במשרד האוצר מעריכים כי המשא ומתן עם העובדים הסוציאליים יהיה מורכב וכי השביתה עשויה להיות ארוכה. לאחר נתק של שלושה ימים, יתחדש היום המשא ומתן ותיערך פגישה בין סגן שר האוצר יצחק כהן והממונה על השכר אילן לוין לבין נציגי העובדים הסוציאליים.
עיקר הקושי בהשגת פשרה בין הצדדים נובע מרמת השכר הנמוכה של אלפי עובדים סוציאליים, שעברו בשנים האחרונות מהשירות הציבורי לעמותות. ואולם לטענת האוצר, השכר הממוצע בפועל של העובדים הסוציאליים סביר ואף גבוה במידה משמעותית מהשכר הממוצע במשק. העובדים הסוציאליים טוענים כי נתוני האוצר חלקיים ומוטים כלפי מעלה.
עמדת האוצר במשא ומתן היא כי כלל העובדים הסוציאליים יקבלו את התוספת שמקבל המגזר הציבורי. מעבר לתוספת זו מוצעות לעובדים הסוציאליים תוספות שכר דיפרנציאליות - כלומר עובדים בשכר נמוך יקבלו תוספת גדולה יותר מעובדים בשכר גבוה.
כך למשל, בעלי שכר של כ-5,000 שקל יקבלו תוספת של כ-20% - יותר מ-1,000 שקל בחודש. בעלי שכר של כ-10,000 שקל יקבלו תוספת של כ-10% - כ-1,000 שקל בחודש. בעלי שכר של כ-15 אלף שקל בחודש יקבלו את התוספת שניתנה לכלל הסקטור הציבורי, בשיעור של 7.25%, כ-1,100 שקל בחודש. כמו כן, הציעה המדינה לייעד תוספת גבוהה יותר לחוקרי ילדים ולעוסקים בתפקידים נבחרים, בהתאם לצורך המקצועי שהועלה על ידי משרד הרווחה.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, גילה אתמול עניין מסוים בשביתה. בישיבת הממשלה ביקש נתניהו משר האוצר, יובל שטייניץ, לקבל לידיו את טבלאות השכר של העובדים הסוציאליים. לפי הערכות, נתניהו מתכוון להתערב באופן פעיל במשבר אם לא ייפתר בימים הקרובים.
"דורשים תוספת לא הוגנת"
בפגישה שנערכה ביום שישי דרשו נציגי העובדים הסוציאליים תוספת שכר בשיעור של 20%, מעבר לתוספת לכלל עובדי המגזר הציבורי - ובסך הכל 27.25%. כמו כן הם דרשו להגדיל את התוספות הנלוות לשכר היסוד, כגון השתתפות באחזקת רכב ובטלפון ותוספת כוננויות, כך שהתוספת הכוללת שהם דורשים מגיעה לכ-40%.
לפי נתוני האוצר, הקבוצה הגדולה של העובדים הסוציאליים, אלה המועסקים בלשכות הרווחה של הרשויות המקומיות ("עובדי שטח") משתכרים 10,800 שקל ברוטו בממוצע בחודש. עוד אומרים באוצר, כי העובדים הסוציאליים במשרד הביטחון ובביטוח הלאומי משכרים אף יותר, כאשר בביטוח הלאומי משתכרים 12-14 אלף שקל בחודש ובמשרד הביטחון - כ-20 אלף שקל בחודש בממוצע.
באיגוד העובדים הסוציאליים מציגים נתונים שונים ואומרים כי עובדי לשכות הרווחה משתכרים 4,000-6,000 שקל בממוצע, בעוד שבביטוח הלאומי ובמשרד הביטחון השכר הוא אכן יותר מ-10,000 שקל. ואולם באיגוד מציינים כי בשני מקומות אלה מועסקים רק 350 עובדים סוציאליים. עוד אומרים באיגוד ש-58% מהעובדים הסוציאליים המועסקים בעמותות מקבלים "שכר פוגעני" של 4,000 שקל בממוצע, ללא שעות נוספות ותשלום עבור כוננות, ועם מכסת ימי חופשה מופחתת.
בפגישה היום ישתתפו גם יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים יצחק פרי, הממונה על התקציבים באוצר אודי ניסן, מנכ"ל משרד הרווחה נחום איצקוביץ ויו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות עו"ד אבי ניסנקורן.
