וואלה!
וואלה!
וואלה!

וואלה! האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

הרפורמה נכשלה? לאחר עלייה של 15% - שר התשתיות רוצה להחזיר את מחירי הגז לפיקוח

אבי בר-אלי

18.11.2007 / 8:10

מחר תיערך ההצבעה על אישור הרפורמה בשוק הגז הביתי; בן אליעזר הורה להיערך להשבת הפיקוח



24 שעות לפני הדיון המתוח בוועדת הכלכלה של הכנסת סביב אישור הרפורמה בשוק הגז הביתי, שולפת הממשלה את "נשק היום הדין": שר התשתיות הלאומיות, בנימין בן אליעזר, הנחה את אנשי משרדו להיערך להשבת הפיקוח על מחירי הגפ"מ (גז בישול) לצרכנים. עוד הורה השר לבחון את השבת הפיקוח על מחיר הגפ"מ הסיטוני בשער בתי הזיקוק.



השר בן אליעזר הודיע על המהלך בדיון שהתקיים בשבוע שעבר בלשכתו בסוגיית כשלי השוק במשק הגז הביתי, לאחר שנשמעו דיווחים על ייקור המחירים לצרכנים ביתיים ותעשייתיים בשיעור שבין 5%-15%.



ב-1 באוקטובר השנה, הוסר לראשונה הפיקוח על מחירי גז הבישול הסיטוניים בבתי הזיקוק, כחלק מהחלטת הממשלה על פיצול בתי הזיקוק והפרטתם. משום שבשוק הגפ"מ נותר הביקוש השוטף גבוה מן ההיצע, קבעה הממשלה אמצעי ריסון מפני ייקור תעריפים בלתי נשלט. לפיכך, חויבו בתי הזיקוק בקביעת מחיר התואם למחירי עלות (רכישת הגז, הובלתו ודמי ביטוח), וכן נדרשו בדיווח שוטף על המחירים הסיטוניים למנהל הדלק במשרד התשתיות. מייד עם הסרת הפיקוח הודיעו בתי הזיקוק כי יעלו את מחירי הגפ"מ בשיעור של כ-20%. חברות הגז הגדולות סירבו מצדן לספוג את ההתייקרות והזהירו כי ייקור המחירים יגולם במחיר לצרכן הביתי או התעשייתי. ואמנם, במשרד התשתיות התקבלו בעת האחרונה דיווחים על עליות חדות ובלתי סבירות לכאורה במחירי הגפ"מ, כאשר כמה מן החברות בוחרות לייקר את מחירי הגז פעמים אחדות, ובשיעורים שחצו גם את ה-15%. זאת, על אף שהשר בן אליעזר התריע כבר לפני חודש כי לא יהסס להחזיר את הפיקוח על המחירים הקמעוניים והסיטוניים.



בעבר היה מחיר הגז הביתי נתון תחת פיקוח. ביוני 90' הוסר הפיקוח על המחיר לצרכן, ואולם בעקבות עליית מחירים תלולה במגזר הביתי הוחזר הפיקוח במהרה. הפיקוח הוסר שוב ב-95' לאחר שחברות הגז חתמו על אמנת שירות, המחייבת אותן לספק סל שירותי בדיקות ובטיחות. שוק הגפ"מ בישראל מהווה כ-5% משוק התזקיקים (400-500 אלף טונה בשנה), מתוכם מיובא גז בשיעור 25%-30%. על אף שמחיר הגפ"מ בשער בתי הזיקוק הוא כיום כ-600 דולר לטונה, המחיר לצרכן הביתי גבוה פי 4-5 המחיר הסיטוני בשער בתי הזיקוק (2,500-3,000 דולר לטונה).



השר בן אליעזר הצהירעל נחישותו להביא להשלמת אישור התיקון לחוק עד תחילת 2008, וציין כי "הולך וגובר הצורך ביישום רפורמה מבנית במשק הגפ"מ שתפתור את כשלי השוק הפוגעים בציבור הצרכנים, ותפתח את השוק לתחרות אמיתית".


טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully