לבקשת רשות ני"ע, הסבירה ישראל מדוע לא ניגשה למכרז בז"ן ברגע האחרון. בהודעה ארוכה הכוללת שלושה עמודים, מפרטת החברה את התנהלותה במכרז, כשבשורה התחתונה שלה עולה המסקנה: "ההזדמנות העסקית הגלומה בהפרטת בז"ן אינה חד משמעי, שכן סיכוניה עולים על סיכויה וכי עדיף לחברה לשמר את משאביה הכספיים והניהולים להזדמנויות עסקיות אחרות".
באפריקה ישראל מתארים את המהלכים שערכה החברה לצורך ההשתתפות במכרז, כולל הקמת צוות עבודה, ניהול משא ומתן עם תאגיד בנקאי לגבי המימון ושכירתם של מעריכי שווי, יועצים ועורכי דין. בדרמטיות רבה מתארים שם את ההתלבטות שלהם לגבי ההליכה למכרז - התלבטות שהיתה עד הרגע האחרון "וכללה התלבטות מעמיקה ודיונים ארוכים עם כל הגורמים בחברה". ההחלטה שהתקבלה ביום ההפרטה התקבלה לאחר דיונים סופיים שערכו נציגי אפריקה עם המנכ"ל והיו"ר לב לבייב ונערכו עד דקות ספורות לפני המועד האחרון להגשת הצעות שבסופן החליטה לפרוש.
את הסיבות מפרטת אפריקה בהרחבה. בחברה אומרים, כי החבירה המשותפת של החברה לישראל ופטרוכימים גרמה לה להבין כי המחיר עשוי להיות גבוה מזה שהיתה החברה נכונה להציע. בנוסף, גם אם המחיר יהיה גבוה, אין הוא מבטיח שליטה. כמו כן, לקחה בחשבון החברה כי ייתכן שהיתה צריכה לוותר על זכויותיה בקבוצת אלון (אפריקה מחזיקה ב-26% מקבוצת אלון). כמו כן, הדגישה החברה את הטיעון אותו הציגה מיד בתום המכרז: מכיוון שאין היא יכלה לרכוש יותר מ-56% מהחברה, הדבר הפך להיות נקודת תורפה משמעותית של הקבוצה הדוגלת בהחזקתם של שיעורי שליטה מרכזיים.
כמו כן, נראה כי אפריקה ניסתה לחסוך לעצמה גם כאבי ראש נוספים גם עם העובדים. "בבז"ן קיימים מכלול חשיפות והיבטים שקבוצת החברה אינה מורגלת בהם, כגון יחסי עבודה קיבוציים, תביעות והתחייבויות בנושאי איכות סביבה, התחייבויות לשיפוי בגין ההפרטה".
"התהליך הכרוך בקבלת החלטה עסקית אינו פרי נוסחה מתמטית או פרוצדורה נוקשה, במיוחד כשמדובר בהשקעה בהיקף של מיליארדי שקלים. בנסיבות אלו, ברור שההחלטה הסופית תתקבל בנקודת הזמן האחרונה", חותמים באפריקה את הטענות.
לבייב משיב לטרי: "חבירת שני המתמודדים במכרז בז"ן גרם לנו להבין שהמחיר יהיה גבוה ממה שרצינו להציע"
נתן שבע
26.2.2007 / 16:55
"ההזדמנות העסקית הגלומה בהפרטת בז"ן אינה חד משמעית, סיכוניה עולים על סיכויה", כותבים באפריקה