יו"ר הרשות הפלשתינית, מחמוד עבאס (אבו מאזן) אמר היום (שבת) בתום פגישתו עם נשיא צרפת ז'אק שיראק בפאריס, כי הוא לא איבד תקווה לשלום בר קיימא עם ישראל. לדבריו, "אנו לא יכולים לומר כי הגענו למצב של חוסר תקווה. אנו חייבים להמשיך לעבוד כדי למצוא פיתרון. אנו חייבים להמשיך לדבר עם הישראלים. אנחנו פרטנרים שלהם, פרטנרים לשלום", אמר אבו מאזן.
יו"ר הרשות התייחס גם לפגישת הקוורטט ביום רביעי ואמר כי היא היתה מעודדת. בפגישה חזר הקוורטט על דרישתו שממשלת האחדות העומדת לקום ברשות הפלשתינית תמלא אחר שלושת התנאים שהציב - הכרה בישראל, זניחת הטרור והכרה בהסכמים בינלאומיים קודמים. לדברי אבו מאזן, "הקורטט אמר כי בכוונתו לחכות ולראות מה יהיה. זוהי לא דחייה, אלא ביטוי של הססנות מסוימת". עבאס ביקש גם מהקהילה הבינלאומית שתתייחס באופן שונה לממשלה החדשה שהוקמה ברשות, ותסיר את החרם הכלכלי עליה.
אתמול אמר הממונה על מדיניות החוץ של האיחוד האירופי, חאווייר סולאנה, לאבו מאזן כי על ממשלת האחדות שתוקם לעמוד בשלושת תנאי הקוורטט: הכרה בישראל, התנערות מטרור ואלימות וכיבוד כל ההסכמים החתומים. לאחר פגישה בין השניים אמר סולאנה, כי לא תתקבל כל החלטה על סיוע לפלשתינאים לפני הקמת הממשלה החדשה. אבו מאזן מצדו אמר כי פתח מחויב לעקרונות של שתי מדינות לשני העמים, הכרה בישראל, התנערות מטרור ואלימות וכיבוד כל ההסכמים החתומים.
קודם לכן נועד אבו מאזן בברלין עם קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל. מרקל הדגישה את חשיבות המשך השיחות בין אבו מאזן וראש ממשלת ישראל, אהוד אולמרט, ואת הצורך לשחרר את החייל החטוף גלעד שליט. אבו מאזן אמר כי יש להתקדם במסגרת מפת הדרכים.
מלך ירדן: על ממשלת האחדות להכיר בדרישות הקוורטט
בתוך כך, עבדאללה מלך ירדן אמר היום כי ישנה הסכמה ערבית רחבה על כך שעל ממשלת האחדות הפלשתינית לקבל את עקרונות הרביעייה הבינלאומית. בראיון לערוץ 2 שישודר הערב אומר המלך, כי גם ירדן מודאגת מכך שהסכם האחדות בין פתח לחמאס, אינו כולל הכרה רצינית בדרישות הקוורטט.
"ישנו בסיס בינלאומי משותף - לא רק מערבי אלא גם ערבי ובמידה מסויימת מוסלמי - לכך שעל הממשלה החדשה לעמוד בכמה קריטריונים כדי שניתן יהיה לנוע קדימה", אמר עבדאללה. לדבריו, על הפלשתינאים להעניק לאבו מאזן "מנדט להנעת המשא ומתן עם ישראל קדימה" על בסיס היוזמה הסעודית.
"הנסיבות במזרח התיכון השתנו מאוד ואני חושב שזו באמת ההזדמנות האחרונה", אמר המלך עבדאללה. הוא התייחס גם לפסגה המשולשת בין ראש הממשלה, אהוד אולמרט, שרת החוץ האמריקאית, קונדוליזה רייס ואבו מאזן. לדבריו, "השיחות לא התחילו טוב כפי שחשבנו, אולם זוהי התקדמות לכיוון הנכון".
אינדונזיה מנסה להקל על החרם
מוקדם יותר אתמול הודיעה אינדונזיה כי הזמינה את חמאס ונציגי מדינות המערב לניהול שיחות בבירה ג'קרטה במהלך החודש הבא. המטרה לדבריה, היא לנסות ולהקל על החרם הכלכלי המוטל על הרשות הפלשתינית מאז ניצחון חמאס בבחירות.
לדברי דסרה פרסאיה, דובר משרד החוץ האינדונזי, התקבלה הבטחה מטעם ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, לשלוח נציגים לג'קרטה. "אנו מעוניינים לשמוע מחמאס את עמדתם בנוגע לפתרון הסכסוך הישראלי-פלשתיני", אמר פרסאיה, "ועל גורמים מבחוץ לשמוע מהם ישירות מה הם רוצים". הוא לא מסר מועד מדויק לקיום הפגישה, אך אמר כי היא תתקיים לפני סוף מארס.
אתמול דחק יו"ר הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, בקהיר, בקהילה הבינלאומית להכיר בעובדה כי לאחר הסכם מכה נוצרה הזדמנות היסטורית להשיג שלום ויציבות באזור. הוא הזהיר שהפלשתינאים לא ימתינו זמן רב ויפנו לחלופות אחרות שיפתיעו את ישראל והעולם אם הקהילה הבינלאומית תתעלם מן השינוי.
משעל התייחס גם לסוגיית החייל החטוף גלעד שליט וקרא לאביו, נעם שליט, להפנות את טענותיו לישראל, המעכבת לדבריו את העיסקה לשחרור האסירים שבמסגרתה אמור להשתחרר גלעד שליט.
אבו מאזן: "אנו חייבים להמשיך לדבר עם הישראלים. אנחנו פרטנרים שלהם, פרטנרים לשלום"
סוכנויות הידיעות
24.2.2007 / 18:26
ביקש גם מהקהילה הבינלאומית שתתייחס באופן שונה לממשלה החדשה שהוקמה ברשות, ותסיר את החרם הכלכלי