החששות מפני נפילות נוספות בשוקי המניות האסיאתים והאירופים מחר, בוקר יום שני, גוברים בקרב המשקיעים, לאחר שמדד דאו ג'ונס אינדסטריאל נפל ב-208 נקודות עם סיום יום המסחר ביום שישי. כך עולה מדיווח ה-BBC.
מדד דאו ג'ונס היה עד לנפילה החדה ביותר מאז מארס 2003, לאחר שבנקים המעורבים ברכישות גדולות לא הצליחו למצוא קונים לחוב בשווי 20 מיליארד דולר שנטלו כדי לממנם.
נפילה זו גרמה למשקיעים לתהות האם גל הרכישות הנוכחי עלול להגיע לקיצו. כמו כן, מעורר את החששות הוא, כמובן, המשבר המתמשך בשוק הדיור בארה"ב. מלוות המשכנתאות הגדולה בארה"ב קאנטריווייד פיננשל, דיווחה ביום שלישי על ירידה ברווחים הרבעוניים. בנק HSBC צפוי לדווח על תוצאותיו הרבעוניות ביום שני, הצפויות להראות על השפעה שלילית כתוצאה מהשיעור העולה של אי תשלומי המשכנתאות בשוק משכנתאות הסאבפריים (משכנתאות ללווים בעייתיים) האמריקאי.
במקביל למשבר בשוק הדיור האמריקאי, הבעיה העיקרית היא דאגת המשקיעים מהקשחת תנאי האשראי בשוק. בשנים האחרונות, שווקים פיננסיים, חברות וצרכנים, נהנו מריביות נמוכות וגישה קלה לכסף, דבר שעזר לעודד את העלייה בהוצאות, אינפלציה במחירי הבתים והשתלטויות תאגידיות. כעת, שיעורי הריבית נמצאים בעלייה וצפויים לעלות אף יותר אם בדעת הבנקים המרכזיים להצליח לרסן את האינפלציה.
חלק גדול מהעלייה במחיר המניות בשנה האחרונה תודלקה על ידי גל הרכישות, כשחברות ההשקעה הפרטיות דחפו למעלה את שווי החברות אותן ייעדו כיעד להשתלטות. מרבית עסקות אלו מומנו בעזרת הלוואות והבנקים, אשר הילוו את המזומן, ניסו להיפטר מנתח גדול של ההלוואות על ידי מכירתן למשקיעים אחרים.
עם זאת, מאחר והמשקיעים כבר נפגעו מהפסדים בשוק משכנתאות הסאבפריים, הם כעת פחות נלהבים לרכוש הלוואות מהבנקים, לוקחים עמם את האשראי הנזקק לביצוע רכישות וגורמים לנפילה במחירי המניות.
לפי דיווח ב"סאנדיי טיימס", בנקאים בארה"ב לקחו על עצמם הלוואות בסך 200 מיליארד דולר אותן לא הצליחו להעביר הלאה למשקיעים. באירופה הנתון עומד על כ-80 מיליארד דולר.
המשקיעים המודאגים לגבי הקשחת שוקי האשראי וסוף תקופת הכסף הזול לרכישות עשויים למצוא נחמה קלה בכך שבנק אוף אינגלנד והבנק המרכזי של אירופה (ECB) לא צפויים להעלות את הריבית בפגישתם החודשית ביום חמישי הקרוב.
בהמשך לנפילות: החששות מפני חידוש הנפילות בשוקי המניות האסיאתים והאירופים מחר גוברים בקרב המשקיעים
סוכנויות הידיעות
29.7.2007 / 20:52