כשבכירים בענף המזון נשאלים על יוקר המוצרים, בדרך-כלל הם מאשימים את העלייה במחירי הסחורות בעולם כתירוץ להעלאת המחירים בישראל. אלא שסקירה שמפרסם בנק לאומי שופכת אור על המחירים בענף ומראה כי בעוד מחירי הסחורות ירדו מאמצע 2012, מחירי מוצרי המזון בישראל דווקא עלו. הסיבה: היעדר תחרות.
"רמת התחרותיות בענף היא מהנמוכות בענפי המשק ותורמת לכך שמחירי המזון בישראל גבוהים יחסית", כותב מקסים פריאמפולסקי מאגף הכלכלה בבנק לאומי. "בשנים 2005-2013 (חודש אפריל) עלו המחירים לצרכן של מוצרי המזון בישראל ב-16.1%, כאשר באיחוד האירופי הם עלו בשיעור של 4.6%, ובארה"ב ב-3.4% בלבד".
כפי שניתן לראות בגרף המצורף, בעוד שמחירי סחורות המזון ירדו ב-15% מאמצע 2012, ומחירי סחורות המשקאות ירדו בכ-11% באותה תקופה - מחירי המזון בישראל זינקו בכ-9%.
העלייה במחירי המוצרים בישראל מקוממת עוד יותר אם מכניסים למשוואה את העובדה ששערו של השקל התחזק אל מול הדולר ומול האירו ושוהה בשיא שלא נראה מאז אוגוסט 2011.