וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

המשקיעים בורחים והמדדים באחד העם צוללים

ערן אזרן

30.1.2011 / 12:00

חוסר הביטחון לעתידה של מצרים גורם למשקיעים להתרחק מהאזור, וכן - גם מהבורסה בתל אביב. ממדד ת"א 25 נחלש ב-2.4%, ת"א 100 מאבד 2.5%, הבנקים צונחים ב-3% והנדל"ן נופל ב-2.7%

המהומות במצרים נמשכות ורמת החשש של המשקיעים בבורסת תל אביב מתגברת. המסחר נפתח הבוקר בירדות חדות על רקע החשש ליציבות האזור והשפעה אפשרית של האירועים אצל השכנה מדרום על הכלכלה הישראלית. הזרים מתרחקים מאזור הסכנה ומוכרים מניות בכמות גבוהה. כתוצאה מכך, מדד ת"א 25 מאבד ב-2.4% לשער של 1,301 נקודות ומדד ת"א 100 נופל ב-2.5% ל-1,210 נקודות. מדד מניות הבנקים צונח ב-3% ומדד מניות הנדל"ן נופל ב-2.7%.

גם מדדי התל בונד, המשקפים את ערכן של איגרות החוב הקונצרניות, נסחרים בירידות חדות של עד 1.2%. איגרות החוב הממשלתיות (הקצרות והארוכות) מסוג שחר נסחרות בירידות חדות והתשואה עליהן מזנקת: שחר לפדיון ב-2013 נסחר בירידות של עד 0.2% והתשואה עולה ל-3.29%. שחר ארוך לפדיון ב-2020 נופל ב-0.4% והתשואה מזנקת ל-4.91%.

במקביל, על רקע הגברת הסיכון הפוליטי, הזרים מוכרים גם שקלים ושולחים את הדולר לעליות. לאחר שביום שישי הוסיף הדולר 0.6% לערכו, נסחר המטבע האמריקאי בין הבנקים בהתחזקות של עד 0.8% ומגיע לשער של 3.71 שקלים - עלייה של 0.8%. היום, יום ראשון, לא נקבע שער יציג, אך מסחר בדולר בהיקפים קטנים ממשיך להתקיים ונרשמים ציטוטים מעסקות שונות.

שוקי המניות בעולם רשמו בסוף השבוע הירידה היומית החדה ביותר מאז נובמבר, מחיר הנפט קפץ ביותר מ-4%, מחיר הזהב טיפס בקרוב ל-2% והדולר והפרנק השווייצי התחזקו מול היורו. מדד התנודתיות (VIX), הידוע גם בכינויו "מדד הפחד" קפץ בכ-23% על רקע חששות המשקיעים מהאירועים ומהתרחבות ההתקוממות למדינות נוספות במזרח התיכון. בורסת דובאי צונחת הבוקר ב-6%.

עסקת המיליארדים עם מצרים בסכנה

המהומות במצרים נמשכו אתמול ביתר שאת לאחר שהמשטרה פתחה באש כנגד מפגינים שניסו להיכנס לבניין משרד הפנים בקהיר. עד כה, התקבלו דיווחים סותרים באשר לכמות ההרוגים והפצועים כתוצאה מהעימותים. גורמי רפואה מעריכים כי מניין ההרוגים מאז שהחלו ההפגנות עלה ל-100. כמו כן, דווח על כ-2,000 בני אדם שנפצעו במהלך ההפגנות. חוסני מובראק, נשיא מצרים, מינה את שר המודיעין הגנרל עומאר סולימאן לסגנו. התקבלו דיווחים כי בנו - ג'מאל מובארק - עזב את המדינה, ואילו מובארק עצמו מסתתר בבית הנופש בשארם אי-שייח'.

"אחרי חודשים של עליות ממושכות, שוק המניות מחפש טריגר לירידות וזה יכול להגיע בגלל המצב כעת במצרים", אומר צבי סטפק, מנהל ההשקעות הראשי בבית ההשקעות מיטב. "במשברים קודמים ראינו שהמשקיעים עוברים לדברים בטוחים יותר כמו זהב ואג"ח של ממשלת ארה"ב. אם המצב במצרים לא יירגע, נראה ירידה בשוק המניות ובמחירי האג"ח הקונצרני הנחשבות כבעלות סיכון גדול יותר. זאת במקביל לעלייה במחירי האג"ח הממשלתיות הן בישראל והן בארה"ב".

לדברי סטפק, "מצרים היא לא ספקית נפט גדולה אבל 1.8 מיליון חביות נפט עוברות כל יום דרך תעלת סואץ. התמשכות חוסר הוודאות במצרים יגרום לאוניות הנפט לחשוש לשוט בתעלת סואץ ויאלץ אותן להקיף את אפריקה. זה ייקר את עלויות ייצור הדלק. אם תהיה סגירה ממשית של תעלת סואץ זו תהיה פגיעה גדולה בכלכלה העולמית לא רק בצד של אספקת הנפט", אמר סטפק.

משקיעי וול סטריט כבר החלו למכור סחורה בסוף השבוע מחשש להתרחבות ההתקוממות במזרח התיכון. מדד דאו ג’ונס נסגר בירידה של ב-1.4%; מדד S&P 500 ירד ב-1.8% (הנפילה היומית החדה מאז נובמבר), ומדד נאסד"ק צנח ב-2.5%.

האנליסטים רואים את הירידה כנקודתית

אחד המגזרים שמרכז עניין על רקע המהומות במצרים הוא מגזר הגז הטבעי. חברת אמפל (-13.99% , 826.0) מקבוצת מרחב (-0.15% , 990.1) של יוסי מימן השותפה (12.5%) בספקית הגז המצרי EMG, צנחה ב-10% ביום שישי בוול סטריט ונופלת היום בחדות באחד העם. אתמול ניסה מימן לשדר עסקים כרגיל ואמר כי "האינטרסים האסטרטגיים והכלכליים של מצרים אינם משתנים כתוצאה מהאירועים הפנימיים".

מימן הוסיף כי "יצוא הגז ממצרים, אם באמצעות לקוחות בינלאומיים ואם בצינורות לירדן, סוריה וישראל, נמשך כסדרו ומהווה מקור הכנסה חשוב למצרים. בהקשר המעניין אותנו כישראלים, מצרים נהנית מיצוא של מיליארד וחצי דולר בשנה ועשרות אלפי מקומות עבודה בזכות הסכם עם ישראל, המאפשר לה לייצא לארה"ב במעמד אזור סחר חופשי. יצוא הגז לישראל מבטיח למצרים הכנסה נוספת של כמיליארד דולר לשנה". מי שעשויות להרוויח מכך הן השותפות בתמר ובים תטיס - דלק קידוחים (-0.08% , 1270.0), אבנר (0.44% , 229.0), דלק אנרגיה (-0.76% , 130200.0) ורציו (-1.16% , 59.8).

בהקשר לכך סיפר כלכלן המקרו של כלל פיננסים, אמיר כהנוביץ': "על הפרק עומדת עסקת יבוא גז בשווי של כ-4 מיליארד דולר ל-20 שנה על ידי החברה לישראל מ-EMG. נכון להיום חצי מהעסקה התבצעה מול קידוח תמר וחצי תוכננה למצרים. ייתכן כי אי הוודאות ממצרים תביא את החברה לישראל להעדיף לתת גם את החצי השני של העסקה לתמר, מה שמצד אחד יתמוך מאד בהכנסות המדינה, שגוזרת יותר מ-50% מס על רווחי הגז, אך מצד שני לגרור לעליית מחירי הגז ומחירי החשמל למשקי הבית ולמפעלים בישראל".

כמו כן מציין כהנוביץ' כי האירועים עלולים להוביל בטווח הקרוב להיחלשות השקל - מגמה שבנק ישראל ומשרד האוצר ניסו לחזק בחודשים האחרונים. "גם אם ישראל תצליח לעמוד בצד ולא להסתבך, עדיין סביר שמשקיעים מהעולם לא ירגישו בנוח עם השקעות כאן, וזה עוד לפני שקלול המשמעויות הכלכליות של הגדלת הוצאות הביטחון, אם יידרשו, ובמיוחד אם אי היציבות תתפשט גם לשטחי הגדה".

"יציאת משקיעים זרים מישראל תחליש את השקל, ועשויה להשפיע עליו אפילו יותר מהפעולות להחלשתו של בנק ישראל והאוצר יחד. עם זאת יתכן שמשקיעים ישראלים יעברו ממניות לאג"ח ויפצו על בריחת הזרים, מה שימנע את עליית התשואות ואולי אף יצליח להביא לירידתן".

גם מניית שותפות חיפושי הנפט גבעות עולם (8.93% , 6.1), שעלתה ביום חמישי בחדות, מרכזת את תשומת לב המשקיעים. השותפות דיווחה ביום חמישי האחרון כי זרמו בקידוח מגד 5 כמויות נפט קל יחד עם מעט מים, כאשר כמות המים עמדה על כ-3%. ביום רביעי השילה מניית החברה מחצית מערכה לאחר שהשותפות דיווחה כי היא דוחה את פעולות ההמרצה המבוצעות בקידוח מגד 5 הסמוך לראש העין לחודש, אם בכלל, בעקבות "קשיים בלתי צפויים".

גז בכותרות

משקיע הנפט עזריאל זולטי הפך לבעל עניין בשותפות חיפושי הנפט גלוב אקספלוריישן (-2.7% , 7.2). זולטי מחזיק כעת 111.455 מיליון יחידות השתתפות, המהווים 7.8% מהחברה, אותן רכש במחיר שאינו מצויין בהודעה לבורסה, וכנראה במספר הזדמנויות. על פי חוקי הבורסה, משקיע פרטי יהפוך לבעל עניין ופעולותיו ידווחו, כאשר הוא מחזיק יותר מ-5% מהחברה.

חברת שטראוס גרופ (-2.9% , 5317.0) שבשליטת עופרה שטראוס תקבל הלוואות של 300 מיליון שקל מחברות בקבוצת הראל ביטוח. ההלוואות יישאו ריבית שנתית קבועה של 5.81% ומשך החיים הממוצע שלהן הוא 6.55 שנים. ריבית זו גבוהה ב-1.1% מהתשואה על איגרות החוב הממשלתית הלא צמודות למשך חיים ממוצע דומה.

לאחר שנודע כי קבוצת המשקיעים בראשות לאומי פרטנרס, התקרבה לקראת ההסכמות לרכישת 20.7% מחברת המזון תנובה מידי מבטח שמיר (0.0% , 11290.0) תמורת כ-1.3 מיליארד שקל, אישר ועד ההנהלה של תנובה את הפרסום ב-TheMarker משבוע שעבר על חלוקת דיווידנד של 1.3 מיליארד שקל. זאת לאחר שבעלת השליטה בתנובה, קרן אייפקס, סיכמה עם בנקי הפועלים ולאומי על קבלת מימון של כ-1.1 מיליארד שקל.

חברת TBIF מקבוצת קרדן אן.וי (-4.97% , 2047.0) יוצאת מהשקעה כושלת בשוק הפיננסי במזרח אירופה בעקבות בחינה מחודשת של האסטרטגיה שלה בשוק זה. TBIF חתמה על הסכם למכירת כל החזקותיה (84%) בבנק האוקראיני Vab Bank לקבוצת משקיעים שמיוצגת על ידי בנק ההשקעות הרוסי Troika Dialog. חברת TBIF תקבל 53 מיליון יורו עבור החזקתה בבנק אולם תזרים את מלוא הסכום במסגרת מחויבותה להזרים מקורות לבנק על פי החלטת אסיפת בעלי המניות שלו בדצמבר 2010, כך שהעסקה לא תגדיל את יתרת המזומנים שבידי TBIF. כחלק מהעסקה, תמכור TBIF את החזקותיה ב-Vab Leasing לבנק האוקראיני.

חברת אורמת טכנולוגיות (0.0% , 6.1) עשויה לגייס בשבוע הקרוב 90 מיליון דולר בהרחבת סדרה של איגרות חוב דולריות פרטיות ולא מדורגות נושאות ריבית של 7% למשקיעים מוסדיים. איגרות החוב יימכרו ככל הנראה בפרמיה, כך שהתשואה עליהן תהיה 6.75%.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    1
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully