הפגנת ההורים על הקושי לגדל ילד בישראל מתרחבת לכדי מחאה ארצית. אם ביומיים האחרונים מדובר היה על הפגנה בתל אביב בלבד, כעת מדובר על מצעדי עגלות שיצעדו מחר אחר הצהריים בו זמנית במספר ערים שונות. כרגע, מתוכננות מחר צעדות בחיפה, ראשון לציון, נתניה, כפר סבא והוד השרון. גם בעיר שדרות מתארגנים על מנת להצטרף למחאה. בכל ההפגנות, שייחלו בשעה 17:30, יצעדו אמהות ואבות עם ילדיהם בעגלות ויקשטו את העגלות בבלון צהוב.
בירושלים תידחה הצעדה של ההורים ליום ראשון כיוון שבחמישי בדיוק נערך באותה השעה מצעד הגאווה. מארגנות ההפגנה מדווחות כי ביממה האחרונה הצטרפו ההורים הירושלמים באופן נרחב למחאה, רבים מהם מקרב משפחות דתיות. מארגנת ההפגנה, ליאת ורדי בר: "בינתיים המגזר שהצטרף למחאה הכי בגדול זה המגזר הדתי, ובראשו - ירושלים. קיבלתי אתמול כשלושים מיילים מאימהות דתיות. הן כותבות שמעולם לא הזדהו יותר עם צורך ותחושות מאשר עם מאבק זה. נהוג להגיד בארץ שהדתיים 'עושים עשרה ילדים ומגדלים את עצמם' אבל זה ממש לא ככה. גם הם קורסים. האימהות הדתיות גם מקדמות את המחאה באתרי הרשת החברתית של המגזר".
כזכור, המחאה החלה לקרום עור וגידים בעקבות אימהות שקראו ב-MarkerWeek על מחירי מוצרי התינוקות הגבוהים בארץ לעומת העולם והחליטו לא לשתוק עוד. כעת, פונות האימהות אל כל המגזרים בארץ ומדווחות על הענות שהפתיעה גם אותן. בנוסף, תורגמו הדרישות ופרטי המחאה בפייסבוק לאנגלית, רוסית, ערבית ואמהרית אך טרם נרשמה השתתפות של המגזר הערבי במחאה אך המארגנות מעריכות כי זה רק עניין של זמן.
גם בנעמ"ת יצרו קשר עם ההורים והודיעו כי הם תומכים במאבק ויביאו להפגנות הורים שנמצאים במעונות שלהם. בנעמ"ת אף דאגו לחלק את הפליירים שהוכנו לטובת המאבק בכל המעונות שלהם כדי שכל ההורים ייחשפו למסרים. כמי שמקדמים בעצמם חוק לפיקוח על מעונות על כל הקושי התקציבי הכרוך בו, בנעמ"ת מזדהים עם הקושי של ההורים לשלם לגנים פרטיים ומבינים עד כמה השתתפות המדינה בנושא חשובה.
בנוסף, גם נשות נעמ"ת הן אמהות עובדות שחיות עם הקושי לגמור את החודש בארץ. שיראל שפירא, עוזרת הדוברת של נעמ"ת, מספרת: "אני אמא לשני ילדים קטנים שמתחנכים במעונות נעמ"ת בתל אביב ואשתו של מתמחה צעיר ברפואה. אני מתרגשת לחיות היום במדינה שסוף סוף מתעוררת ועושה משהו בשביל עצמה בין אם באוהלים ובין אם מחוצה להם".
"תשלום למעון פרטי - כמו שכר לימוד בבינתחומי"
למאבק גם מונתה דוברת רשמית, ענת רוזיליו, אימא ליסמין בת ה-3.5 המתגוררת ברמת גן. גם רוזיליו חווה קושי לממן את הגן הפרטי לביתה: "במעונות הממשלתיים יש רשימת המתנה", היא מסבירה, "קשה להתקבל והורים תקועים. גן פרטי עולה לחודש במרכז הארץ בין 2800 ל-3600 שקל, שזה כמו שכר לימוד שנתי במרכז הבינתחומי אם ההורה מחליט לעזור לילד לממן לימודים אקדמיים. אבל לנו פה אין ברירה אלא לשלם או שהאם נאלצת להישאר בבית ולא לעבוד. הגננת מספרת על הורים שמגרדים כל חודש את התשלום לגן - מביאים צ'ק של 500 שקל מהסבתא. אנחנו קוראים לתשלום לגן: המשכנתא השנייה". בירושלים מדווחים על תשלום חודשי לגן פרטי של כ-2500 שקל ועל קושי לעמוד גם בו.
מאיה יצקן, אם ירושלמית בת 38 שלה שלושה ילדים בני 11, 7 ושנה מספרת על החשיבות של התחבורה הציבורית לאמהות בבירה: "אני מרכזת את נושא התשלום על עגלות באוטובוס - אמהות רבות בירושלים משתמשות בתחבורה הציבורית וזה מאוד חשוב לבטל את התשלום הזה".
האמהות גם פתחו עמוד מיוחד בפייסבוק לצעדת העגלות עם לוגו מיוחד של תמרור צהוב ובו מצויירת עגלה שחורה שאף כל משתתף במאבק יכול להוסיפו לתמונת הפרופיל שלו. עד כה, הצטרפו לעמוד הזה כ-150 הורים. זמרים, שהמארגנות מבקשות לשמור כהפתעה, אישרו גם הם את השתתפותם עם ילדיהם הקטנים ואף יגיעו לשיר בהפגנה בתל אביב.
"יש פה משהו בישראל שלא מאפשר לך לחיות", אומרת יעל ברדה, ממארגנות המחאה. ברדה היא עורכת דין לזכויות אזרח, נשואה ואם לרומי בת התשעה חודשים מתל אביב: "זה במצב של לדבר עם הבנקאי פעם בשבועיים. אני רואה את אימהות שמצטרפות למאבק למרות שעשו הכל 'נכון': למדו, התחתנו, עבדו ועשו כל מה שצריך ועדיין חיות בתודעה של עוני ומחסור"
כזכור, מארגני ההפגנה דורשים בין השאר: חוק חינוך חינם מגיל שלושה חודשים, פיקוח על מחירי מוצרי יסוד לתינוקות, הרחבת חופשת הלידה, ביטול תשלום עם עגלה הנהוג בתחבורה הציבורית והכרה בתשלום על מטפלת לצרכי מס. האמהות אף מתכננות לשבות במסגרת השביתה שמתוכננת ב-1 באוגוסט.
ביממה הקרובה מתכננות האימהות ברחבי הארץ עבודה אינטנסיבית כדי להשלים את ההערכות להפגנה. ליאת ורדי בר, מהמארגנות, אמרה על ההיענות להפגנה: "לא חשבנו שזה יהיה כל כך מטורף. לא חוויתי דבר כזה. סולידריות של מהפכות שקוראים עליהן בספרים ממש מזמן. זה מעורר התרגשות. אתה קולט שכל מה שחשבת שהוא רק שלך - הוא צעקה כל כך נפוצה. יש עשרות אלפי משפחות בכל הארץ שלא מצליחות לחיות נורמלי".