ענקית האנרגיה האמריקאית AES מנהלת מגעים מתקדמים להקמת חוות טורבינות רוח בגולן בהיקף של 600 מיליון דולר - כך נודע ל-TheMarker. המדובר בפרויקט משותף עם חברת מי גולן הישראלית, אשר יתפרש על פני כ-140 קמ"ר בצפון מזרח רמת הגולן ויספק חשמל בהיקף 400 מגוואט. עוד נודע כי החברה מסיימת בימים אלה את בדיקת הנאותות של הפרויקט, ונציגיה הגיעו אתמול לישראל כדי להיפגש עם בכירי משרד התשתיות.
חברת מי גולן אנרגיית רוח, בבעלות היזמים אברהם מלמד וד"ר צהל הראל, הקימה ב-92' את תחנת הכוח המסחרית הראשונה והיחידה בישראל המנצלת אנרגיית רוח. המדובר בחוות רוח באתר תל עסניה שברמת הגולן, הכוללת 10 טורבינות רוח המספקות יחדיו כ-6 מגוואט. עם לקוחות החווה נמנים קיבוץ נאות מרדכי, מפעל מי עדן ויקבי הגולן. את יתרת החשמל המופק, כ-20% לערך, מוכרת החברה לרשת החשמל.
בשנים האחרונות החלו מלמד והראל בבדיקת האפשרות להרחיב את התחנה. המדובר בתוכנית להקמת 20 חוות רוח הכוללות כ-150 טורבינות בהספק מותקן של כ-380 מגוואט. זאת, כאשר טורבינות הרוח שיותקנו, בהספק 2.5 מגוואט כל אחת, יוגבהו מ-30 מטר ל-80 מטר כדי להגדיל את נצילותן. החוות יפוזרו בין מג'דל שמס שבצפון רמת הגולן לאלוני הבשן שבדרומו, ויחוברו ברשת של כבלים תת קרקעיים.
מי גולן סיימה מדידות רוח מקיפות ואיתורי קרקעות והחלה בקידום סטטוטורי של התוכנית - ובאחרונה השלימה חתימה על 80 הסכמי חכירת קרקעות עם היישובים שבתוואי. המדובר בטורבינות אשר ימוקמו בעיקר בשטחי מטעים בבעלות פרטית, ביישובים יהודיים וביישובים דרוזיים, אך ללא הגבלת יכולת העיבוד החקלאי מסביב להן. בחברה פנו אל משרד התשתיות בבקשה להכריז על הפרויקט כעל פרויקט תשתיות לאומי במטרה לקדם במהירות את הליכי הרישוי.
במקביל חיפשה מי גולן אחר שותף אסטרטגי לביצוע הפרויקט, שעלותו מוערכת ב-600 מיליון דולר. לחברה הוגשו פניות מחמש חברות בינלאומיות, שמהן נבחרה AES האמריקנית. AES הוקמה ב-81' ועוסקת בפרויקטי תשתיות אנרגיה ובניית תחנות כוח ב-26 מדינות בכל רחבי העולם, לרבות במזרח התיכון (קטאר, עומאן וירדן). החברה מעורבת בפרויקטים להקמת 40-50 אלף מגוואט - מהם 3,000 מגוואט באנרגיית רוח, וזו כניסה ראשונה עבורה למשק הישראלי.
AES נסחרת בניו יורק לפי שווי של כ-12.3 מיליארד דולר, וסך נכסיה נאמד ב-31 מיליארד דולר. ברבעון הראשון של 2007 רשמה החברה גידול של 11% בהכנסותיה ל-3.1 מיליארד דולר.
AES האמריקאית תקים 150 טורבינות רוח להפקת חשמל ברמת הגולן ב-600 מיליון דולר
אבי בר-אלי
8.8.2007 / 8:13