גלידת הווניל של בן אנד ג'ריס היא הגלידה שזכתה לציון הגבוה ביותר במבחן הטעימות של "גלובס", שבדק 8 גלידות וניל תעשייתיות הנמכרות במרכולים. הגלידות הוגשו ל-12 טועמים, חמישה מתוכם ילדים (בגילאים 10-14) והיתר מבוגרים.
הבדיקה נעשתה בטעימה עיוורת שבמסגרתה נתבקשו לדרג את הגלידה בפרמטרים של טעם, מרקם הגלידה ודרגת המתיקות (לפי טעמם הסובייקטיבי של הנסיינים). בסופו של דבר העניקו ציון כללי לגלידה. הציונים נעו בטווח שבין 1 כציון הגרוע ועד 10 כמצוין.
הגלידות שנכללו בבדיקה הן לה קרמריה (נסטלה), קרמיסימו (שטראוס), ג'לאטו (יבוא של מגה מספרד), וניל של פלדמן, Ichoc (יבוא של שופרסל מספרד), ג'ויה (נסטלה), בן אנד ג'ריס והאגן דאז. יצוין שבמסגרת הטעימה העיוורת טעמו הנסיינים גם גלידה של גלידריה שנקנתה ברשת וניליה, וכולם כאחד חשו בהבדל וציינו: "לא הוגן בכלל להשוות לגלידה קנויה". לפיכך, הציונים המפורטים כאן ניתנו ביחס לגלידות המסחריות, כלומר אחת מול השנייה, ולא ביחס לגלידת הגלידריה, שכולם סיכמו פה אחד שהיא "ליגה אחרת".
כל הגלידות שנכללו בבדיקה הן בטעם וניל בלבד, ללא תוספות. יצוין כי לא היו הבדלים מובהקים בין דירוגי הילדים והמבוגרים וכי הדירוגים היו עקביים בין הטועמים: הגלידה שקיבלה את הציונים הכי גבוהים הייתה אהובה בקרוב מרבית הטועמים, וזו שאהבו פחות קיבלה דירוג נמוך בקרב כל הטועמים.
הגלידה שיצאה המובילה בכל הפרמטרים היא זו של בן אנד ג'ריס. הגלידה שפחות אהבו הטועמים ושבאופן עקבי קיבלה דירוג נמוך היא ג'לאטו הנמכרת ברשת מגה. מדובר בגלידה המיוצרת בספרד (יבוא של ויליפוד). אחותה היא הגלידה ichoc המיוצרת על-ידי אותו יצרן ומכילה את אותם רכיבים, אולם לה הטועמים העניקו ציונים טובים יותר, בין היתר משום שהיא מתוקה פחות ועם מרקם גס פחות.
מבחן הטעם
הטועמים נתבקשו לדרג את שביעות-רצונם מטעם הגלידה בציונים שנעים בין 1 ל-10. הגלידה שהייתה הטעימה ביותר לפי הטועמים היא בן אנד ג'ריס שקיבלה את הציון 8.5.
הגלידה מבוססת על שמנת, מה שכנראה העניק לה את היתרון. כך גם ג'ויה, שדורגה שניה עם הציון 7.5, ומבוססת גם היא על שמנת. עם זאת, השמנת שעליה מתבססת גלידת האגן דאז לא סייעה לה והיא קיבלה את הציון 6.5, אחרי לה קרמריה שקיבלה 7. ג'לאטו דורגה אחרונה גם במבחן הטעם, עם הציון 4.5. חלק מהטועמים ציינו שחסרה לגלידה הזו ארומה, אחרים טענו שיש לה טעם גס והיו מי שפסקו שהגלידה הזו "לא טעימה".
קרמיסימו, אחת הגלידות הפופולריות בשוק, הוגדרה על-ידי הטועמים כגלידה עדינה. חלקם טענו שהיא "בסדר, בלי טוויסט או ייחודיות".
לגבי פלדמן סברו חלק מהטועמים שמורגש טעם לוואי של שומן צמחי וכי הגלידה "סתמית". הילדים חיבבו אותה יותר. לגבי Ichoc יש מי שסברו שהיא טובה, אחרים חשבו שפחות. חלק מהטועמים ציינו שמרגישים את תיבול הווניל הצרפתי וכי יש תחושה בולטת של חלמונים.לעומתם, היה מי טען שחסר טעם יותר מתובל.
מבחן המרקם
עד כמה הגלידה נעימה? עד כמה המרקם חלק ומפנק? בפרמטר זה קיבלו מרבית הגלידות דירוגים גבוהים יחסית, כשידה של בן אנד ג'ריס הייתה על העליונה עם ציון כולל של 9 מתוך 10. ג'לאטו דורגה אחרונה עם הציון 4. לגלידה הזו יש מרקם גס עם מעין גרגרים שלא התחבבו על הטועמים, וזאת בלשון המעטה. אחרי בן אנד ג'ריס קיבלו לה קרמריה וג'ויה, שתיהן של נסטלה, את הדירוג 7.5.
הטועמים ציינו שגלידת Ichoc מרקם גס יותר מאשר לאחרות.
מבחן המתיקות
גלידה וניל לכל הדעות היא מאכל מתוק. השאלה היא האם מידת המתיקות משביעת-רצון או מתוקה מדי. הטועמים נתבקשו לדרג את שביעות-רצונם מרמת המתיקות של הגלידה. לווניל של בן ג'ריס רמת מתיקות עדינה שהעניקה לה את המקום הראשון - עם הציון 8. אחריה דורגה ג'ויה שמתאפיינת במתיקות מעודנת שזיכתה אותה בציון 7. קרמיסימו, האגן דאז ולה קרמריה קיבלו את הציון 6.5. את המקום האחרון תפסה שוב ג'לאטו, שניחנה במתיקות עזה.
בשורה התחתונה
בסוף הדירוגים בפרמטרים השונים נתבקשו הטועמים לתת לגלידה ציון כללי שמתחשב בטעמים, במרקם ובנראות של הגלידה. לא היו הפתעות גם הפעם והתוצאות היו עקביות: בן אנד ג'ריס שמרה על מקומה הראשון עם הציון 8.5, ג'ויה דורגה שנייה עם הציון 7.5, אחריה לה קרמריה עם 7. בדירוג הכללי קיבלה ג'לאטו את הציון הנמוך, 4.
שאלת המחיר
אי-אפשר כמובן להתעלם משורת המחיר בעומדנו מול מקרר הגלידות: טווח המחירים רחב ומבצעים על גלידות תמיד תמצאו בחנויות. חשוב לדעת שמחירה של הגלידה לא השתקף במבחן הטעימה, כך שהיקרה ביותר אינה דווקא הטעימה ביותר. הגלידה היקרה (ללא מבצעים) היא של האגן דאז עם מחיר של 8.40 שקלים ל-100 גרם, והיא דורגה רביעית, ואילו גלידת בן אנד ג'ריס שדורגה ראשונה זולה יותר - 6.20 שקלים ל-100 גרם. הגלידה הזולה בבדיקה, קרמיסימו, נמכרת ב-2.50 שקלים ל-100 גרם, ודורגה רביעית לצד האגן דאז - היקרה מבין הגלידות (ציון 6.5).
ביום הקנייה, נמכרה גלידת הווניל של פלדמן ב-15 שקל במחיר מבצע (במקום 23.50 שקל במגה בול), כך שביחס לתכולה (650 גרם) מדובר על 2.30 שקלים ל-100 גרם - חצי מחיר ואף פחות מכך ביחס למחיר המתחרות. המחיר ל-100 גרם ללא המבצע הוא 3.90 שקלים. הגלידה היקרה נכון ליום הקנייה הייתה ג'ויה, המחיר ל-400 גרם גלידה הוא 33 שקל, קרי 8.20 שקלים ל-100 גרם. אלמלא הייתה במבצע (השני ב-50%) - הייתה הגלידה של האגן דאז תופסת את משבצת היקרה עם 8.40 שקלים ל-100 גרם. הגלידה של בן ג'ריס, חביבת הטועמים, נמכרת זה זמן מה במסגרת מבצע 2 יחידות ב-40 שקל, כך שבגילום המבצע המחיר המתקבל הוא 4.75 שקלים ל-100 גרם, וללא המבצע המחיר הוא 6.4 שקלים ל-100 גרם.
בימים אלה הפרגון לתוצרת הישראלית, ובעיקר לזו של מפעלי הדרום, מתבקש. כך שלצד המחיר, הטעם והאיכות אפשר להכניס שיקול נוסף של פטריוטיות. מבין 8 הגלידות, 5 מיוצרות בישראל: בן אנד ג'ריס מיוצרת ביבנה, גלידת פלדמן המיוצרת ברחובות, לה קרמריה וג'ויה מיוצרות בבאר טוביה וקרמיסימו מיוצרת במפעל בעכו.
ההרכב התזונתי
3 מתוך 8 הגלידות שהוגשו לטועמים היו מבוססות על שמנת והיתר על שומן צמחי. השמנת אמורה להיות מפנקת, אבל לא כל השלוש זכו לחיבת הטועמים. בן אנד ג'ריס אמנם קיבלה את הציון הגבוה מבין כל הגלידות, אבל מעניין שהמותג האמריקאי האגן דאז שמבוסס על גלידת שמנת (39% שומן) לא דורג גבוה. היו מי שטענו שהטעם לא דומה לווניל ושהגלידה כבדה. הגלידה הזו מכילה את מספר הקלוריות הגבוה מבין השאר (250 ל-100 גרפ) ואת סך השומנים הגבוה, 17.3, מתוכו שומן טראנס 1 גרם לעומת 0 אצל בן אנד ג'ריס ו-0.5 גרם אצל השאר.
לדברי התזונאית גל כהן-לס, "בתכולת הגלידות שבבדיקה יש פחות מ-0.5% שומן צמחי, ולכן זה זניח. בגלידות המבוססות על שמנת רמת השומן והקלוריות גבוהות יותר, ולכן עדיפה גלידה המכילה פחות קלוריות ושומנים, כלומר כזו המבוססת על שומן צמחי, ובכל מקרה עדיפות גלידות המבוססות על יוגורט, גם על פני גלידות סורבה, בגלל כמות הסוכר".
האם גלידה היא "ממתק" מומלץ?
לדברי כהן-לס, "גלידה או שלגון הם חטיף סימפטי ועדיפות כצ'ופר על פני כל ממתק רווי נתרן ושומן רווי. בכל מקרה ההעדפה היא לגלידות או לשלגונים המבוססים על פרי ולא כאלה המכילים תוספות כמו אגוזים. שילוב של גלידה עם פירות טריים זה יופי של פינוק שהוא גם בריא וגם מרענן לקיץ. העניין בגלידה הוא הגבלת הכמות, משום שלרובנו אין בעיה לזלול קילו גלידה - זה מאכל אוורירי שלא מעניק תחושה של שובע, ולכן אני מציעה לחלק גלידה בכמות אישית, עדיף בכוס ולא בגביע וופל".
כהן-לס ממליצה, כמו בכל מזון אחר, להציץ על רשימת הרכיבים הגלידות לפני שבוחרים מה לקנות. בגלידה תמצאו שתי מידות כמות, ליטר וגרם. היות ורשימת הרכיבים מונה כמות ביחס ל-100 גרם תכולה ממליצה כהן-לס להתייחס למידה הזו. בגלידות השמנת הפער בין התכולה בליטרים/מ"ל לתכולה בגרם הוא נמוך לעומת גלידות השומן הצמחי שבהן התכולה בק"ג נמוכה עד כדי מחצית מזו שבליטרים, לדוגמה בלה קרמריה תכולת המארז היא 1.4 ליטר ו-700 גרם. המשמעות היא גלידה אוורירית ופחות דחוסה.
דגשים תזונתיים
■ העדיפו גלידת יוגורט/על בסיס צמחי על פני גלידת שמנת.
■ בדקו את כמות הקלוריות.
■ העדיפו שומן טראנס נמוך ככל האפשר.
■ העדיפו צבעי מאכל טבעיים המופקים מתבלינים תורמי צבע.
■ מומלץ להעדיף גלידות ללא תוספת שוקולד ואגוזים.
■ גלידות סורבה אמנם אינן מכילות שמנת אך מכילות סוכר. יש לשים לב לכמויות הנאכלת.
■ עדיף לצרוך גלידה במנה אישית.