מניית ענקית התרופות האמריקאית פייזר (סימול PFE) נופלת ביותר מ-14% במסחר לפני הפתיחה בוול סטריט, לאחר שיצרנית התרופות הגדולה בעולם הפסיקה בסוף השבוע את פיתוחה של תרופה שהיתה אמורה לפצות על אובדן המכירות הצפוי בעקבות פקיעת הפטנט על תרופתה הנמכרת ביותר, ליפיטור. בעקבות צניחת המניה, נחתך שווי השוק של פייזר ביותר מ-28 מיליארד דולר. אנליסטים מעריכים כי עם פתיחת המסחר בוול סטריט, תרשום המניה נפילה בשיעור דומה.
נפילת המניה נרשמת גם על רקע הורדת המלצה של ליהמן ברדרס למניה, מ"משקל יתר" ל"משקל חסר", בעקבות הערכה כי הפסקת פיתוח התרופה משמעה כי הכנסות פייזר אינן צפויות לשוב לצמיחה במהלך 7 השנים הבאות.
פייזר הפסיקה שלשום את כל הניסויים הקליניים ואת הפיתוח של טורסטראפיב, תרופה לטיפול בכולסטרול, בעקבות מספר מקרי מוות ובעיות לב במספר גבוה מהצפוי בקרב המשתמשים בה. טורסטראפיב, התרופה החשובה ביותר ברשימת התרופות החדשות של פייזר, היתה אמורה להחליף את הליפיטור - התרופה הנמכרת בעולם, אשר היתה אחראית לכמעט מחצית מהכנסות פייזר בשנה שעברה - שפקיעת הפטנט עליה צפויה בשנת 2011.
פייזר החליטה להפסיק את כל הניסויים הקשורים בטורסטראפיב לאחר שנמצא כי מספר רב יותר של מטופלים מתו בעקבות שימוש משולב בתרופה זו ובליפיטור, מאשר בשימוש בליפיטור בלבד. מנכ"ל פייזר, ג'פרי קינדלר, אמר כי החברה תתמקד עתה בהפחתת עלויות וברכישת מוצרים באמצעות רכישת חברות.
פייזר השקיעה מיליארד דולר ועשר שנות מחקר בפיתוח הטורסטראפיב (torcetrapib). אנליסטים צפו כי הכנסות פייזר מהתרופה יגיעו ל-20 מיליארד דולר בשנה. הליפיטור מייצרת עבור פייזר מכירות של 13 מיליארד דולר בשנה. בעקבות פקיעתו הצפויה של הפטנט על ליפיטור, תיסלל הדרך לשיווק גירסאות גנריות של התרופה. הישראלית משווקת גירסה גנרית לתרופה המתחרה בליפיטור, זוקור.
קרדיולוגים הביעו אכזבה מתוצאות הניסויים בטורסטראפיב, שהיתה אמורה להעלות את רמות הכולסטרול "הטוב" (HDL) בדם. פייזר קיוותה כי תצליח להראות ששילוב הטורסטראפיב עם ליפיטור - הגורם לירידת רמות הכולסטרול "הרע" (LDL) בדם - יכול להפחית את היווצרות טרשת העורקים.
82 מטופלים שקיבלו טיפול משולב של טורסטראפיב וליפיטור מתו, לעומת 51 מקרי מוות בקרב מטופלים שקיבלו ליפיטור בלבד. הניסוי כלל 15 אלף נבדקים.
שווי השוק של פייזר נחתך ב-28 מיליארד דולר
TheMarker
4.12.2006 / 15:18