חברות עסקיות מסין ומרוסיה הן בעלות הסבירות הגבוהה ביותר לשלם שוחד בחו"ל, כך עולה מסקר כלל עולמי שערך ארגון השקיפות הבינלאומי (Transparency International), המתפרסם היום. הולנד, שוויץ ובלגיה דורגו בראש הרשימה כמדינות הנקיות ביותר משחיתות. סקטור הנפט והגז נתפש כבעל נטייה גבוהה במיוחד לשוחד, כמו גם תחום התשתיות והבנייה.
הסקר, שנערך בקרב 3000 מנהלים ממדינות מפותחות ומתפתחות, מראה כי תשלום שוחד לעובדי ציבור במסגרת ביצוע עסקים בחו"ל הוא עניין שבשגרה. מדד השקיפות מדרג את 28 המדינות המובילות בייצוא לפי הסבירות שחברות עסקיות באותן מדינות ישלמו שוחד במסגרת עסקות בחו"ל. ארגון השקיפות הבינ"ל מוסר כי במסגרת הסקר, מנהלים עסקיים ברחבי העולם דיווחו על מידת השכיחות בה חברות משלמות שוחד לעובדי ציבור, במטרה "לזכות במכרזים ציבוריים, להימנע מרגולציה, להאיץ הליכים ממשלתיים או להשפיע על מדיניות.
הסקר מתפרסם יממה לפני פתיחת פסגת ה-G20 בקאן בסוף השבוע, ונראה שהעיתוי אינו מקרי. ארגון השקיפות הבינ"ל מעוניין להפעיל לחץ על מנהיגי המדינות, אשר צפויים לאשר בפסגה תכנית פעולה בינלאומית נגד שחיתות. הקהילה הבינלאומית דוחקת בסין, רוסיה, אינדונזיה והודו, שדורגו בתחתית הסקר, להוציא מחוץ לחוק את תשלום השוחד הבינ"ל.
"בפגישתן בקאן השבוע, ממשלות ה-G20 חייבות להתמודד בדחיפות עם נושא השוחד הבינ"ל. חקיקה חדשה בקרב מדינות ה-G20 היא הזדמנות לספק כלכלה גלובלית הוגנת ופתוחה יותר, היוצרת את התנאים להתאוששות איתנה ואת היציבות של צמיחה עתידית. על הממשלות להשקיע משאבים בחקירות ותביעות בגין תשלום שוחד בינ"ל, כך שיהוו גורם הרתעה אמיתי להתנהגות לא-אתית ולא-חוקית" אומרת יו"ר הארגון, יוגט לאבל.
מלבד דירוג המדינות, המדד בחן גם את הסבירות של חברות בסקטורים השונים לעסוק בשוחד. חברות עבודות ציבוריות ובנייה קיבלו את הציון הנמוך ביותר בסקר, ובסמיכות להן דורגו ענפי התשתיות, הנדל"ן, הנפט והגז והכרייה. המגזרים הנקיים ביותר משחיתות הם חקלאות, תעופה וטכנולוגיות מידע.
מדד משלמי השוחד 2011
הניקוד מבוסס על תשובותיהם של מנהלי עסקים כשנשאלו באיזו תדירות חברות ממדינה נתונה, איתן יש להם קשרים עסקיים, מעורבות בשוחד (0=תמיד, 10=אף פעם)
1. הולנד 8.8
2. שוויץ 8.8
3 בלגיה 8.7
4 גרמניה 8.6
-----------------
26 מקסיקו 7.0
27 סין 6.5
28 רוסיה 6.1