בנק ישראל מציג היום (א') נתונים מדאיגים במיוחד בהקשר לשוק הדיור בסקירה כלכלית למחצית השנייה של שנת 2013. כלכלני הבנק מעניקים רמזים כבדים על כך שמתפתחת בשוק זה בועה.
ראשית כל נכתב כי מנובמבר 2012 ועד אוקטובר 2013 עלו מחירי הדיור בכ-8%, בדומה לתקופה המקבילה אשתקד. יתרה מזו, מספר העסקאות הגיעו לשיא כל הזמנים. אך חשוב מכך, בבנק ישראל בדקו ומצאו כי היחס בין מחיר ממוצע של דירה לשכר ממוצע למשרת שכיר הגיע לשיא כל הזמנים ובספטמבר האחרון עמד על 12 משכורות שנתיים שהם 144 משכורות חודשיות, לעומת 96 משכורות חודשיות במחצית 2008. בבנק ישראל מדגישים כי יחס זה מבטא את "יוקר מחירי הדיור".
עם זאת, נזכיר כי לפי נתוני הלמ''ס, השכר של מחצית מהשכירים במשק (השכר החציוני למשרת שכיר) עמד ב-2012 על 6,541 שקל בלבד שהם כ-71% בלבד מהשכר הממוצע באותה שנה, כך שאם ניתוח היה מתבצע לפי שכר חצייני ולא שכר ממוצע מספר שנות שכר היה עולה בחדות.
לראשונה, כותב בנק ישראל, שנוהג להתלונן על חוסר היעילות של הממשלה בהתחלות הבנייה ומגדיר את בעיית הדיור כבעייה של היצע, את הדברים הבאים: "בשלוש השנים האחרונות עלה מספרן של התחלות הבנייה על גידול במספר משקי הבית". במילים אחרות, קצב גידול הבנייה גבר על קצב הריבוי הטבעי בשלוש השנים האחרונות.
"יש בנתון הזה כדי למתן את ההשפעה של המחסור בדירות במחירי הדירות. מספר התחלות הבניה גדל מ-42 אלף ב-2012 ל-44 אלף ב-2013", נכתב בדוח.
בבנק ישראל מזכירים את הצעדים שנקט המפקח על הבנקים, דוד זקן, כדי להגביל את לקיחת המשכנתאות ומסבירים חלק מחוסר יעילותם בעובדה כי "עלויות המימון נותרו נמוכות והן מריצות את משקי בית להוסיף לרכוש".
דוח חריף של בנק ישראל רומז לבועת נדל"ן
אדריאן פילוט
2.2.2014 / 12:27