שערו היציג של הדולר נסגר היום ברמה של 3.417, ירידה של 0.9% ביחס לשערו היציג מאתמול. זאת, על אף התערבותו של בנק ישראל שרכש 120 מיליון דולר לקראת קביעת השער היציג. בשעה זו מוסיף הדולר לרדת והוא נסחר כעת ברמה של 3.41 שקלים. אתמול התחזק מעט שער הדולר, לראשונה מאז החלטת פישר על העלאת ריבית של 0.5% בשבוע שעבר, אולם הבוקר הוא שב להיחלש והוא רחוק כעת בכ-7% מרמת שפל של עשור שנרשמה ביוני 2009.
מהפרוטוקולים של דיוני החלטת הריבית האחרונה בבנק ישראל עולה כי בחטיבת המחקר של הבנק מעריכים שייסוף עתידי של השקל צפוי למתן מעט את האינפלציה. החלטת נגיד הבנק, סטנלי פישר, להעלות את ריבית חודש אפריל ב-0.5%, נסמכה בין השאר על הערכה זו, כמו גם על נתונים חיוביים ממגזר הייצוא הישראלי.
מנגד, הערכות בשוק הן כי במידה שפישר ירצה לתמוך בשער המטבע, הוא יוכל לעשות זאת היום במחיר נמוך יותר מבעבר. פעילות הזרים בשוק המט"ח נחתכה בחצי בחודשיים האחרונים מאז הכרזת בנק ישראל על חובת דיווח וחובת נזילות של 10% בעסקות נגזרים במט"ח. לכן, אומרים בשוק, רכישות דולרים של פישר יהיו אפקטיביות יותר היום מבעבר. כמו כן, עומדת בפני פישר האפשרות להרחיב את הצעדים הרגולטורים לשליטה על זרימת ההון, לאחר שמחקר שפורסם בקרן המטבע נתן אור ירוק לפעולות כאלה.
אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות דש, מעריך כי למרות התחזקות השקל בשבועות האחרונים, בסיכוי גבוה, השקל יסיים את השנה חלש יותר ממה שהוא התחיל אותה. "ההשפעה של העלאות הריבית מגבירה לחצים להתחזקות השקל, אך בנק ישראל לא יעלה את הריבית בקצב של 0.5% בחודש כל חודש בהמשך השנה. במחצית השנייה של השנה, קצב ההעלאות צפוי להתמתן אחרי שהעלאות הריבית יתחילו להשפיע להורדה של האינפלציה. בה בעת הלחצים לעליית הריבית בארה"ב צפויים להתגבר ולחזק את הדולר האמריקאי", אמר זבז'ינסקי.
גם בעולם ממשיך הדולר את מגמת ההיחלשות ויורד ב-0.3% אל מול היורו לרמה של 1.45 דולר ליורו. זאת לאחר שהבנק המרכזי האירופאי העלה את הריבית ב-0.25% ואילו בבנק הפדרלי בארה"ב לא נראית העלאת ריבית באופק. תוכנית הרכישות השנייה של הבנק הפדרלי (QE2) צפויה להסתיים ביוני הקרוב, והשוק מצפה לשמוע את התייחסותו של ברננקי לנושא ב-27 לאפריל.
פישר לא עוזר: הדולר צנח ל-3.417
רם עוזרי
13.4.2011 / 17:06