הולכת ומתבררת הפגיעה שספגו קופות הגמל באוגוסט. עם סיום החודש, העריכו בבית ההשקעות מיטב כי הקופות הכלליות איבדו באוגוסט 2.2%-2.8% מערכן. ואולם מנתונים שהגיעו ל-TheMarker מתברר כי בחלק מהקופות המצב חמור בהרבה. קופת תמר של כלל, המנהלת כ-12 מיליארד שקל, איבדה באוגוסט כ-4.2% מערכה. תמר היא הקופה השנייה בגודלה בענף הגמל.
מתחילת השנה תמר איבדה כמעט 6% משוויה. קופת גפן, גם היא של כלל, המנהלת כ-1.6 מיליארד שקל, סיימה את החודש בתשואה דומה. עם זאת, שתי הקופות האלה עדיין מככבות בחמשת המקומות הראשונים בטבלת התשואות לטווח ארוך של 3 שנים, עם תשואה מצטברת של כ-21%, תשואה שנתית ממוצעת של 6.56%. בטווח של חמש שנים מדובר בתשואה אפילו טובה יותר: תשואה מצטברת של 40% ותשואה שנתית ממוצעת של 7%.
קופת תעוז של הראל, המנהלת 3.2 מיליארד שקל, ספגה באוגוסט הפסד של 3.1%. קופת עצמה, גם היא של הראל, איבדה באוגוסט 2.9%. גם קרן ההשתלמות קהל שמנהלת מגדל, הגדולה בקרנות ההשתלמות, סיימה את החודש בתשואה שלילית דומה של 2.9%.
חשיפה קטנה יחסית למט"ח
מבין הקופות הגדולות, קופת הגמל תמר וגפן נכנסו למשבר כשהן מחזיקות בשיעורי חשיפה מנייתיות הגבוהות בענף, של כ-38%. מדדי המניות בישראל ירדו באוגוסט בשיעורים של 7%-13%. לשם השוואה, קופת גדיש, הגדולה בענף, נכסים של 19.3 מיליארד שקל, החליטה חודש לפני המשבר לצמצם את החשיפה למניות, והורידה אותה משיעור של 34% לשיעור של 27%, רצפת החשיפה האפשרית בהתאם למדיניות ההשקעות של הקופה. קרן גדיש סיימה את אוגוסט עם תשואה שלילית של 2.55% בלבד.
קופות גמל הן מוצר המנוהל לטווח ארוך, ולכן תשואה של חודש כזה או אחר לא מעידה בהכרח על התנהלות התיק. לפעמים השקעה מבשילה רק לאחר המתנה של חודשים ארוכים. עם זאת, ל-TheMarker נודע כי בימים האחרונים החליטו בכלל, בשל ההתפתחויות בשווקים, להקטין את רכיב המניות בתיקים, במקביל לרכישת הגנות ממצב שהירידות בשווקים יימשכו.
נקודה נוספת שפגעה בתשואות של תמר וגפן היא החשיפה הקטנה יחסית למט"ח, 7.4% בלבד. זאת, לעומת שיעורי חשיפה דו-ספרתיים למט"ח בחלק גדול מהקופות האחרות. מי שהחזיק בחשיפה גבוהה למט"ח הצליח לצמצם חלק מהירידות במניות ובאג"ח בשל התחזקות משמעותית של המטבעות המובילים. הדולר התחזק באוגוסט ב-4.88%, והיורו התחזק במהלך החודש ב-3.67%.
עתיד והשתלמות של אקסלנס סיימו בתשואה שלילית של 2%-2.3%
בשוק מסבירים את הפערים הגדולים בין תשואות הקופות לא רק בעצם תמהיל הנכסים ושיעורי החשיפה למניות, אג"ח ומט"ח - אלא גם בניירות הספציפיים שהחזיקה כל קופה. הדיפרנציאציה הגדולה בין ביצועי אוגוסט בניירות השונים משליכה מאוד על התשואות בקופות, כל קופה בהתאם לניירות שבהם היא מושקעת.
קופות גמל שמסתמנות ככאלה שבלטו באוגוסט עם תשואות פחות שליליות, בקצה העליון של הענף, הן עתיד והשתלמות של אקסלנס שסיימו את אוגוסט בתשואה שלילית של 2%-2.3%. קרן ההשתלמות אומגה של מנורה מבטחים סיימה גם היא עם תשואה בטווח הזה. קופות ילין לפידות סיימו את החודש עם תשואה שלילית של 2.2%. הקופות הכלליות של אנליסט איבדו רק 2.3% מערכן.
קופות הגמל של אלטשולר שחם, שנכון לסוף יולי היו היחידות שהחזיקו בתשואה מצטברת חיובית מתחילת השנה, שינו גם הן כיוון. לפי המסתמן, הקופות הכלליות של אלטשולר סיימו את אוגוסט בתשואה שלילית של 2%-2.6%, ומחקו לגמרי את התשואות שצברו עד עתה.