16 ערים מתוך מדגם של 31 ערים הנסקרות במדד יד2 ו-TheMarker הראו ירידות מחירים בספטמבר - לעומת 15 ערים שעלו. מדובר במהפך לעומת השנים האחרונות שבהן הרוב המוחלט של הערים היו בסימן עלייה.
מבדיקת המדד בשנים האחרונות, נמצא כי זו הפעם הראשונה שישנן יותר ערים שבהן נרשמו ירידות מאשר ערים שבהן היו עליות מחירים, מתוך 31 ערים שנסקרות במדגם. זאת בניגוד למגמה השלטת בשנים האחרונות, לפיה, מידי חודש מספר הערים שבהן היו עליות היה גבוה מ-20 והערים בהן היו ירידות היה נמוך מ-10.
הירידות אמנם צנועות, ונעות בדרך כלל בין 1%-2%, ואולם דווקא משום שמדובר במחירי דירות מוצעים, לדבר יש משמעות רבה וניכר בבעלי הדירות שהפנימו, שכדי להגדיל את סיכויהם למכור את הדירות הם צריכים להוריד את מחירי הפתיחה.
בספטמבר הקודם נרשמה ירידה בחמש ערים בלבד ועלייה ב-26 ערים. בחודש שאחריו, אוקטובר 2010, מספר הערים בירידה היה הנמוך ביותר - שתיים בלבד לעומת 29 ערים בעלייה. בממוצע מספטמבר, מספר הערים היורדות בכל חודש עמד על 7 לעומת 23 ערים עולות (הממוצע מבטל ערים שבהן לא היה שינוי).
המסקנה ברורה: שוק המגורים מתהפך ונערך לקראת ירידות מחירים. עוד בחודש אוגוסט, נרשמו ירידות ב-11 ערים ועליות ב-19 ערים בלבד, כאשר בירושלים לא היה שינוי כלל. עם זאת, לא מדובר בירידות מחירים משמעותיות, אלא כאלה שנעות סביב האחוז ברוב הערים, לכן מוקדם מדי להכריז כי השנה החדשה נפתחת עם בשורות משמעויות לרוכשים, אולם ניתן לבשר על הנכונות של המוכרים להוריד מחירים. המדד עוקב אחרי המחירים כפי שהם מדווחים על ידי המוכרים.
פירות המחאה? ירידות במחירי הדירות ב-16 ערים
רז סמולסקי
5.10.2011 / 18:58