וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

מסתמן: החשמל יתייקר שוב בשיעור של 4.5%

אבי בר-אלי

9.10.2011 / 8:27

עקב הפסקת הזרמת הגז הטבעי ממצרים וצמצום הזרמת הגז מבארות ים תטיס צפוי מחיר החשמל להתייקר שוב. לפני חודשיים זינק מחיר החשמל ב-10%

חודשיים לאחר שזינק בשיעור חד של כ-10%, צפוי תעריף החשמל במשק להתייקר שוב בימים הקרובים. מחישובים ראשונים של העדכון הצפוי עולה כי מחיר החשמל במשק יתייקר ב-4%-5% נוספים. מליאת רשות החשמל עשויה לדון בייקור הנדרש כבר מחר. בשל הרגישות הפוליטית, לא ברור אם ההחלטה על הייקור תתקבל כבר במהלך חג סוכות - או מיד לאחריו.

הסיבה לייקור החשמל נעוצה בשתי ההתפתחויות האחרונות בשוק הגז הטבעי: ההפסקה הנמשכת בהזרמת הגז ממצרים; וצמצום הזרמת הגז מבארות ים תטיס מול חופי אשקלון. המחסור המחריף בגז טבעי יחייב את חברת החשמל בשימוש חלופי גובר בסולר היקר יותר.

היות שסל הדלקים מהווה כ-50% מסך הוצאותיה של חברת החשמל, ייגרר תעריף החשמל כלפי מעלה. בינתיים, תזדקק החברה למקורות הון נוספים - או להליכי התייעלות וקיצוצים - כדי לגשר על פער הזמנים שבין רכישת הסולר הנוסף למועד גביית הכספים.

בהחלטתה לייקר את תעריף החשמל למשק לפני חודשיים - קבעה רשות החשמל שני מנגנונים לעדכון מהיר יותר של תעריף החשמל בהתאם למצב המשברי שבו נתון שוק הגז. הרשות קבעה כי תעריף החשמל ייקבע לתקופה של חודשיים בלבד - שלאחריה ייבחן מחדש בהתאם להתפתחויות במשק.

במקביל, הפחיתה הרשות את הרף המינימלי לשינוי בסל הוצאות חברת החשמל - שמחייב אותה לעדכן את התעריף - מ-3.5% ל-2.5% בלבד. בעקבות הצמצום הנוסף באספקת הגז למשק כבר חצה השינוי הנדרש בעלות ייצור החשמל במשק את הרף המינימלי הנדרש, וזה מוערך ב-4%-5%. פרק הזמן שנקבע לבחינת התעריף המחודשת יסתיים גם הוא ביום שישי הקרוב.

לפי הערכות, תתקן רשות החשמל את תחזית אספקת הגז שעמדה בבסיס חישוב תעריף החשמל הנוכחי. חישוב זה התבסס על ההנחה כי אספקת הגז ממצרים תחודש בסתיו, כך שעד סוף 2011 תספק מצרים לישראל כ-25% מנפח הגז החוזי. ואולם בעקבות הפיצוץ החמישי שאירע לפני כשבועיים בצינור הגז, וכן נוכח המשך המציאות הביטחונית והפוליטית המעורערת במצרים ובחצי האי סיני בפרט, צפויה רשות החשמל לאפס את התחזית - ולהניח כי אספקת הגז ממצרים לא תחודש עד סוף השנה.

בנוסף, הודיעה לפני שלושה שבועות ים תטיס, שבבעלות קבוצת דלק (53%) ונובל אנרג'י (47%), כי היא עתידה לצמצם את אספקת הגז לחברת החשמל בשיעור קבוע של 25%-30%.

הסיבה לכך נעוצה בהידלדלות מהירה מהצפוי של הגז בבארות מאגר מארי-B מול חופי אשקלון, שמביאה לירידה בלחץ הגז המופק, ובמקביל - לעלייה מסוכנת במפלס המים שבבארות. בחודש שעבר הופחתה אספקת הגז מהמאגר בעקבות תקלה שאירעה באחד מבין שלושת המדחסים בפרויקט. לפי הערכות, הושבתה גם באר מס' 7 במאגר בעקבות חדירת מים. בימים האחרונים הופחתה הזרמת הגז של ים תטיס לחברת החשמל מ-440 אלף קוב שעה לסביבות 300 אלף קוב שעה בלבד.

ייקור של 15% לאחר הוזלה של 12% בשנתיים

הייקור הנוסף של החשמל מגיע לאחר שנתיים של הוזלה ממוצעת של 12% במחיר החשמל, בזכות הגדלת השימוש בגז הטבעי הזול יחסית בתחנות הכוח של חברת החשמל. ואולם התבססות משק החשמל על שיעור גבוה והולך של גז טבעי לייצור חשמל (כ-40%) - מביאה כעת לחשיפתו היתירה למתחולל בשני מקורות הגז הבודדים עליהם נשען המשק.

לפני ארבעה חודשים נחשף כי בכוונת רשות החשמל לייקר את התעריף ביותר מ-19% - בעקבות ההפסקות התכופות של אספקת הגז ממצרים, הגידול בביקושים לחשמל, וכן האיסור שהטיל המשרד להגנת הסביבה על השימוש החלופי במזוט המזהם - אך הזול יותר.

