וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

שווי רכב צמוד: כל האפליות

דוד שי

8.3.2007 / 4:42

האוצר פירסם את הצעתו להעלאה ניכרת של שווי השימוש ברכב צמוד. אדגים כיצד הצעת האוצר עצמה אינה צודקת

לאחר דיונים ממושכים, האוצר פירסם את הצעתו להעלאה ניכרת של שווי השימוש ברכב צמוד. האוצר מנמק את ההצעה בשיקולי צדק. לפי דובר המשרד, המצב הנוכחי יוצר "אפליה במיסוי בין עובדים בעלי שכר זהה, כאשר לאחד יש רכב צמוד ולשני אין".

לשיקולי צדק יש חשיבות רבה בחקיקת המסים, והחוק מאפשר לפסול חקיקת מסים שאינה צודקת. לפיכך, אדגים כיצד הצעת האוצר עצמה אינה צודקת.

קבוצות הרכב

קביעת שווי השימוש ברכב נעשית לפי קבוצת המחיר שלו, כפי שקבע משרד התחבורה: החל מקבוצה 1, הזולה ביותר, וכלה בקבוצה 7, היקרה ביותר, הכוללת כלי רכב שמחירם גבוה מ-280 אלף שקל. הקצה העליון של חלוקה זו אינו סביר מבחינת שווי השימוש ברכב: מדוע לכל כלי הרכב שמחירם מעל 280,000 שקל נקבע שווי שימוש אחיד? ברור ששווי השימוש ברכב שמחירו 500 אלף שקל גבוה מאשר ברכב שמחירו 300 אלף שקל.

הבחנה בין שימוש עסקי לבין שימוש להנאה

קביעת שווי הרכב הצמוד באמצעות טבלאות אחידות, שמתעלמות מההטבה האישית לכל עובד, היא שיטה חריגה שנועדה להקל על גובי המסים. גם אם נקבל את הטענה שלפיה מוטב, לפעמים, לבחור בפתרון מעשי גם אם אינו מושלם - קשה להשלים עם גישתו הפשטנית של האוצר.

קל לקבוע את עלותו הממוצעת של רכב בכל קבוצת מחיר, אך לצורך קביעת ההטבה לעובד יש להתחשב גם במספר הקילומטרים הכולל שנוסע הרכב מדי חודש, ולבדוק כמה מתוכם הם שימוש פרטי של העובד. העלאת השווי במתכונת הקיימת תהווה מסוי שרירותי, לפחות מבחינתם של עובדים שעיקר נסיעותיהם הוא למטרות עסקיות. האוצר מתרץ את גישתו האחידה בנימוק שבעניין השימוש הפרטי, שנעשה לאחר שעות העבודה, אין הבדל בין הטכנאי למנהל. טענה זו שגויה עובדתית, ולו משום שמנהל יכול להשאיר את רכבו לבני משפחתו גם במשך יום העבודה, בזמן שטכנאי, שמשתמש ברכב בעבודתו, אינו יכול לעשות כן.

התייחסות צודקת לשווי השימוש מחייבת התחשבות בהנאת העובד ובהנאת המעביד מהרכב - אם לא ברמה הפרטנית, אז לפחות בהבחנה כללית בין העובדים שעיקר שימושם ברכב הוא עסקי לבין אלה שעיקר שימושם הוא פרטי.

הפליה לרעה של בעלי הרכב הצמוד

בפקודת מס הכנסה מוגדרת משכורת, לעניין הביטוח הפנסיוני של העובד, כ"הכנסת עבודה למעט שוויו של שימוש ברכב שהועמד לרשותו של העובד". המשמעות של הגדרה זו, המבחינה בין שווי הרכב הצמוד לבין שוויה של כל הטבה אחרת, היא אחת: מחוקק המסים רואה הטבה זו באור מיוחד, לא כהטבה שיש לראותה כשכר לכל דבר.

אי אפשר להסכים עם הפליה זו לרעה של בעלי הרכב הצמוד, כאשר בהצעת האוצר מתייחסים לרכב הצמוד כאל תוספת שכר לכל דבר לצורך מסויו. לפיכך, החלטה על העלאת שוויו של הרכב הצמוד תחייב את המחוקק לבטל את היחס המיוחד אליו בהגדרתה של משכורת לעניין זכויות פנסיוניות.

* הדיון בוועדת הכספים

מימוש הצעת האוצר מצריך הגשת תקנות לאישורה של ועדת הכספים. יש לקוות שהוועדה תחתור לחקיקה צודקת, שלא תפלה לטובה - אך גם לא לרעה.

דוד שי הוא ראש מוקד פיתוח יישומים בחברת חילן טק, העוסקת במערכות לניהול המשאב האנושי בארגון

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    לוגו - פיקוד העורףפיקוד העורף

    התרעות פיקוד העורף

      walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully