וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

מבוי סתום במו"מ בין שותפות תמר לחברת החשמל

אבי בר אלי

23.5.2011 / 8:43

חברת החשמל מסרבת לדרישת השותפות במאגר לייקר את הגז ב-40% - ועשויה לבקש את התערבות הממשלה בפיקוח על המחיר

המשא ומתן בין השותפות במאגר הגז תמר לבין חברת החשמל עלה לפני כשבוע על שרטון, בעקבות התעקשות השותפות לייקר את הגז הטבעי שיימכר לחברה ב-40%. בחברת החשמל מסרבים בתוקף להיענות לדרישה - ושוקלים כעת לבקש את התערבות משרדי הממשלה במשא ומתן. זאת, מחשש לכשל שוק שבמסגרתו מנצלות שותפות תמר את היעדרם של ספקי גז חלופיים כדי להכתיב מחיר גבוה לכאורה.

בממשלה החלו כבר לפני כמה שבועות לבחון דרכי התמודדות עם היווצרות אפשרית של מונופול בשוק הגז הטבעי. זאת, בייחוד לאור ההפסקות התכופות בהזרמת הגז ממצרים והאי-יציבות הפוליטית במדינה - שהותירו למעשה ספק גז טבעי אחד בלבד למשק.

בכירי משרד האוצר התבטאו בעבר בדבר האפשרות להפעיל בענף החשמל מנגנוני פיקוח על המחירים - מבלי לערב בשלב זה את הממונה על ההגבלים העסקיים. זאת, אף שעם הפסקת הזרמת הגז ממצרים, התקבלו במשרדי הממשלה כמה פניות מצד לקוחות במשק האנרגיה, שהביעו חשש כי לאור האירועים - עלול מאגר תמר להפוך למונופול בשוק הגז הטבעי. גורמים בממשלה רמזו בעבר כי המדינה עשויה להפוך את ערבויות המדינה עבור חוזה הגז של חברת החשמל לקלף מיקוח, ולהשתמש בו נגד ניסיונות השותפות לייקר את מחיר הגז.

אין תמונה. צילום מסך, מערכת וואלה
.ייקור מחיר הגז הטבעי מתמר עלול לגרור פגיעה קשה בצרכן הישראלי הביתי. קידוח תמר/מערכת וואלה, צילום מסך

בינתיים, עיכוב החתימה על חוזה הגז בין חברת החשמל לתמר גורר למעשה את עיכוב חתימת חוזי אספקת הגז של תמר מול יתר לקוחותיה במשק, ובראשם קבוצת החברה לישראל, יזמית תחנת הכוח הפרטית דליה אנרגיות ודימונה סיליקט. זאת, משום שתג המחיר שייקבע בעסקה מול חברת החשמל ישמש למעשה נקודת ייחוס (בנצ'מארק) למחירי העסקות מול הלקוחות הקטנים יותר במשק.

רכש הגז הטבעי של חברת החשמל מסתכם כבר היום ב-2.8 מיליארד שקל בשנה. ואולם, הגידול הצפוי בצריכת הגז של תחנות הכוח יגדיל את שיעור הגז בסל הדלקים של חברת החשמל מ-40% כיום - לכ-70% בסוף העשור. זאת, כאשר מימוש החוזים הפוטנציאליים עם שותפות תמר יביא ספקית זו לספק כ-70% מן הגז שצורכת חברת החשמל (בהנחה שהגז המצרי ימשיך לזרום).

משום כך, עשויה ההשלכה של ייקור מחיר הגז הטבעי מתמר בשלב זה לגרור פגיעה קשה בצרכן הישראלי הביתי והתעשייתי, אשר עשויה אף להסתכם בשנים הבאות בייקור תעריף החשמל בשיעור של 5%-10%.

היסטוריה של התמקחויות

בסוף 2009 חתמה שותפות תמר עם חברת החשמל על הסכם כוונות לרכישת 2.7 מיליארד מ"ק (BCM) בשנה למשך 15 שנה, בהיקף כולל של 9.5 מיליארד דולר. היקף העסקה שיקף לגז מחיר של 4.5-5 דולרים למיליון BTU (יחידות תרמיות בריטיות - יחידת מידה מקוב לת לנפח גז). התקשרות זו אמורה היתה להוות את חוזה העוגן שיאפשר את השגת המימון לפיתוחו של מאגר תמר.

לצדה, סיכמה חברת החשמל עם ספקית הגז הנוכחית, ים תטיס, על מסמך כוונות לרכישת גז ושירותי אחסון לגז משדה הגז של הספקית מול חופי אשקלון, מארי B, שהולך ומתרוקן. דירקטוריון חברת חשמל הנחה את הנהלת החברה לחתום על חוזי אספקה מחייבים בתוך חצי שנה. ואולם, בחלוף התקופה נסוגו שותפות תמר משולחן המו"מ - והקפיאו את הדיונים עד היום.

לפני כשנה נחשף ב-TheMarker כי במהלך המגעים בין הצדדים דרשו שותפות תמר כי יוכלו לייקר את הגז בעתיד, אם תחליט הממשלה להגדיל את המיסוי על הענף. מדובר בהכללת מנגנון הצמדה, אשר ייקר את מחיר הגז הנמכר בהתאם לעלייה בנתח המדינה במאגרים (government take) לפי מפתח מוסכם מראש. בחברת החשמל דחו את הדרישה על הסף. זאת, כאשר ועדת ששינסקי מתייחסת לדרישה בביטול - בטענה כי שולי הרווח הגדולים במאגר אינם מצדיקים כל ייקור.

ואולם, עם אישור חוק ששינסקי בכנסת והפסקת הזרמת הגז ממצרים - שיגרו השותפות לחברת החשמל מכתב, ובו בקשה לקיום דיון בתנאי עסקת הגז שעליה סיכמו עקרונית הצדדים לפני שנה. זאת, כאשר לדברי גורמים במשק האנרגיה, הובהר לחברת החשמל כי מדובר בדיון מחודש שיידרשו השותפות לקיים בתנאי הסכם הגז - בהם בסוגיית מחיר הגז, מועד אספקתו ותנאי האספקה. בחלוף כמה שבועות התברר כי השותפות דורשות לייקר את מחיר הגז שעליו סוכם בהסכם העקרונות לטווח של 6.5-6 דולרים למיליון BTU.

זאת, אף שמדובר בחוזה גדול וארוך טווח, שאמור ליהנות מיתרון לגודל לעומת החוזה שעליו סיכמה ים תטיס עם חברת החשמל ב-2009, לרכישת חמישה BCM גז טבעי לחמש שנים - בעלות גז של 5.6 דולרים למיליון BTU.

sheen-shitof

עוד בוואלה

מה אתם יודעים על המשפחות של הכדורגלנים? שחקו עכשיו.

בשיתוף וואלה מובייל

הצמדת מחיר הגז למחיר הפחם

חברת החשמל ושותפות תמר דנו בשבועות האחרונים באפשרות להגדיל את נפח הגז שיירכש, ולפרוש למשך מספר שנים רב יותר את חוזה אספקת הגז בין הצדדים. זאת, במטרה להותיר את מחיר הגז כפי שנקבע בהסכם העקרונות בין הצדדים.

מדובר ברכש נוסף של גז בנפח שנתי של 2.24 BCM למשך 15 שנה, שנועד להחליף את ייצור החשמל של החברה ביחידות הייצור הפחמיות הישנות של החברה. למכרז, בהיקף כולל של כ-7 מיליארד דולר, ניגשה לפני כשנה רק שותפות מאגר הגז תמר. זאת משום דרישת חברת החשמל להצמיד את מחיר הגז שיוצע למחיר הפחם - ולא למחיר הסולר והמזוט (כפי שנהגה עד כה).

מתווה זה צפוי אמנם להביא למחיר גז נמוך יחסית - אך בה בעת, לפגוע בכדאיות העסקית של הספקיות במכירתו. בחברת החשמל דנו לפיכך עם שותפות תמר בהגדלת המכרז המקורי מאספקה שנתית של 2.7 BCM ל-4.9 BCM, תוך הארכת ההתקשרות מ-15 ל-20 שנה.

בחברת החשמל סירבו להגיב. תגובת שותפות תמר לא התקבלה עד מועד הדפסת הגיליון.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    2
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully