ממשלת שוודיה נמצאת עתה בגל הפרטה שצפוי להכניס לשוק נכסים ממשלתיים בשווי 150 מיליארד קרונות (21 מיליארד דולר) ב-3 השנים הקרובות. ממשלת המרכז-ימין החדשה הצהירה על כוונתה להפריט חברות ממשלתיות בתחום הבנקאות והטלקום, כמו גם את יצרנית הוודקה הידועה אבסולוט. ההפרטה הגדולה בתולדות שוודיה תתאפשר באמצעות חוק שאישר הפרלמנט בשוודיה בשבוע שעבר.
הממשלה מתכוונת בתחילה לצמצם או למכור כליל את אחזקותיה בשש חברות: S&V יצרנית אבסולוט; נורדאה, הבנק הגדול במדינה; טליה-סונרה, חברת הטלקום הגדולה בסקנדינוויה; OM מפעילת כמה בורסות בסקנדינוויה; בנק המשכנתאות SBAB; חברת הנדל"ן המסחרי וסקרונן. כמו כן שוקלת הממשלה להפריט את חברת התעופה הלאומית SAS.
הכספים שיגויסו בהפרטה ישמשו לצמצום החוב הלאומי, המהווה קצת יותר מ-40% מהתמ"ג השוודי - אחד הנמוכים באירופה. הצעד, שצפוי להשפיע על אלפי עובדים, שנוי במחלוקת במדינה הנחשבת למדינת רווחה, בה עלתה ממשלתו של פרדריק ריינפלדט לשלטון לאחר כהונה ארוכה של הסוציאל-דמוקרטים. מבקרי הרפורמה טוענים כי ההפרטה אינה נחוצה ועשויה אף להזיק. לדברי מאטס אודל, השר האחרי על ההפרטה, "הדרישה היחידה תהיה היגיון עסקי". לדבריו, לממשלה אחזקות ב-54 חברות המעסיקות 188 עובדים. ההודעה על ההפרטה הצפויה עוררה עניין בחוגים העשויים ליהנות ממנה. בקרדי ופרנו ריקאר כבר הביעו עניין ברכישת S&V, ובמגזר הפיננסים יש ספקולציות על עסקות ומיזוגים במגזר הבנקאות השוודי.
במגזר הפיננסים בשטוקהולם רוחשות שמועות אודות עסקות אסטרטגיות במגזר הבנקים השוודי, כמו למשל אפשרות שנורדאה יתמזג עם אחד ממתחריו הראשיים, כמו SEB. כמו כן החלו בנקי ההשקעות בעולם להתכונן ל"אחד מאירועי בנקאות ההשקעות המכניסים בעולם". לממשלת שוודיה יש תשעה בנקים המייעצים לה בנוגע להשקעותיה, כולל מורגן סטנלי, דויטשה בנק וגולדמן סאקס. מי שיזכה בחוזים לייעץ בהפרטה עשוי לגרוף עשרות מיליוני דולרים בעמלות.
המתנגדים להפרטה טוענים כי אינה מעשית. "מדוע למכור נכסים רווחיים להפליא כדי לשלם חוב שהוא בין הנמוכים באירופה", אמר תומאס אוטרוס, דובר כלכלי למפלגת האופוזיציה הסוציאל-דמוקרטית ולשעבר השר הממונה על תיק ההשקעות העסקי של הממשלה.
שוודיה יוצאת למהלך ההפרטה הגדול בתולדותיה: וודקה, טלקום ובנקים
הראלד טריביון
7.3.2007 / 9:35