"צריך לגבות מחברות הסלולר אגרה של 40 שקל בחודש עבור כל אנטנה סלולרית המותקנת על ידן בכדי למנוע מהרשויות המקומיות לקיים ולהחזיק מנגנונים לבדיקת הקרינה מהאנטנות בעלויות מיותרות הנופלות על האזרחים". כך אומר שמואל גלבהרט, סגן ראש עיריית חיפה וחבר במועצה הארצית לתכנון ובנייה שאמורה לקבוע בקרוב סופית את גובה השיפוי שיעבירו חברות הסלולר לעיריות המקומיות.
עם זאת, גלבהרט טוען כי "יש לתת לחברות הסלולר שיקול דעת מלא בפרישת האנטנות; אין לאפשר לגורמים של העיריות המקומיות לבדוק כל אנטנה ואנטנה". גלבהרט מספר כי בחיפה "אין עד היום אנטנה אחת שלא נמצאו בה פגמים חמורים ביותר. מה שאנחנו עושים זה לאסוף את הערות ומעבירים אותן לחברות הסלולר עד שישפרו את הטעון שיפור, ורק אז מאשרים את ההקמה של האנטנה. אנו בודקים את כל עניין המיקום של האנטנה, זוויות הקליטה וטווחי הבטיחות מהאנטנה".
גלבהרט מודה כי פעולת המועצה הארצית לתכנון ובנייה התעכבה זמן רב שלא לצורך ותולה את האשם בשיקולים פוליטיים בממשלה. עם זאת, הוא סבור כי ההחלטה בעניין השיפוי קרובה. הכוונה היא לחייב את החברות בשיפוי מלא לעיריות המקומיות בגין ירידת ערך נדל"ן המצוי בקרבת אנטנות סלולריות. כיום העיריות המקומיות כבר קיבלו את מה שרצו בהחלטה הזמנית של המועצה שחייבה את חברות הסלולר במתן שיפוי מלא (100%) בעבור כל תביעה שתוגש נגד הרשויות המקומיות בגין ירידת ערך דירות.
"הציבור, ולא המועצה הארצית לתכנון ובנייה, צריך להכריע האם בשביל שירותי תוכן סלולרי צריך לשלש את מספר האנטנות הסלולריות בערים בישראל", אמר גלבהרט.
"הפורום לסלולריות שפויה" ערך בסוף השבוע האחרון כנס ובו הציג סגן ראש עיריית מודיעין, אלכס ויינרב, את הסיכום אליו הגיעה מודיעין עם חברות הסלולר. על פי הסיכום, חברות הסלולר יסירו את כל האנטנות המוסתרות ואלה שהוקמו בלי היתר בנייה בעיר. ברחובות הראשיים של מודיעין יותקנו אנטנות דלות הספק על עמודי תאורה במרחק של 50-100 מטר מבתי ספר, כשאושרו לחברות הקמת 60 אנטנות ב-5 השנים הקרובות על פי שיקול דעתן. החברות התחייבו כי בתוך חצי שנה הן יסירו את כל האנטנות ללא היתר.
"אני מאמין לחברות הסלולר כי הן התחייבו בהסכם. קיבלנו מהן כתב שיפוי ופיצוי על כל אנטנה בגין ירידת ערך דירות או מחלות. השגנו מקסימום קליטה בעיר עם מינימום קרינה ורק כך, בהסכם, אפשר לנצח את הטרור הסלולרי. לא בכדי עוד 8 ערים נוספות מתכוונות לבצע תוכניות דומות מול חברות הסלולר", אמר ויינרב.
במשרד להגנת הסביבה אומרים היום כי "אין עוד אנטנות בדירות ללא היתרים, אלא רק במרפסות בתים במקומות הגלויים לכל עין, ואף אחד לא מסתיר אותן.
אנחנו רשאים להגיע ולפקח על כל אנטנה כזו ללא הגבלה. אין לנו, ולא היתה לנו, ציפייה במאבק בחברות הסלולר נקבל 100% תמיכה מהציבור".
החל ב-1 בינואר השנה נכנס לתוקפו חוק הקרינה ותהליך הטיפול בהיתרים לצורך הקמת אנטנות באמצעות תמ"א (תוכנית מתאר) 36 נהפך קשה מתמיד. חברות הסלולר החלו בשנה האחרונה לבצע שימוש נרחב בהקמת אנטנות באמצעות סעיף בחוק הבזק המאפשר להן להקים מתקן גישה (אנטנה) קטנת מידות כמעט בכל מקום מבלי ליידע את התושבים.
חבר במועצה הארצית לתכנון ובנייה: "יש לגבות מחברות הסלולר אגרה של 40 שקל בחודש על כל אנטנה סלולרית"
ערן גבאי
15.7.2007 / 12:35