כוח משימה מיוחד להערכת טכנולוגיות חדשות מטעם האיחוד האירופי פרסם מחקר חדש בו הוא טוען שהציבור אינו מודע לסיכונים משמעותיים לאבטחת מידע אישי הנגרמים על ידי שימוש בטכנולוגיות RFID (תיוג אלקטרוני באמצעות גלי רדיו).
המחקר שהתפרסם בחודש יוני, שכותרתו "RFID and Identity Management in Everyday Life", מתאר מספר יישומים מבוססי RFID הנפוצים באירופה, במטרה להדגים את השכיחות ההולכת ועולה של טכנולוגיה זו. המחקר מציין סיכונים ממשיים ופוטנציאלים העולים מכל אחד מהם.
"עד לאחרונה, השימוש העיקרי ל-RFID היה לוגיסטי בתחום זיהוי מטענים", נכתב בדו"ח. "אולם כעת הוא חדר למרחב הציבורי בקנה מידה גדול: כרטיסי תחבורה ציבורית, הדרכון הביומטרי, מערכות תשלומים, תגי זיהוי ארגוניים, כרטיסי מועדון לקוחות וכדומה".
מחברי הדו"ח בחנו מקרים נפוצים, ערכו פגישות עם מומחים רלוונטיים והתעמקו בספרות המקצועית, והגיע למסקנה ש"משתמשים תופסים את ה-RFID כלא יותר מאשר מפתח או ארנק אלקטרוניים".
הדו"ח לעומת זאת טוען שהטכנולוגיה מאפשרת "מעקב אחרי תנועות, הוצאות, רמת פרודוקטיוויות, העדפות, הרגלים וכן הלאה. כל הנתונים הללו יכולים להיאסף לטובת היזון חוזר, איסוף מידע, ולצורך שליטה במשתמשים השונים".
דוגמאות אותן בוחן הדו"ח מדגימות את הערך הרב של ה-RFID בקיצוץ עלויות ושיפור נאמנות הלקוחות. אולם הן גם מצביעות על פוטנציאל לשימוש לרעה שיכולות חברות, ממשלות וארגוני אכיפת החוק לעשות בנתוני ה-RFID.
לדוגמא, הדו"ח טוען שהתוכניות להטמיע טכנולוגיית RFID בכרטיסי מועדון הלקוחות של ענקית הקמעונאות הגרמנית Metro Group, עלולות לגרום לחשיפה של נתונים אישיים על הלקוחות, וכן לאפשר מעקב אחרי תנועת הלקוחות בחנות.
הדו"ח גם מעלה טענות כנגד החלטת הנציבות האירופית שכל הדרכונים שיונפקו על ידי מדינות האיחוד האירופי יכללו שבב RFID שיכיל תמונה דיגיטלית של בעליו. בנקודה מסוימת הנציבות אף עשויה להחליט על הוספת פרופיל DNA, טביעת אצבעות או סריקת הקשתית למידע הנשמר על השבב.
לטענת הדו"ח, רבים חוששים שהמידע הביומטרי שיישמר על הדרכונים ייאסף גם במסד נתונים, בו ניתן יהיה לעשות שימוש בלתי נאות.
מחברי הדו"ח מעריכים שככל שהשימוש בדרכון ה-RFID ימשיך להתפשט ברחבי היבשת, כך גם תתרחב ההתנגדות הפוליטית לטכנולוגיה החדשה.
הדו"ח מגדיר מספר דרכים בהן ניתן לעשות שימוש בטכנולוגיות RFID מבלי לאיים על פרטיות המידע האישי. "משתמשים צריכים להיות מודעים לכך ש-RFID יכול להיות יותר מסתם ארנק אלקטרוני או מפתח, והוא עלול להותיר טביעות רגל דיגיטליות בסביבות RFID", לשון הדו"ח.
כחלק מהמאמץ ההסברתי, אלו המתכוונים לממש מערכות RFID צריכים לנסח הסכמי שימוש קצרים וקלים להבנה עבור לקוחותיהם.
בנוסף, מחברי הדו"ח טוענים שממשלות צריכות להחליט האם מותר יהיה לעשות שימוש במידע הנאסף דרך מערכות RFID למטרת חקירות של רשויות אכיפת החוק.
דו"ח חדש מזהיר מפני הסכנות לצנעת הפרט כתוצאה משימוש בטכנולוגיות RFID
IDG
17.7.2007 / 17:53