וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

התקציב מגיע לכנסת: האם ישונה פרק המיסוי?

אדריאן פילוט

11.6.2013 / 11:17

במשרד האוצר ינסו לנתב את ועדת הכספים לתמוך בהטלת מע''מ על פירות וירקות ולמצוא תחליף למס על משפרי דיור שקומם רבים

שר האוצר יאיר לפיד יניח היום (ג') את תקציב המדינה לשנים 2014-2013 על שולחן הכנסת וכלל סעיפיו יעלו לדיון בוועדות השונות. הפרק המרכזי שיגיע לוועדת הכספים הוא פרק המיסוי - הכולל חבילת מסים של כ-14-13 מיליארד שקל ומיועד לכסות את הגירעון ולצמצמו ל-4.65% תמ''ג.

חבילת המסים שהכין האוצר ואושרה בממשלה בחודש שעבר עוררה ביקורת ציבורית ופוליטית עזה, לרבות העלאת המע''מ, שכבר נכנסה לתוקף בתחילת החודש וצפויה להניב כ-4.6 מיליארד שקל; הזנקת מס רכישה למשפרי דיור ל-3.5%, שצפויה להיכנס לתוקף בתחילת ספטמבר (אם תאושר במתכונתה הנוכחית); וגם העלאת מס הכנסה לכלל העובדים במשק ב-1.5%, מהלך שצפוי להיתקל בהתנגדות קשה ביותר בכנסת יחד עם ביטול הפטור ממס על הפקדות פנסיוניות.

חלופות לתקציב. גלובס
חלופות לתקציב/גלובס

בעקבות כך, האוצר החל להיערך למתווה שיפורים ולשינויים בחבילה, אף שבסביבתו של לפיד מסבירים היום כי "לא מתכננים כלום חוץ מללכת לוועדת הכספים". גם פקיד בכיר באוצר הסביר כי במשרד מתכוונים להתקדם עם החבילה שאושרה בממשלה - כפי שהיא.

עם זאת, מאחורי הקלעים, באוצר נערכים להציע חלופות שיניבו בוודאות כספים רבים לקופת המדינה ויהיו יותר סבירות מבחינה הישימות הפוליטית. באוצר מסבירים היום כי מגוון החלופות אינו גדול, שכן החבילה נוגעת בכמעט כל סוגי המס - כך שמרחב התמרון מצומצם.

ובכל זאת, באוצר ינסו לנתב את ועדת הכספים לתמוך בהטלת מע''מ על פירות וירקות, פטור מעוות ומיטיב עם בעלי רשתות השיווק והירקנים. כמו כן, בעקבות התנגדות העזה סביב הטלת מס רכישה של 3.5% על משפרי הדיור מהשקל הראשון, האוצר מחזיק בשתי חלופות: הראשונה היא הטלת מס על השכרת דירות. כאן הבעיה היא אחרת: מפני שישנו מחסור של דירות להשכרה, בעלי הדירות להשכרה ייטו לגלגל את המס על השוכר וכתוצאה מכל המהלך, שכר הדירה צפוי לעלות. בהנחה שרוב שוכרי הדירות אינם בעלי דירות אחרות ומדובר בבעלי הכנסה נמוכות, מדובר בצעד הרבה יותר רגרסיבי מהטלת מס רכישה על משפרי דיור.

חלופה אחרת היא הטלת מס רכישה של 1% על כל רוכשי הדירות, כולל רכישת דירה ראשונה. מהלך כזה צפוי להניב גם כ-1 מיליארד שקלים, אך גם כאן מדובר על צעד פחות פרוגרסיבי, כי ההנחה הסבירה היא שרוכשי דירה ראשונה הם בעלי הכנסה נמוכה ממשפרי דיור.

מנגד, באוצר מודעים למספר הצעות וחלופות שכבר הועלו ובמשרד מגדירים אותן כ"פופוליסטיות, היכולת להניב כספים מהן לא ברורה והן גם עלולות באמינות הפיסקאלית" - דברי בכירים במשרד. בין ההצעות הללו ניתן למנות "העמקת הגבייה" ו"הרווחים הכלואים"

באוצר גם מתנגדים לביטול מוחלט של הטבות מס במסגרת חוק עידוד השקעות הון - אותן כבר הפחיתו במסגרת התוכנית הכלכלית הנוכחית. גם על מס עיזבון הטיל האוצר וטו.

הצעות נוספות שיעלו חברי הכנסת על שולחן הדיונים הן העלאת מס הכנסה למדרגות הגבוהות לרמות של כ-55%, וגם העלאת המיסוי על רווחי הון. האוצר ינסה להדוף גם את ההצעות הללו.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    1
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully