מחיר הנפט הגולמי עלה היום לשיא של 10 חודשים על רקע האלימות בניגריה, גל החום במערב ארה"ב, וחשש כי סגירה זמנית של שדה נפט בים הצפוני תפגע באספקת הנפט הסדירה.
החוזים העתידיים לחודש אוגוסט על נפט גולמי מסוג Light Crude (טקסס מתוק) עלו היום ב-1.4% - דולר אחד - למחיר 72.81 דולר לחבית בבורסת הסחורות של ניו יורק. מחיר זה רחוק בכ-6 דולרים משיא של 78.4 דולר לחבית שנרשם בקיץ שעבר. בשבוע כולו נרשמה עלייה של 2.9% במחיר הנפט, אך מחיר זה נמוך ב-3.2% מהתקופה המקבילה בשנה שעברה.
החוזים על הנפט הגולמי מסוג ברנט נסגרו בעלייה של 1.5%, במחיר 77.1 דולר לחבית, בבורסת הסחורות של לונדון. מחיר השיא של הברנט - 78.64 דולר לחבית - נקבע ב-7 באוגוסט 2006, על רקע סגירת שדה הנפט פרודהו ביי באלסקה. השיא במחיר הנפט מסוג Light Crude נקבע ב-14 ביולי 2006, על רקע המלחמה בלבנון ועל רקע המתיחות עם איראן בנושא הגרעין.
סטאטויל, חברת הנפט הגדולה בנורווגיה, הודיעה כי בחודש הבא תסגור את ייצור הנפט בשדה הנפט סטאטפיורד בים הצפוני לצורך תחזוקה. התחזוקה תימשך 23 ימים, לדברי החברה, ובאותה תקופה תרד התפוקה בכמעט חצי.
האלימות בניגריה נמשכת
קבוצת המתנגדים העיקרית בניגריה גינתה את חטיפתה של הילדה הבריטית בת ה-3 אתמול. עד כה הקפידו מתנגדי חברות הנפט בניגריה לחטוף גברים זרים מבוגרים אשר עובדים בתעשיית הנפט, מתוך אמונה שמשפחותיהם והחברות אשר שלחו אותם לניגריה הן בעלות האמצעים לשלם את הכופר. גורמים בניגריה מסרו כי אביה של הילדה שנחטפה עובד בתעשיית הנפט.
ביום רביעי השתלטו מורדים ניגריים על אסדת קידוח נפט של רויאל דאץ'-של ולקחו בשבי 5 עובדים ששהו על האסדה. התקיפה הזו מגיעה על רקע סיום חודש הפסקת אש בין המורדים הניגריים לבין ממשלת ניגריה ותעשיית הנפט המקומית. בשנה האחרונה נחטפו יותר מ-200 זרים בדלתא של נהר הניז'ר.
האלימות בניגריה, בצירוף לאלימות בעיראק, מגבירה את החששות לפגיעה באספקה השוטפת של הנפט. לכך מתווסף גם ביקוש אדיר לאנרגיה בארה"ב, בתקופת החום והחופשות. מספר חברות חשמל בקליפורניה פנו לתושבים לנסות לחסוך בחשמל בגל החום הנוכחי, מחשש להפסקות חשמל.
אתמול מסר משרד האנרגיה האמריקאי כי מלאי הנפט הגולמי בארה"ב גדל בשבוע שעבר ב-3.1 מיליון חביות - עלייה שבועית חמישית ברציפות - לרמה של 354 מיליון חביות. מלאי הדלקים המזוקקים גדל ב-1.2 מיליון חביות לרמה של 121.6 מיליון חביות, ומלאי הבנזין גדל ב-1.8 מיליון חביות לרמה של 204.4 מיליון חביות.
ניצול כושר הזיקוק בארה"ב גדל לרמה של 90% לעומת 89.4% בשבוע הקודם. מכון הנפט האמריקאי (API), אשר פירסם אף הוא היום את נתוני המלאי השבועיים, דיווח על גידול מתון יותר של 1.2 מיליון חביות במלאי הנפט הגולמי. מלאי הדלקים המזוקקים גדל ב-1.7 מיליון חביות, לפי API, ומלאי הבנזין רשם גידול קל של 48 אלף חביות.