וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

9.5 מיליארד שקל זרמו אל קרנות האג"ח בתוך חודשיים

רותם שטרקמן

8.3.2007 / 7:11

15 מ-18 הקרנות המגייסות הגדולות של פברואר הן קרנות אג"ח שגייסו כל אחת יותר מ-100 מיליון שקל



פברואר היה חודש שיא בבורסה. מדדי המניות חצו את רמת ה-1,000 נקודות וכיאה לשיא כל כך מיוחד גם היקף הכספים שזרם לקרנות הנאמנות היה גבוה במיוחד. אלא שלקראת סוף החודש החלו השווקים בעולם ליפול, והשאלה של כל העוסקים בענף ובעיקר של מי שנתח משמעותי מהכסף שלו מושקע במניות היא האם להישאר ולצפות לשינוי חיובי (כמו שרמזו השווקים במסחר של היומיים האחרונים) או לצאת ולחכות שהעניינים יירגעו.



התשובות לשאלה הזו חלוקות, אבל לפחות אפשר לנסות ללמוד משהו מההתנהגות של המשקיעים בעבר על השוק בעתיד. מהנתונים של קרנות מידע זהב לסיכום פברואר אפשר לראות שהציבור (והיועצים בבנקים) התאהבו במיוחד בקרנות האג"ח. בתוך חודשיים זרמו לקרנות אלה 9.5 מיליארד שקל, מה שאיפשר את הגאות בהנפקות הקונצרניות.



באותו אופן אפשר להבין את הקשיים שנקלעו אליהם הנפקות רבות, בעיקר הקטנות שבהן לאחר הירידות של השבועיים האחרונים והפדיונות הגדולים יחסית בקרנות. יהיה מעניין לבחון כיצד יסתיימו ההנפקות המתוכננות למארס, כאשר העולם הפיננסי נראה הרבה פחות יציב.



פברואר היה חודש שיא בקרנות האג"ח שגייס 5 מיליארד שקל בהמשך ל-4.4 מיליארד שקל שגוייסו בינואר, ו-820 מיליון שקל שגויסו בדצמבר. כיום מנוהלים בענף הקרנות 124 מיליארד שקל לעומת 118.3 מיליארד שקל בינואר.



קרנות האג"ח גייסו את רוב הכסף, 5.2 מיליארד שקל. גם הקרנות המנייתיות, הגמישות, והאופציות המשיכו לגייס בפברואר, אם כי סכומים נמוכים. הקרנות המתמחות במניות בחו"ל ספגו פדיונות בפברואר (190 מיליון שקל), לעומת גיוסים של 75 מיליון שקל בינואר.



הקרנות השקליות ממשיכות לגייס סכומים קטנים, קרנות המט"ח לסוגיו ממשיכות לרשום פדיונות (ובפרט קרנות הדולר).







התופעה הבולטת בענף בשנה האחרונה נמשכת גם בפברואר: קרנות בודדות מגייסות המון כסף ומתנפחות ואילו מאות קרנות אחרות מוטלות בצידי הדרך ואף אחד אינו מתעניין בהן. 35 קרנות (3.4% מהקרנות הפעילות בשוק), גייסו יותר מ-50 מיליון כל אחת, ובסה"כ 4.9 מיליארד שקל, שהם 96% מסך הגיוסים שנרשמו בקרנות. 18 קרנות גייסו מעל 100 מיליון שקל כל אחת, ובסה"כ 3.8 מיליארד שקל, שהם 75% מסך הגיוסים שנרשמו בקרנות. 15 מ-18 הקרנות המגייסות הגדולות של פברואר הן קרנות אג"ח שגייסו כל אחת יותר מ-100 מיליון שקל.



תופעת "הקרן המגייסת", שבה רובו המוחלט של הכסף שמגויס זורם לקרן יחידה, ובתקופה קצרה יחסית, בולטת אצל כל המנהלים הגדולים שגייסו, ללא יוצא מן הכלל, כאשר אצל מנהלים מאוד גדולים אפשר לראות שתיים-שלוש "קרנות מגייסות". התופעה הזאת, שהיא חדשה יחסית, עלולה להקשות על ניהול טוב של הקרן: כאשר מעט קרנות, בדרך כלל אופנתיות, תופחות תוך תקופה קצרה יחסית לממדי ענק - הן השינוי המהיר בהיקף הנכסים והן הגודל האבסולוטי שאליו צמחה הקרן עלולים להקשות על מנהל הקרן לנהל את הנכסים ואולי למנוע ממנו לחזור על הישגיו בעבר.



בחינת טבלת הקרנות הגדולות בתעשייה מראה כי 2% מהקרנות מנהלות 20% מהכסף. 18 קרנות מנהלות יותר ממיליארד שקל. יחד הן מנהלות 25 מיליארד שקל - 21% מנכסי התעשייה. 60 קרנות (פחות מ-6% מהקרנות), מנהלות כיום חצי מיליארד שקל או יותר, וביחד 54 מיליארד שקל, שהם 43% מנכסי התעשייה. ומצד שני: ב-20% מהקרנות (205 קרנות) היקף הנכסים המנוהל קטן מ-10 מיליון שקל, ו-60% מהקרנות (610 קרנות) מנהלות עד 50 מיליון שקל.







ארבע הקרנות המגייסות הגדולות מבין הקרנות גייסו מעל 300 מיליון שקל: ילין לפידות אג"ח כללי (410 מיליון שקל), מגדל 20/80 (360 מיליון שקל), פסגות קונצרני עד 10 (340 מיליון שקל) ומגדל 90/10 (320 מיליון שקל). כולן צעדו בראש המגייסות גם בינואר. 18 קרנות גייסו מעל 100 מיליון שקל כל אחת, ובסה"כ 3.8 מיליארד שקל, או 75% מסך הגיוסים שנרשמו בקרנות.



המפסידות: אילנות ופריזמה



הגיוסים הגדולים בפברואר היטיבו עם רוב הגופים המנהלים, אם כי, כמו בדרך כלל בזמן האחרון, התרכזו במספר קטן של קרנות. מבין הגופים שהיקף נכסיהם 500 מיליון שקל ויותר רק ארבעה מנהלים - פריזמה, אילנות, אלטשולר שחם ורמקו ספגו פדיונות בפברואר. כל היתר גייסו. פריזמה ואילנות סובלות כבר זמן רב מאי הצלחה שיווקית אם כי אצל שתיהן חלה התמתנות גדולה בפדיונות.



מפריזמה נפדו 160 מיליון שקל לעומת 565 מיליון שקל בינואר. רוב הפדיונות ממשיכים להתרכז בקרנות להק. באילנות אומנם גייסו החודש בחלק מהקרנות אך הפדיונות, בקרנות האחרות, היו עדיין גדולים יותר.



עונה מטורפת עוברת על כלל פיננסים, החברה האחות לאילנות שגייסה בפברואר 1.5 מיליארד שקל (כמו בינואר). אצל כלל מנהלים שני מתארחים חזקים מאוד, ילין לפידות וברומטר, ובלעדיהן גייסה כלל בפברואר 715 מיליון שקל. בסה"כ, מתוך 8.6 מיליארד שקל נכסים של כלל פיננסים 2.5 מיליארד שקל מנוהלים בקרנות מתארחות. האורח הגדול ביותר הוא ילין לפידות שגייס 560 מיליון שקל בפברואר בהמשך ל-520 מיליון בינואר, והוא מנהל עתה כמעט 2 מיליארד שקל.



מגייסים גדולים: מגדל, עם גיוס של 770 מיליון, שכמו בכל החודשים הקודמים זרמו לאותן קרנות (מגדל 20/80 ומגדל 90/10). הפער בין מגדל ואילנות גדל החודש, לאחר שבינואר מגדל עלתה לראשונה למקום הרביעי, והוא עומד עתה על 1.5 מיליארד שקל. גם אצל פסגות המשיכו לגייס: 680 מיליון שקל, בעיקר לקרנות אג"ח ושקלים. בהראל פיא, המנהל השלישי בגודלו, גייסו 260 מיליון שקל (בפיא אג"ח חברות). אצל כל המנהלים הגדולים שגייסו, ללא יוצא מן הכלל, בולטת תופעת "הקרן המגייסת": רובו המוחלט של הכסף זרם לקרן יחידה אצל כל מנהל. אצל מנהלים מאד גדולים אפשר לראות שתים-שלוש "קרנות מגייסות".



שני מנהלים ש"עלו קבוצה": רוטשילד נכנס לקבוצת המנהלים מעל חצי מיליארד שקל ודש עתלה למנהלים יותר ממיליארד שקל. מבין המנהלים הקטנים בולטים גם החודש הלמן אלדובי ורקנאטי עם גיוס גדול מאד 136 מיליון שקל ו-125 מיליון שקל בהתאמה.


טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully