בורסות וול סטריט נסגרו בירידות חדות על רקע שובם של החששות מפני האטה בכלכלה העולמית והיעדר פתרון מספק למשבר החוב באירופה. נתוני מקרו כלכליים מאכזבים שפורסמו היום בארה"ב אף הם הכבידו על המדדים.
מגזר הפיננסים הוביל את הירידות בעקבות דיווח של העיתון "וול סטריט ג'ורנל" לפיו הבנק הפדרלי והרגולטורים בארה"ב מהדקים את הפיקוח על החטיבות האמריקאיות של הבנקים הגדולים באירופה מחשש כי משבר החוב באירופה עלול להקשות עליהם לעמוד בהתחייבויותיהם הכספיות בארה"ב.
מדד דאו ג'ונס ירד ב-3.7% - פעם רביעית החודש בה צונח המדד ביותר מ-400 נקודות; מדד S&P500 נסוג ב-4.5%; מדד נאסד"ק צלל ב-5.2%. שוק האג"ח הממשלתיות האמריקאיות נסגר בעליות זה היום השלישי ברציפות, והתשואה על האג"ח ל-10 שנים ירדה ב-0.08% לרמה של 2.08%, לאחר שבמהלך המסחר נפלה בראשונה מעולם אל מתחת לרמה של 2%. באירופה, בורסת לונדון נסגרה בירידה של 4.5%; פרנקפורט נפלה ב-5.8%; פאריס צנחה ב-5.5%; מילאנו נפלה ב-6.2%. מדד סטוקס 600 הכלל אירופי נפל ב-4.8%.
אנליסטים של בנק מורגן סטנלי הורידו היום את תחזית הצמיחה של הכלכלה הגלובלית ל-2011 ל-3.9% לעומת תחזית קודמת של 4.2%, ואת התחזית לשנה הבאה ל-3.8% לעומת 4.5%, והזהירו כי כלכלות ארה"ב וגוש היורו "קרובות באופן מסוכן למיתון". האנליסטים של בנק ההשקעות גם ביקרו את הטיפול הכושל כדבריהם של מנהיגי ארה"ב ואירופה בהתמודדותם עם משבר החוב.
שורה של נתונים מקרו כלכליים מאכזבים שפורסמו היום בארה"ב, הצביעו על עלייה במספר השבועי של תביעות האבטלה, האצה חדה מהצפוי באינפלציה, נפילה בפעילות הכלכלית באזור פילדלפיה לרמתה בשיאו של המשבר הכלכלי וירידה במכירות בתים קיימים בארה"ב לשפל של שמונה חודשים. נקודת האור היחידה היתה מדד המדדים הכלכליים המובילים שעלה בשיעור חד במעט מהצפוי.
מדד המחירים לצרכן (CPI) בארה"ב עלה ביולי ב-0.5% לעומת החודש הקודם - העלייה החדה ביותר זה ארבעה חודשים - בעקבות התייקרות מחירי האנרגיה והמזון, מסר היום משרד העבודה האמריקאי. תחזית הכלכלנים היתה לעלייה מתונה יותר של 0.2%. מדד הליבה, אשר אינו כולל את מחירי הדלק והמזון, עלה כצפוי בחודש שעבר ב-0.2% לאחר עלייה של 0.3% ביוני. עליות נרשמו גם במחירי השכירות, ההלבשה, הטבק ותרופות במרשם.
מספר תביעות האבטלה הראשונות בארה"ב עלה בשבוע שעבר ב-9,000 לרמה של 408 אלף - שיא של חודש - מסר היום משרד העבודה האמריקאי. כלכלנים צפו עלייה מתונה יותר במספר התביעות השבועי לרמה של 400 אלף לעומת 395 אלף תביעות שעליהן דווח במקור בשבוע הקודם. הממוצע הארבע שבועי, הנחשב לפחות תנודתי, ירד בשבוע שעבר לרמה של 402,500 - הרמה הנמוכה ביותר מאז אמצע חודש אפריל.
מדד פעילות מגזר הייצור באזור פילדלפיה צלל באוגוסט לרמה של מינוס 30.7 נקודות - רמתו הנמוכה ביותר מאז חודש מארס 2009 - לעומת רמה של 3.2 נקודות ביולי, מסר היום הבנק הפדרלי של פילדלפיה. כלכלנים צפו ירידה קלה של המדד לרמה של 2 נקודות. מדד מתחת לאפס משקף התכווצות בפעילות מגזר הייצור ואילו מדד מעל לרמה זו מצביע על צמיחה בפעילות.
מדד המדדים הכלכליים המובילים בארה"ב עלה בחודש יולי ב-0.5% לאחר עלייה של 0.3% ביוני, מסרה היום חברת המחקר קונפרנס בורד. כלכלנים צפו עלייה של 0.4%.
מכירות בתים קיימים בארה"ב ירד ביולי ב-3.5% לקצב שנתי של 4.67 מיליון בתים - שפל של שמונה חודשים - מסר היום איגוד סוכני הנדל"ן בארה"ב (NAR). כלכלנים צפו קצב שנתי גבוה יותר של 4.99 מיליון בתים.
"התנודתיות בשווקים בלתי נסבלת למשקיעים בעולם ולכן אנו רואים פדיונות גדולים בתעשיית הקרנות של ארה"ב שפדו בשבוע האחרון כ-20 מיליארד דולר מהקרנות המנייתיות", אומר יניב פגוט, אסטרטג ראשי בקבוצת איילון.
לדבריו, "חזרה לרמת השפל בה נסחרו המדדים ב-2008 נראית רחוקה מהמציאות לעת עתה. הרבה דברים יצטרכו להשתבש בכלכלה. השווקים יכנסו לפאניקה אם יהיה משבר נזילות". עוד ציין פגוט כי באחרונה החלו שמועות על סגירת קווי אשראי לבנקים באירופה, "ולכן המשקיעים ישימו על המוקד את הנזילות במרכז אירופה - על פיה ייפול דבר בשווקים".
פגוט הוסיף כי לדעתו "החדשות הרעות של המקרו ימשיכו לזרום לשוק בחודשים הקרובים. אמון הצרכנים בעולם שהמנהיגים יעזרו לצרה אם באמצעות תמריצים בארה"ב QE3 או תמריצים לשוק העבודה - אבד. האזרח מסתכל בעיניים מזוגגות על המנהיגות בארה"ב ובאירופה והוא צורך פחות. לשווקים כיום אין במה להיאחז בשביל לעלות. לא נראה שנעשה טיפול נאור בבעיית החובות באירופה. כולם נתלים בבנק באירופה שירכוש אג"ח וזה לא מספיק אם לא יגדילו את הגדלת קרן הייצוב וינפיקו אג"ח אירופאיות אשר ישאירו את השוק לחסדי הצרות". פגוט משער כי הממשל האמריקאי יתערב בשוק העבודה במהלך חודש ספטמבר וינסה להשיק תוכנית שהבסיס שלה יהיה תמרוץ מעסיקים להעסקת עובדים חדשים .
10 שנים אחרי המיזוג עם קומפאק, הודיעה ענקית הטכנולוגיה HP - יצרנית המחשבים הגדולה בעולם - כי החלה בבדיקת אפשרות למכירה או פיצול (ספין אוף) של חטיבת המחשבים האישיים (PC) שלה. כמו כן, הורידה את החברה את תחזית המכירות השנתיות, אישרה כי פתחה במגעים לרכישת ענקית התוכנה הבריטית אוטונומי, תמורת 10 מיליארד דולר, לפי דיווחים, והודיעה על יציאתה משוק מחשבי הטאבלט במסגרת חיסול פעילותה בתחום המכשירים מבוססי מערכת ההפעלה webOS. מניית HP ירדה ב-6%.
טאואר, העוסקת בפיתוח וייצור מוליכים למחצה לתעשיית האלקטרוניקה, הודיעה היום על השלמת מכירת של כל אחזקותיה בהואה הונג סמיקונדקטור (HHSL) הסינית, עבור 32 מיליון דולר במזומן בעסקת BUY-BACK.
פורמולה, העוסקת בפיתוח, ייצור ושיווק תוכנות מחשבים, רשמה ברבעון השני של 2011 הכנסות של 165.9 מיליון דולר - זינוק של 26% ביחס לרבעון המקביל אשתקד - כך דיווחה החברה היום. הרווח הנקי של פורמולה טיפס ברבעון השני בכ-32% לכ-5 מיליון דולר או 35 סנט למניה, בהשוואה לכ-3.8 מיליון דולר או 28 סנט למניה ברבעון המקביל ב-2010.