בוועדת הכספים של הכנסת שוררת התנגדות חריפה לחוק ההסדרים במשק שיוגש בשבוע הבא לאישור הממשלה. ח"כ חיים אורון (מרצ) הציע שהוועדה תקבל החלטה חד-משמעית לפיה תסרב לדון השנה בחוק ההסדרים במשק.
ח"כ שלי יחימוביץ (עבודה) שקיבלה לידיה את הצעת חוק ההסדרים אמרה כי לא ייתכן שהממשלה תדון ב-200 עמודי חוק ההסדרים בישיבה אחת. לדבריה, אסור שהחלטות כה דרמטיות יתקבלו בהליך חפוז, כוחני ושטחי.
יו"ר הוועדה, ח"כ סטס מיסז'ניקוב (ישראל ביתנו), הודיע כי הוועדה תדון בחוק ההסדרים לאחר שיוגש לממשלה. לדבריו, "הרבה טיוטות של הצעת החוק מסתובבת והוועדה תמתין לנוסח שידון בממשלה".
בוועדת הכספים מעריכים כי חלק גדול מהצעות האוצר בחוק ההסדרים הם "עיזים" שיוצאו ממנו במהלך החקיקה. חלק מהסעיפים מהווים שינויים מבניים שאין להם קשר ישיר עם תקציב המדינה לשנת 2007 . עוד ציינו כי לפי טיוטת חוק ההסדרים המסתמנת הרי שהיקף החוק דווקא גדל השנה בניגוד להבטחות האוצר מתחילת 2007 לצמצמו.
אלה הגזירות העיקריות:
* עידוד השימוש בתחבורה הציבורית. ההממשלה התבקשה להטיל על הממונה על התקציבים והממונה על השכר באוצר להקים צוות בהשתתות נציגי שני האגפים לבחינת האפשרות להנהגת הסדר נסיעה של עובדי המדינה בתחבורה הציבורית כנגד ביטול חלקי או מלאי של החזרי הוצאות הנסיעה הנהוגים כיום. הצוות יגיש לשר האוצר את המלצותיו עד ה-1 ביוני 2008.
* ניתן יהיה לפטר עובד בשל שלא קיים את הוראות הממונים עליו או התרשל במילוי תפקידו.
* המשטרה תעביר מחצית מהמצלמות האלקטרוניות לאכיפת מהירות נסיעה לטובת אכיפה אלקטרונית של נתיבים ומסלולי תחבורה ציבורית. שיעור הקנס הניתן בגין נסיעה במסלול המיועד לתחבורה ציבורית יועלה לאלף שקל.
* יצומצם מספרם של הסגנים ברשויות המקומיות. כיום מכהנים 220 סגני ראשי ראש עיר בשכר ועלותם מוערכת ב-120 מיליון שקלים בשנה. רשויות רבות נמצאות בגרעון תקציבי שוטף ורבות מהן קטנות ובעלות תקציב של עשרות מיליוני שקלים ואף פחות מכך. עלות סגןראש רשות (כולל הוצאות נילוות) נאמדת בחצי מיליון שקל בשנה ולעיתים קרובות קיים יותר מסגן אחד ברשות. צמצום המפתח למינוי סגני ראשי רשויות מקומיות בשכר יביא לכך שבגודלן הנוכחי של הרשויות המקומיות יהיה ניתן למנות 33 סגנים בשכר בלבד וייווצר חיסכון כולל של 94 מיליון שקל. יצוין שבעבר צומצמה החלטת הממשלה להפחית עד מאוד את מספר הסגנים בשכר של ראשי הרשויות.
* שר האוצר יקים ועדה ציבורית לבחינת סוגיית החבות האקטוארית של הממשלה וגופים ציבורים אחרים ביחס לתשלומי פנסיה תקציבית. החבות האקטוארית של הפנסיה התקציבית עומדת כיום על 367 מיליארד שקל לא כולל זכויות שעתידות להצבר בגין האוכלוסיות הקיימות. הערך הנוכחי כולל הזכויות העתידות להצבר בגין האוכלוסיות הללו נאמד ב-470 מיליארד שקל.
* ביטול פטור הקיים ממס קנייה על בירה מיצור מקומי הנמכרת באילת.
* תעודכן רשימת מוצרי החשמל והאלקטרוניקה החייבים במס ויוספו בה אופנוע ים, טרקטורון וטרקורון משא.
* ביטול חוק הסיוע לנפגעי ה"פוליו".
* ביטול החוק המעניק תעריפי חשמל מוזלים. החוק נחקק ביוזמתו של ח"כ משה כחלון (ליכוד).
* תוטל אגרת תייר בסך של 6 שקלים בעד כל יום שבו בית מלון סיפק שירותי לינה לאדם שמלאו לו 12 שנה ואילת. הכספים שייגבו ישמשו לפעולות שיווק.
* דחיית ישומו של חוק יום חינוך ארוך.
* ביטול החוק להקמת בית חולים באשדוד.
* ביטול החוק לפיצויי נפגעי גזזת.
* הרחבת התחרות בבנקאות באמצעות בנק הדואר. החל מה-1 ביוני 2008 חברת בנק הדואר תיתן שירותים מעצמה ולא מטעם חברת הדואר. החל ממועד זה תקבל חברת הדואר רישיון בנק, ותבוטל לגבי המגבלות לעניין הפקדת כספים המופקדים בחברה.
* עידוד מפעילים וירטואליים בתחום הסלולר למי שאינו בעל תשתית להפעלת רשת סלולר. שר התקשורת יקבע בתקנות תנאים לקבלת רישיון למפעיל וירטואלי, לא יאוחר מה-1 בינואר 2008.
* ביטול חסמים בגישה לרשת האינטרנט. החל מה-1 באוקטובר 2007 בעל רישיון כללי למתן שירותי בזק פנים ארציים נייחים לא יהיה רשאי להתנות מתן גישה רחבת פס לרשת האינטרנט במתן שירותי טלפון בסיסיים.
* הגדלת אפשרויות התעסוקה של ישראלים. יציאתם מישראל של לפחות 30 אלף עובדים זרים השוהים בה שלא כדין באמצעות פעילות האכיפה וההסברה. הגברת פעילות האכיפה נגד מעסיקים של עובדים זרים בלא היתר. שר התעשיה יפעל להסדרת ביצוע תשלומי שכר של עובדים לא ישראלים באמצעות חשבונות בנק מדווחים עד ל-1 במאי 2008.
* כל רשות מקומית שעוברת בתחומה מערכת של הסעת המונים, תחויב לשלם 30% מתוך עלותו התקציבית הכוללת של הפרויקט, לרבות מענק הקמה.
* תקציב ועדת הבחירות המרכזית יועבר לאישור שר האוצר לפני אישורו בידי ועדת הכספים של הכנסת.
* חוק הפיקוח על מצרכים ושירותים יחול גם על תעריפי הנסיעה ברכבת ישראל.
* העברת כל שירותי המוקד של המשטרה למיקוד חוץ, ובהם מוקד 100 המטפל בפניות אזרחים, ומוקד תנועה 2000 שמקבל מגורמים שונים דיווחים על אירועי תנועה שונים.
* בחינת מבנה יחידות הממשלה. הקמת צוות בינמשרדי בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה שיבחן את הפונצקיות במשרדי הממשלה שאיותן ניתן להוציא למיקוד חוץ.
* העברת האחריות הביטוחית למתן טיפול רפואי בנפגעי תאונות הדרכים מחברות הביטוח לקופות החולים. חברות הביטוח ימשיכו לתת למבוטחיהן את יתר השירותים הרפואיים שלא נכללים בסל השירותים של קופות החולים במסגרת השירותים הקבועים. יקבעו הוראות למימון עלות השירותים הרפואיים שינתנו לנפגעי תאונות הדרכים.
* הארכה הוראת השעה להפעלתה של תוכנית ויסקונסין עד ה-1 באוגוסט 2009.
* שידורי טלוויזיה פתוחים. הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו תקים מערך משדרים קרקעי בטכנלוגיה דיגיטלית להפצת שידורי טלוויזיה של בעלי זכיונות לשידורי טלוויזיה באופן חופשי לכלל הציבור. הרשות תאפשר לערוצים הבאים להשתמש במערך ההפצה: ערוץ 1, ערוץ 33 וערוץ הכנסת.
* יעול ומיקוד הסיוע לעסקים קטנים. שרי התעשייה והאוצר ירכזו את כל התמיכה בעסקים הקטנים ברשת פנים ממשלתית במשרד התמ"ת, ובכלל זה תוכניות חונכות עסקיות לניהול חדשני.
* מנכ"ל משרד התשתיות הלאומיות והממונה על התקציבים באוצר ומנהל מנהל התכנון במשרד הפנים יציגו תוכנית פעולה להרחבת אפשרויות יבוא תזקיקי נפט לישראל. הצוות יציג תוכניתו עד ה-31 בדצמבר 2007.
* שילוב אברכים בשוק העבודה. כדי לפעול לשילוב אברכים בשוק העבודה יתוקן חוק דחיית שירות לתלמידי ישיבות כך שהיקף הלימודים בישיבה יהיה 30 שעות בשבוע במקום 45 שעות בשבוע לכל מי שעוסק בעיסוק נוסף בשכר או שמשתתף במסגרת של הכשרה מקצועית מעבר לשעות הלימודים בישיבה בין אם מלאו לו 23 שנה ובין אם לאו, וללא קשר למספר השנים שחלו עליו דחיית שירות.
* התייעלות במערכת הבריאות הציבורית. מנכ"ל משרד הבריאות לא יאשר הוספת מיטות אשפוז, מחלקות או יחידות מקצועיות או שינוי בייעודן בבתי החולים הממשלתיים והעירוניים המחייבת תוספת כוח אדם, או שיש בהם להביא לחריגה מתקציב בית החולים בטרם תוקצבה תוספת התקציב.
* ניהול בתי חולים בידי חברות מנהלות.
חברי ועדת הכספים זועמים על הצעות האוצר בחוק ההסדרים: הפרטה, התייעלות בתי החולים והארכת תוכנית ויסקונסין
צבי זרחיה
30.7.2007 / 20:19