וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

מלחמת טריטוריות: חזקיהו נגד ענתבי

שלומי שפר

23.7.2007 / 11:15

בפיקוח על הבנקים טוענים: האוצר נכנס לתחום שלנו ולא עידכן אותנו בדבר ההסכם על כניסת הפועלים לייעוץ הפנסיוני תוך 3 שנים

מלחמות בין רגולטורים כבר מזמן לא היו בישראל, אבל כשנתיים לאחר ועידת הפסגה של הרגולטורים שהוציאה לאור את דו"ח ועדת בכר שהפך לאחר מכן לחוק, נראה כי האידיליה בין הרגולטורים בישראל יותר מנסדקה.

למעשה, יש היום שבר בין שני הרגולטורים החשובים ביותר: המפקח על הבנקים בבנק ישראל, רוני חזקיהו והמפקח על הביטוח באוצר, ידין ענתבי, חוסר אמון - ואולי גם חוסר הערכה הדדי.

הרקע לסכסוך הוא המהלך אותו קידם ענתבי בחודשים האחרונים: דחיית כניסתם של הבנקים הגדולים לתחום הייעוץ הפנסיוני. ענתבי, המסתמך על חוק בכר המאפשר לו להעניק רישיון ייעוץ פנסיוני תוך כדי שיקול דעת הכולל גם תחרותיות בענף הייעוץ הפנסיוני וענף הבנקאות, חבר לח"כ גלעד ארדן (ליכוד), ויחד הם נלחמו בשני הבנקים הגדולים.

נקודת המוצא היתה עיכוב כניסתם של הפועלים ולאומי לתחום הייעוץ הפנסיוני בחמש שנים, אך בסוף השבוע הגיעו השניים להסכם פשרה עם בנק הפועלים לפיו הבנק ימתין רק שלוש שנים לפני הכניסה לתחום, ובתמורה ימכור את אחזקותיו בבנק מסד עד סוף השנה. כמו כן, הוסכם שהאוצר יקדם חקיקה שתאפשר לבנקים לתת ייעוץ גם בתחום הביטוח.

מי שלמד על ההסכם הזה מהתקשורת היו בכירי הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל. בפיקוח ראו וזעמו. לפני מספר חודשים חתמו הרגוטלטורים בישראל על הסכם לפיו יהיה ביניהם שיתוף פעולה ותיאום, ודאי כאשר מדובר על תחומים משיקים. והנה עכשיו, לא רק שלא היה תיאום, אפילו לא היה יידוע מינימלי, האוצר פשוט לא ספר את הפיקוח על הבנקים והתעלם ממנו לאורך כל המהלך.

האם האוצר אגרסיבי מדי?

אבל זה לא לב העניין. בפיקוח על הבנקים זועמים בעיקר על כך שהאוצר חדר להם לטריטוריה. שם סבורים כי טוב היה לו הפיקוח על הביטוח היה מתעסק במה שהוא אומר להתעסק - פיקוח על הביטוח - ולא מנסה לשנות סדרי עולם בתחום הבנקאות או להכריז על פעילות כדי לפתוח את התחרות בענף.

בפיקוח על הבנקים סבורים כי הגישה של להיות ה"איש הנחמד" כנראה לא מוכיחה את עצמה ומעכשיו הם מתכוונים להיות הרבה יותר אגרסיביים והרבה פחות נחמדים כלפי התערבויות כאלו.

לפחות מבחינה מעשית כרגע אין כוונה לפעול. בבנק ישראל סבורים כי ההסכם עם הפועלים הוא הסכם גמור ומעריכים כי גם בנק לאומי יצטרף בתנאים דומים להסכם ולא יפנה לבג"צ כנגד הפיקוח על הבנקים.

עם זאת, בפיקוח על הבנקים סבורים כי ההסכם הוא חסר חשיבות. הבכירים שם מצטטים את המאמרים והניתוחים שהעריכו כי כמות הלקוחות שתעבור מבנק בינוני לבנק גדול בעקבות האפשרות של הבנקים הבינוניים לתת ייעוץ פנסיוני היא שולית. "בדיחה" הם מכנים את מה שהאוצר מציג כהישג הגדול שלו.

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: הסמכות למתן ייעוץ פנסיוני נתונה באופן בלעדי ועל פי חוק, בידי הממונה על שוק ההון. המפקח על הביטוח קיים הליך של התייעצות עם בנק ישראל שפירסם את עמדתו בנושא. עמדת האוצר שנתמכה על ידי רשות ני"ע ומשרד המשפטים תביא לכך ששוק הייעוץ הפנסיוני המתגבש יהיה תחרותי יותר.

לשלושת הבנקים הקטנים ניתן חלון הזדמנויות של שלוש שנים והם ייכנסו לתחום תוך מספר שבועות. במסגרת זו תובטח להם בלעדיות על פני בנק לאומי ובנק הפועלים למשך שלוש שנים. יצוין כי הצעת החוק של ח"כ גלעד ארדן נתמכה על ידי הממשלה, הרשות לניירות ערך ומשרד המשפטים.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully