מותו של אוסמה בן לאדן צפוי להיות אירוע חיובי לבורסות העולם, כך מעריכים אנליסטים, לאחר שאתמול בלילה הודיע נשיא ארה"ב ברק אובמה כי ארה"ב חיסלה את מנהיג אל קאעדה.
חיסול בן לאדן בפקיסטן צפוי למשוך יותר משקיעים לשוקי המניות בחודשים הקרובים, אמר לבלומברג תומס ג'יי לי, אסטרטג מניות ראשי בג'יי פי מורגן צ'ייס בניו יורק. אף שהחיסול הפך את בן לאדן לקדוש בעיני הטרוריסטים, הוא יעודד את הסוחרים למכור סחורות ולקנות מניות, אמר ג'ים אוניל, יו"ר גולדמן סאקס אסט מנג'מנט בלונדון.
מותו של בן לאדן הביא לסיומו עשור של מצוד שהחל עם פיגועי הטרור ב-11 בספטמבר 2001. אף שחלק מהאסטרטגים מייחסים רק חשיבות סמלית ללכידתו של בן לאדן, ולמרות שוול סטריט ננעלה בירידות אתמול, לי סבור כי המשקיעים יפיקו מכך תועלת רבה, היות שהאמון בארה"ב ובנשיאה ברק אובמה יגבר.
אתמול נסוגו בורסות וול סטריט, ומשכו את מדד S&P 500 לירידה של 0.2%, לאחר שהגיע לרמה הגבוהה ביותר מאז יוני 2008. התשואה על האג"ח הממשלתיות של ארה"ב לעשר שנים ירדה ב-0.01% ל-3.28%, לאחר שעלתה מוקדם יותר ב-0.03%. הדולר נגע ברמת שפל של 16 חודשים מול היורו, ומחיר הנפט נפל גם הוא.
רוביני: החיסול הוא חדשות טובות, אך אינו משנה את מאזן הכוחות"
על אף האופוריה, יש המזהירים כי מותו של בן לאדן לא חיסל את הטרור וטוענים כי לא תהיה לכך השפעה על מצב הכלכלה. ראש ה-CIA, לאון פנטה, אמר כי מותו של בן לאדן הנחית מכה קשה על אל קאעדה, והזהיר כי הארגון עלול לנקום את מות המנהיג. חיסול מנהיגה של קבוצת טרור לא משפיע על קצב הצמיחה של הכלכלה או על רווחי החברות, ולא הופך את ארה"ב או אירופה לבטוחות יותר, אמר המשקיע המיליארדר קנת' פישר.
"אהיה מופתע מאוד אם תהיה לכך השפעה משמעותית", הוסיף פישר. "אל קאעדה עדיין תהיה שם, והאנשים ששונאים אותנו לא התחילו פתאום לאהוב אותנו, כך שזה לא פותר כלום. החיסול לא ישנה את רווחי החברות ולא את הכלכלה, והוא לא משחרר אותנו מדאגות הטרור".
"חיסול אוסמה בן לאדן הוא חדשות טובות, אך לא משנה באופן משמעותי את מאזן הכוחות הבינלאומי במאבק מול הטרור", כך אמר הכלכלן נוריאל רוביני בכנס מכון מילקן שנערך בלוס אנג'לס. רוביני הצביע על כך שהפעולה עלולה לגרור תגובת נגד, מה שמעלה את הסיכון לכלכלה העולמית.
רוביני הזהיר מפני מצב של מיתון חוזר במדינות המפותחת כמו ארה"ב, יפן, גרמניה ובריטניה שייגרם בשל עליית מחירי הנפט ב-20% נוספים, שייגרם בשל עלייה בביקוש מצד סין ומדינות מתפתחות נוספות.
רוביני אף התייחס לאפשרות לפיה העולם ינטוש את הדולר כמטבע ההשקעה העיקרי, ואמר כי זו הדיון בכך מוקדם מדי, ויעברו עוד מספר עשורים עד שדבר כזה עלול להתרחש, אך ציין כי "אם ארצות הברית היתה מדינה מתפתחת, המטבע שלה היה קורס" .
רוביני סבור כי המיתון יהיה בצורת האות U, וצמיחה בארצות הברית בשיעור של 4% נראית כמו מסע למאדים, או במלים אחרות הסיכוי לכך דמיוני: אפשר להגיד שארצות הברית נמצאת בנסיגה יחסית", אמר.