו"ז הזה רק עוד 12.5 שנים תיפתר הבעיה. גם להוציא היתר בנייה לוקח המון זמן. אין ספור אישורים. פקיד יערות מנסה להיכנס כבר תשעה חודשים לבסיס צבאי כדי לצלם עץ לקדם תוכנית. לא נותנים לו להיכנס. זו המציאות. מצוקת הדיור כואבת. יש מספיק תוכניות, צריך עכשיו לעשות. צריך את היישום. יש הרבה תוכניות וכוונות.
"רשות מקרקעי ישראל מוציאה קרקעות לבנייה והמדינה מעלה את מחירי הקרקעות כמעט כל יום. מוציאים מכרז ל-100 יחידות דיור בבאר יעקב. אפשר 1,000, אבל מוציאים 100 כדי למקסם. נותנים מחיר מינימום וקבלנים נותנים מעליו. אחרי חצי שנה מוציאים עוד 100 יחידות דיור במחיר כפול. מדינת ישראל בעצמה מעלה את המחירים כל הזמן. ב-60% בחצי שנה. ושלא יספרו סיפורים. המדינה יכולה להקפיא את המחירים ולעשות מכרזים הפוכים ולא על המחיר הגבוה".
כחלון התייחס לחסמים בענף הנדל"ן ודיבר גם על הוצאת היתרי הבנייה: "גם מתן היתרים מעכב את התוכניות ואני חושב שצריך להפקיע את הסמכות זו מרשות מקומית. יזם בא לראש העיר ומבקש היתר ל-3 חדרים. ראש העיר לא רוצה דירות 3 חדרים כי זה דירות גרעוניות מבחינתו. אז הוא אומר ליזם לבנות משהו אחר; והוא אחראי על ההיתרים היום. צריך לבנות 3 חדרים בכל מקום. גם בגוש הגדול וגם ברעננה. זה שיוויון בנטל, לא רק השירות הצבאי. צריך להיות אמיצים ולעשות רפורמה".
מנכ"ל מזרחי: להגדיל את המשכנתאות בפריפריה
אורי חודי
8.12.2013 / 13:33