היום (ג'), לאחר מסכת משפטית שנמשכה כשלוש שנים, הגיעה לסיומה הפרשה המכונה "הונאת המיליארד", כאשר בית המשפט גזר תקופות מאסר ממושכות מאחורי סורג ובריח על הנאשמים בפרשה. אהרון רוני בראנס נידון ל-11.5 שנות מאסר, שלמה הרי עזרן נידון ל-6 שנות מאסר ודוד שבת נידון ל-8 שנות מאסר.
סגן הנשיא ביהמ"ש השלום בבאר שבע, השופט עידו רוזין, הטיל על השלושה, בנוסף למאסר בפועל גם קנסות כספיים גבוהים ותקופות מאסר על תנאי. על בראנס הוטל קנס כספי של 5 מיליון שקל ו-3 שנות מאסר על תנאי, על עזרן הוטל קנס כספי של מיליון שקל ושנה וחצי מאסר על תנאי ועל שבת הוטל קנס כספי בסך 2 מיליון שקל ושנתיים מאסר על תנאי.
לפני כחודשיים הורשעו השלושה בשורה של עבירות מס, עבירות מע"מ חמורות והעלמת מס בהיקף של מאות מיליוני שקלים, בפרשה המכונה "הונאת המיליארד".
בהכרעת דין ארוכה ומפורטת, הנפרשת על פני 432 עמודים, תיאר השופט עידו רוזין כיצד פעל כל אחד מהנאשמים להעלמת מס בהיקף עצום באמצעות סחר בחשבוניות פיקטיביות - בראנס בסכום כולל של כ-500 מיליוני שקל; עזרן בסכום כולל של כ-70 מיליון שקל; ושבת בסכום כולל של כ-240 מיליון שקל.
נזכיר, כי במארס 2011 הגישה רשות המסים לבימ"ש השלום בב"ש כתב אישום רחב בהיקפו נגד שלושת הנאשמים וחברות רבות, בגין עבירות של השתמטות מתשלום מע"מ בסך 270 מיליון שקל, הנובעים מעסקאות פיקטיביות שערכן כ-1.7 מיליארד שקל וביצוע עבירות מס הכנסה במאות מיליוני שקלים. כתב האישום, שכלל במקור 54 פרשות ו-26 אישומים, גולל את השיטה בה בוצעו העבירות, שהיוותה לטענת רשות המסים, קפיצת מדרגה בכל הקשור לעבירות מס מסוג זה. הרשות טענה, כי "הנאשמים חברו לביצועה של תוכנית עבריינית רבת היקף, במטרה להונות את מנהל רשות המסים".
לפי כתב האישום, שתוקן מספר פעמים עד להכרעת הדין וכלל לבסוף 14 פרשות, הפעילות החשבונאית הפיקטיבית של הנאשמים התמקדה במכירת חשבוניות פיקטיביות לעוסקים שונים תמורת עמלות, במטרה לסייע לאותם עוסקים בהקטנת תשלום המע"מ. החשבוניות הפיקטיביות הוצאו לעוסקים השונים במסגרת חברות שבשליטת הנאשמים או אף במסגרת חברות אליהן אין להם כל זיקה משפטית לגיטימית, עליהן השתלטו בדרכים שונות. בנוסף, בחלק מהאישומים מיוחסת לנאשמים הוצאה של חשבוניות פיקטיביות בין החברות שבשליטתם.
לפי האישומים, חלק מהחשבוניות הפיקטיביות, הוצאו בשיטה של ליווי ההלוואה בחשבוניות פיקטיביות - הוצעה הלוואה בריבית בגובה המע"מ לבעלי עסקים שנקלעו לקשיים וסופקו לעסק חשבוניות פיקטיביות על שירותים וסחורה שלא ניתנו מעולם, כאשר המטרה הייתה "לגלגל" את הריבית על קופת המדינה, באמצעות ניכוי מס התשומות של אותן חשבוניות.
ביהמ"ש: "סכומי עתק אלה נגרעו מקופת המדינה"
כמו כן, באישומים רבים יוחס לנאשמים ניכוי מע"מ תשומות שלא כדין בחברות שבשליטתם, אם בהסתמך על חשבוניות פיקטיביות, ואם באופן שרירותי שלא כנגד חשבוניות. במעשיהם אלה, על פי הנטען, הביאו הנאשמים להעלמת מס בהיקף עצום ורב ובכך גרעו מקופת המדינה סכומי עתק.
לנאשמים יוחסה גם פרשה של השתלטות פיסית על חברות, תוך שהם עושים בהן כבשלהן. גם בחברות אלו, נטען, עסקו הנאשמים בסחר של אלפי חשבוניות פיקטיביות ובכך גרעו מהכנסות המדינה מאות מיליוני שקלים, תוך מתן דיווח כוזב לרשות על עסקאות שמעולם לא התקיימו.
הענפים בהם פעלו הנאשמים היו רבים ומגוונים, וכוללים את ענפי הביגוד והלבשה, שמירה ואבטחה, אספקת עובדים, ברזל ומתכות, שיפוצים ובנייה, זהב, עץ, גבס, הובלות ומשאיות, מוסכים, צמיגים, מצברים, גדרות, ציוד מכני הנדסי, צבע, אספקת חול, קרמיקה וחומרי בניין.
במסגרת גזר הדין שניתן היום ציין בית המשפט, בין היתר כי: "התיק דנן עסק בביצוען של שורה ארוכה של עבירות מס חמורות ע"י הנאשמים, שבמוקד, הפצה וסחר בחשבוניות פיקטיביות בהיקף חסר תקדים. בתיק דנן מקבלים הדברים משנה תוקף. במעשיהם גרעו הנאשמים מקופת המדינה סכום כולל של למעלה 140 מיליוני שקלים תשלומי מע"מ, וכן השמיטו הכנסה בסכום כולל של למעלה מחצי מיליארד שקל. סכומי עתק אלה נגרעו מקופת המדינה, ולמעשה מכיסו של כל אזרח ואזרח. צרכי הציבור מרובים, מביטחון ועד חינוך, מרווחה ועד סל התרופות, אין לדעת למה ניתן היה לייעל את הכספים שגרעו הנאשמים מקופת המדינה. אין ספק כי במקרה דנן פגעו הנאשמים קשות בערך החברתי של נשיאה שיוונית בנטל תשלום המסים".