בתום שישה שבועות של התכתשות בין-משרדית, הסכים שר האוצר, יובל שטייניץ, להוזיל את הבלו שיוטל על רכש הסולר העודף של חברת החשמל עד סוף 2011 ב-69% - והביא בכך להפחתת הייקור הנדרש ב-7%. במקביל הסכים השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, לאשר לחברת החשמל לעשות שימוש במזוט בשתיים מבין שש יחידות ייצור החשמל המתאימות לשימוש שכזה. בכך תרם ארדן 1% נוסף להפחתה בייקור הנדרש, אם כי שימוש חופשי במזוט היה מאפשר הוזלת התעריף בשיעור של 2%-3% נוספים. להחלטת השניים נוסף עדכון שוטף של דלקים ומדדים שהביא לירידה נוספת של כ-1% בייקור הנדרש.

בשקלול הנתונים, התייקר תעריף החשמל הביתי בשיעור מופחת יחסית של 8.96% ל-44.86 אגורות לקווט"ש (ללא מע"מ). עם זאת, תעריף הצריכה הכללי (למגזרים העסקי והציבורי) עלה ב-9.4% והתעריף ללקוחות התעשייתיים זינק בשיעור של עד 12%. בסיכום כולל, עלה התעריף המשוקלל במשק ב-9.9%. העדכון הצפוי כעת של תעריף החשמל עשוי להביא את ייקורו הכולל לכ-15%. בכך, יחזור תעריף החשמל במשק שנתיים לאחור, וימחק את ההוזלה שרשם בתקופה זו בשיעור של כ-11% (במגזר הביתי), ושל כ-16% במגזר הכללי.

חברת החשמל מבקשת להקים בקפריסין חברה בת לפעילות בחו"ל

חברת החשמל מקפיאה אמנם את את פעילות הפיתוח שלה בישראל וכורעת תחת הנטל הפיננסי, אך ממשיכה לדאוג במקביל לפיתוח פעילותה בחו"ל: הנהלת החברה תפנה בשבועות הקרובים לממשלה בבקשה לאשר לה להקים חברה בת לייזום פרויקטים ולשותפויות בחו"ל.

את החברה, שתיקרא IEC International, מתכוונת חברת החשמל לרשום בקפריסין. לפי הערכות, מבקשת החברה להימנע מתיוג ישראלי של הזרוע הבינלאומית שלה, מחשש לרגישות פוליטית בקרב כמה ממדינות היעד של פעילותה וכדי לפעול במדינות שעמן ישראל אינה מקיימת קשרי מסחר סדירים. כמו כן, יאפשר הרישום בקפריסין את עקיפת הסכמי הסחר הפנימיים באיחוד האירופי. עם זאת, באופן רשמי נומקה ככל הידוע הכוונה בפני דירקטוריון החברה בשיקולי מס ובהיעדר ביורוקרטיה.

בקפריסין קיימת תשתית עסקית נרחבת לאלפי חברות שנרשמו בה כמקלטי מס. קפריסין חתומה על האמנה למניעת כפל מס, מעניקה פטור ממס על דיווידנדים לבעלי מניות ופטור ממכס, ושיעור מס החברות בה הוא 10% בלבד.

דירקטוריון חברת החשמל אישר להנהלתה לפנות אל רשות החברות הממשלתיות בבקשה להביא לממשלה עד סוף השנה הצעת החלטה שלפיה תוכל חברת החשמל למנף את פעילות הייזום שלה בחו"ל בדרך של הקמת חברות בנות, רכישת מניות בחברות קיימות או התקשרות עם צדדים שלישיים בשותפויות. הקמת החברה הבת מתוכננת לינואר 2012, במסגרת הון עצמי של 100 מיליון יורו לכל היותר. סכום זה אמור לעמוד לרשות החברה הבת באמצעות השקעה של החברה האם בהון עצמי, בהלוואת בעלים או במתן ערבויות - אם כי קשה לראות השקעה זו נוכח מצבה הפיננסי של חברת החשמל.

לפי ההחלטה, החברה הבת תיוותר בשליטת החברה האם ותפוקח בידי ועדת פיתוח עסקי בדירקטוריון של החברה האם - בניגוד לפיקוח ההדוק שמקיימת כיום הממשלה באמצעות הדרישה שמשרדי התשתיות והאוצר יאשרו כל פעילות ייזום שמבקשת החברה לבצע, בישראל או בחו"ל, שלא במסגרת ליבת פעילותה במשק החשמל.

משרדי הממשלה אינם להוטים בשנים האחרונות לאשר את הרחבת פעילותה של החברה בחו"ל נוכח המו"מ המתעכב על השינוי המבני בחברה והודעת החברה כי לא תעמוד במימון תוכניות הפיתוח במשק החשמל ממקורותיה העצמיים. נוסף על כך עוררה פעילותה של החברה בחו"ל התנגדות בטענות לסבסוד צולב. נוכח אלה, קשה לראות כיצד תסכים הממשלה להוצאת הפעילות כליל מפיקוח ממשלתי ואף לרישום חברה בת במדינה זרה.

חברת החשמל פעילה כיום בשש מדינות בעולם. את הפעילות מוביל יעקב (יאשה) חאין, סמנכ"ל פרויקטים הנדסיים וראש חטיבת פיתוח עסקי ויזמות חדשה בחברה. בין היתר, עוסקת החברה בתכנון שש יחידות ייצור פחמיות בדרום אפריקה בשיתוף הקונצרן הצרפתי אלסטום ומלווה תכנון חוות טורבינות רוח בבולגריה. החברה פעילה גם ברומניה, במקדוניה, בפולין ובסין. בעבר היתה החברה שותפה להקמת תחנות כוח בגז טבעי ביוון ובקפריסין, וכן מערכות סולאריות בספרד, ואף ניהלה מגעים על מתן שירותי תכנון והקמה של תחנות כוח בהודו ובניגריה.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    1
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully