לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדד תשומות הבנייה עלה ב-3.3% בשנה החולפת, ואילו מדד מחירי הדירות יד שנייה דווקא ירד ב-3% - כלומר מחירי הדירות יד שנייה דווקא ירדו. אבל יש להתייחס לנתונים הללו במידה רבה של חשדנות.
שוק הנדל"ן בישראל פתח בשלוש השנים האחרונות פערים גדולים במיוחד בין שוקי הנדל"ן במרכז, ובמיוחד בתל אביב ובירושלים, לבין שוקי הנדל"ן ביתר חלקי המדינה. וכך, בעוד מחירי הדירות באזורי ירושלים, תל אביב והשרון ממשיכים לעלות, מחירי הדירות יד שנייה באזורים האחרים נותרו על עומדם ואף הוסיפו לרדת, כמו בתקופות המיתון. אבל שם גם קיימים ביקושים פחותים.
כשמדובר בדירות החדשות, מדד תשומות הבנייה אינו מביא בחשבון את עליית מחירי הקרקעות באזורי הביקוש. באזור הצפון החדש של תל אביב האמירו מחירי הקרקעות מרמות של 150 אלף דולר ליחידת דיור ל-250 אלף דולר ואף יותר; ברמת צהלה ובתל ברוך נרשמה עלייה מרמות מחיר של 220 אלף דולר ל-300 אלף דולר ויותר; בשוהם עלו מחירי הקרקעות בכ-10% בתוך שנה, לרמה של 150 אלף דולר; בחולון המחירים עלו בכ-30% בשלוש השנים האחרונות, והגיעו לרמות של 120 אלף דולר לקרקע ליחידת דיור; ובבאר יעקב עלה מחיר הקרקע ליחידת דיור מ-30 ל-40 אלף דולר בתוך שנה וחצי. כל אלה מבשרים על עלייה צפויה במחירי הדירות יד ראשונה.
ואכן, מחברת שיווק הדירות אלדר נמסר כי מחירי הדירות עלו הרבה יותר ממדד תשומות הבנייה: מחירי דירות חדשות בצפון החדש של תל אביב, ובמרכז הרצליה בפרויקטים החדשים, עלו בכ-10%; בקרית אונו מחירי הדירות החדשות גבוהים ב-8% מבשנה שעברה; ובשכונת אם המושבות בפתח תקווה המחירים עלו "רק" ב-5%, עקב התחרות הגדולה בין הקבלנים.
בקיצור, בשקט בשקט רושמים גם מחירי הדירות עליות מחירים לא מבוטלות.
נדל"ן: הפריפריה מקזזת את אזורי הביקוש
אריק מירובסקי
2.8.2007 / 17:24