באוצר אומרים: "לצערנו, נציגי העובדים הסוציאליים דורשים שבעלי שכר גבוה, מי שמרוויחים 17 אלף שקל בחודש ואפילו 20 אלף שקל, יקבלו תוספת גבוהה מזו שמקבלים כלל עובדי המגזר הציבורי. זו דרישה לא מוצדקת ואף לא הוגנת ביחס לשאר עובדי המגזר הציבורי, שקיבלו תוספת זו בלבד".
באוצר טוענים גם כי "על אף שכ-27% מהעובדים הסוציאליים מקבלים השלמה לשכר מינימום - השכר הממוצע של עובדים אלה ב-2010 היה כ-7,800 שקל בממוצע, בשל העיוותים במערכת השכר במגזר הציבורי. עם זאת, העובדים הסוציאלים הזכאים להשלמת שכר מינימום יקבלו ממילא תוספת בעת העלאת שכר המינימום".
באוצר אומרים גם כי "הטענה כאילו שכרם של העובדים הסוציאליים לא עודכן כבר 16 שנה אינה נכונה. הם קיבלו בשנים האחרונות תוספות דומות לכלל עובדי המגזר הציבורי, כמו תוספת של 5% ב-2005". לטענת האוצר, "הצעת המדינה הוגנת ועושה צדק עם בעלי השכר הנמוך הנמצאים בחזית המאבק של העובדים הסוציאליים".
"מצפים לשיפור משמעותי בשכר"
שביתת העובדים הסוציאליים משתקת את לשכות הרווחה הפועלות במסגרת העיריות והמועצות המקומיות ברחבי הארץ. שובתים גם העובדים הסוציאליים בבתי החולים הכלליים והפסיכיאטריים, בביטוח הלאומי, בשירות המבחן, במשרד הביטחון ובפנימיות. לעומת זאת, לא שובתים העובדים הסוציאליים בצה"ל (כגון קב"נים), במשטרה ובבתי הסוהר.
"אנו מצפים שנציגי האוצר יבואו היום לפגישה לא רק כדי לנהל משא ומתן, אלא כדי להעלות הצעות חדשות שיגשרו על פערי העמדות", אמר אתמול ניסנקורן. לדבריו, הוא מצפה ל"שיפור משמעותי" בשכרם של העובדים הסוציאליים המועסקים במסגרת ההסכם הקיבוצי וגם בשכר העובדים הסוציאליים המועסקים באמצעות העמותות השונות, שבהן מקבלים העובדים את השכר הנמוך ביותר.
איגוד העובדים הסוציאליים הקים אתמול ועדת חריגים שאיפשרה לעובדים לטפל במקרים דחופים, למרות השביתה. אל ועדת החריגים כבר הגיעו יותר מ-100 בקשות, כאשר כמה מהן עוסקות בהפניית ילדים בסיכון למשפחות אומנה ובמקרי תקיפה קשים במשפחה. ואולם הוועדה דחתה את רוב הבקשות.
עיני בארה"ב
המשא ומתן יתקיים היום על אף נסיעתו לארה"ב של יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, במוצאי שבת. גורמים בהסתדרות דחו את הביקורת על היעדרותו של עיני ואמרו כי הוא ייפגש עם ראשי הקונגרס היהודי העולמי המבקשים לרתום אותו למערכה נגד המגמה במדינות רבות בעולם להחרים מוצרים מתוצרת ישראל. עוד אמרו בהסתדרות: "עיני לא בנסיעת נופש. הוא לא יכול היה לדחות את נסיעתו, שתואמה כמה חודשים מראש. בכל מקרה, לצורך המשא ומתן עם האוצר מחליף אותו יו"ר האגף לאיגוד מקצועי והשניים ייהו בקשר טלפוני ככל שהדבר יידרש".
אתמול התקיימו בבאר שבע וליד צומת מחניים בצפון הפגנות, שבכל אחת מהן השתתפו מאות עובדים סוציאליים וסטודנטים. דליה אהוד, יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים במחוז הדרום, אמרה: "17 שנים אנו יושבים על אותו הסכם שכר, כאשר המפה של העבודה הסוציאלית השתנתה. יש מטופלים מהמעמד הבינוני בגלל קריסת מפעלים, פיגועים ומשברים במשפחה".
במהלך ההפגנה בצפון אמר ראש בית הספר לעבודה סוציאלית במכללת תל חי, פרופ' אלי לוונטל: "עובדים סוציאליים רבים משתכרים שכר נמוך ואף משפיל. העובדים האלה משרתים את הציבור ולא את האליטות, מה שגורם לראש הממשלה להתעלם מדרישותיהם". הפגנה של 50 עובדים סוציאליים התקיימה גם מול משרד ראש הממשלה בירושלים.