וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

איך הכי כדאי לחמם את הבית - וכמה זה עולה?

אפרת אהרוני

16.12.2013 / 6:31

ממפזר חום קטן ונייד ועד מערכת חימום תת-רצפתית - יש שפע דרכים לחמם את הבית, אך הדרך המהירה והזולה היא מזגן, וכך גם מחממים 80% מהישראלים. "גלובס" בודק מהם היתרונות והחסרונות של אמצעי החימום השונים

הימים האחרונים הכניסו לפרופורציות מדינה שלמה בכל הנוגע למזג-אוויר. אם חשבנו שאנחנו שרויים בקיץ מתמשך, התהפכה התמונה, והתנורים, היכן שאספקת החשמל מצליחה להיות סדירה, עובדים במשרה מלאה.

כיצד בוחר הצרכן הישראלי את אמצעי החימום שלו, וכמה הוא משלם על הפעלתם? בהתאם לרצון לחסוך, רוב בולט של הצרכנים מחמם את הבית האמצעות מזגן - קרוב ל-80% - לעומת שליש שמשתמשים בתנור חשמלי (כמו מפזר חום, ספירלה או הלוגן) ושיעור דומה ברדיאטור. 5% בלבד משתמשים על-פי הסקר בתנור גז, וכ-4% העידו באופן מפתיע שאינם מחממים את הבית.

הנתונים עולה מסקר שביצע עבור "גלובס" מכון המחקר "מידע שיווקי סי.איי", בהנהלת נעם רז ומירב שפירא.

בחימום המים משתמשים 70% בדוד חשמלי ו-66% בדוד שמש (רבים מחזיקים בשניהם כשהשימוש בהתאם לעונה) - ורק 9% מחממים מים באמצעות גז. הסקר בוצע בשבוע שעבר בקרב 505 מרואיינים בגירים דוברי עברית, באמצעות פאנל משיבים אינטרנטי.

נעם רז, מנכ"ל מכון המחקר "מידע שיווקי סי.איי", מדגיש כי "צעירים עד גיל 29 מעדיפים יותר את התנור החשמלי הנייד - כנראה כי שהם גרים בדירות שכורות שלרוב אין בהם מזגנים. בנוגע לחימום המים, השימוש בדוד שמש ודוד חשמל הם הנפוצים ביותר, כאשר בעלי הכנסה גבוהה מעדיפים להשתמש בדוד חשמלי באופן בולט יותר מבעלי הכנסות נמוכות יותר".

הצרכנים לא טועים: על-פי נתוני חברת החשמל, חימום באמצעות מזגן אוויר הוא כידוע הזול ביותר - כשליש מעלות החימום באמצעות מכשירי חימום חשמליים נפוצים אחרים. לעומת עלות ההפעלה של מזגן, החימום באמצעות מכשירים חשמליים יקר פי 3.2 עד 3.9, החימום באמצעות מתקני חימום שמופעלים בגז יקר פי 5-7, החימום באמצעות מתקני חימום שמופעלים בנפט יקר פי עשרה, והחימום באמצעות מתקני חימום שמופעלים בסולר יקר פי 11-15.

אמצעי חימום שאינם מבוססי חשמל הם בעלי יתרונות רבים - יעידו כל מחוסרי החשמל מהסערה האחרונה. אולם בהשוואה למכשיר חימום חשמלי, מקדם יעילות החימום של מכשירי חימום שמופעלים בגז נמוך ב-5%-25%, ומקדם היעילות של מכשירים שמופעלים בסולר נמוך ב-45%-30%. מקדם היעילות הנמוך יחסית נובע בעיקר מהאפיונים הספציפיים של הדלקים ולתהליך הפיכתם לאנרגיית חום.

כ-200 מיליון שקל בשנה, ללא מזגנים

האם הישראלי הממוצע דואג להיערך מראש עם השלמות ציוד מתבקשות? לרוב לא ממש. "העונה מתחילה עם גל ראשון של ביקוש למפזרי חום לאמבטיה", אומר חיים אהרון, מנהל פעילות ברשת אייס קנה ובנה: "זה מתחיל בירושלים ובצפון ואז הולך ומתפשט. נוחת החורף - מגיע פיק מטורף. אם עד לפני שבוע-שבועיים עוד היינו בקיץ, עמדנו ערוכים עם המוצרים ולא מכרנו כלום - המכירות קפצו ביום אחד". הישראלים, כנראה, לא מאמינים שהחורף כאן עד שזה באמת קורה - וכך מעידים העסקים על עלייה משמעותית במכירות אמצעי החימום לחורף עם התחלת הסערה בימים האחרונים. המחירים, לטענת אהרון, לא משתנים עם עליית הביקוש - אבל בהחלט יכולים לרדת בסוף העונה, בניסיונות להיפטר מהמלאי.

חימום הבית. גלובס
חימום הבית/גלובס

ולא רק בחנויות זינק הביקוש: בזאפ השוואת מחירים נרשמה עלייה של 531% בחיפוש אחר רדיאטורים בהשוואה לסוף השבוע שעבר ועלייה של 485% בחיפוש אחר תנורים ומפזרי חום. חיפוש מזגנים עלה ב-145%.

"שוק האקלים בישראל מגלגל 170-200 מיליון שקל בשנה ללא המזגנים", מוסיף אהרון. "מבחינה כספית, כ-60% מכלל מכירות מוצרי האקלים הן של אמצעי חימום לחורף, כאשר מתוכן מכירות הרדיאטורים הן הגדולות ביותר, וכמותית - מפזרי החום לבית, וכן תנורים לאמבטיה".

מה מתחדש בתחום? לאורך השנים נוספות לאותן מוצרי בסיס וריאציות שונות - הן ברמה העיצובית, הן בתגבור הלחות באוויר, הן ביכולת הוויסות של עוצמת החום וזמני ההפעלה וגם מוצרים המשלבים חימום וקירור (מפזר חום/מאוורר במוצר אחד) קיימים על המדף. הניואנסים החדשים יותר כוללים פאנלים דיגיטליים ושלטים רחוקים. ההבדל בעלות עבור 'שכלולים' ינוע בין תוספת של 10% במחיר, לקפיצה גדולה ומשמעותית - דוגמת מפזר החום והיקר של דייסון, שמציע טכנולוגיה ומראה שונים לחלוטין במחיר המזנק מעל 3,000 שקל (ראו מסגרת).

לצד אלה קיימים פתרונות אחרים שיתרונות רבים בצדם (נוחות, חימום, ויסות) - אך עלותם גם היא לא מועטה.

כך למשל כמו חימום תת-רצפתי (שמותקן לרוב עוד בשלב הבנייה): מערכת מוסתרת הפועלת על גז, חשמל או נפט ושעלות הפעלתה יכולה להגיע למאות ואלפי שקלים בחודש, בהתאם לשטח הדירה.

לעליית מחירי החשמל בשנים האחרונות, מסכים אהרון, יש השפעה משמעותית על הרגלי הקנייה של הקונים - זו המתבטאת בממצאי הסקר: "הצרכן כיום יביא בחשבון את עלות הצריכה של כל אחד ממוצרי האקלים, וירכוש בהתאם את המוצר המבוקש. גם צרכנים שכבר קיימים ברשותם אמצעי חימום עושים כיום שימוש מועט ומחושב יותר, בשל עלויות החשמל. המזגן כאמצעי חימום ממשיך להיות פופולרי במיוחד לא רק בשל עלות הצריכה הנמוכה, אלא גם בשל השימוש הכפול בעונות השנה השונות".

למי שמתכוון לעקוב ברצינות אחר סעיף הוצאות החשמל ולנסות להתנהל בחוכמה כדאי להכיר למשל את מחשבון משרד האנרגיה - באתר המשרד, המאפשר לחשב עלות שימוש אמצעי חימום שונים בהתאם לתנאים הספציפיים שלכם: אזור מגורים, סוג הבית, היקף השימוש וכד'. גם האפליקציה שמציעה חברת החשמל מציעה, נוסף לשירותים כמו תשלום חשבונות ומידע על תקלות, אפשרות לחשב צריכה לפי מכשירים חשמליים בבית.

sheen-shitof

עוד בוואלה

חווית גלישה וטלוויזיה איכותית בזול? עכשיו זה אפשרי!

בשיתוף וואלה פייבר

5 טיפים לחיסכון בחימום

1. חפשו את תווית האנרגיה כאשר אתם קונים מכשיר חדש בידקו את תווית האנרגיה, ובחרו במכשיר יעיל וחסכוני.

2. העדיפו חימום במזגן מזגן הוא אמצעי החימום הזול ביותר, פי שניים או שלושה יותר מהמכשירים האחרים. הוא מחמם ביעילות, במהירות ובאופן בטיחותי, ולכן הוא מומלץ ביותר.

3. איטום: סיגרו חלונות ודלתות למניעת בריחת חום (אלא אם כן אתם משתמשים במכשיר חימום דלקי הפולט גזים רעילים - אז חייבים להשאיר פתח אוורור).

4. 20 מעלות זה מספיק טמפרטורת החימום המומלצת היא 20 מעלות. העלאת הטמפרטורה בחדר במעלה אחת מעלה את צריכת החשמל של מכשיר החימום בכ-5%.

5. טיימר הפעילו טיימר לוויסות אמצעי החימום בבית בהתאם לשעות השימוש, כדי שלא יישכחו דולקים ויפעלו שעות ארוכות גם ללא צורך. גם לדוד המים מומלץ להתקין טיימר ולהפעיל נקודתית על-פי שעות השימוש.

  • עוד באותו נושא:
  • חימום

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    3
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully