מנהיגי ארה"ב, ישראל והרשות הפלשתינית הביעו אתמול אופטימיות באשר להמשך התהליך המדיני, צוותי המו"מ ניסו להסכים על נוסח ההצהרה המשותפת, שאמורה להיות מוצגת בוועידה. נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, מבקש לפתוח את המו"מ הישראלי-פלשתיני להסדר קבע כבר מחר בוואשינגטון, מסרו מקורות ישראליים ופלשתיניים.
לפי המקורות, ארה"ב רוצה שהמו"מ ייפתח בפגישה משותפת של שרת החוץ האמריקאית, קונדוליזה רייס, עם ראשי צוותי המו"מ של הצדדים, ציפי לבני ואחמד קריע. בוש, שנפגש אתמול עם אולמרט, אמר לו "אני רוצה שתבואו להגיד שלום". ראש הממשלה הסתייג מהרעיון ובפתח פגישתו עם בוש אמר לעיתונאים, ש"המו"מ יתנהל בירושלים" אולמרט הדגיש לאחר מכן, שהמו"מ הישראלי-פלשתיני יתנהל בין שני הצדדים עצמם, ללא מעורבות בינלאומית. למרות זאת, מקורות בפמליה הישראלית אמרו שישראל נוטה להיענות לבקשת בוש.
המגעים בין צוותי המו"מ של ישראל והרשות נמשכו אתמול כדי לנסות להסכים על ההצהרה המשותפת. מקורות מדיניים ישראליים ציינו, כי ההצהרה מוכנה וכוללת אמירות כלליות בלבד לגבי המו"מ. ראשי צוותי המו"מ, שרת החוץ לבני וקריע, נפגשו שלשום ואתמול עם רייס, אך לא הגיעו להסכמה. בפמליה הישראלית מעריכים שלבסוף יוסכם על נוסח ההצהרה.
לפי מקורות פלשתיניים, אם הצדדים לא יסכימו, ההצהרה תוצג בוועידה על ידי רייס. בכל מקרה, אמרו המקורות, ההצהרה לא תכלול לוח זמנים למו"מ על הסדר הקבע, כפי שדרשה הרשות עד כה. הם ציינו, כי בהצהרה יהיה אזכור של סוגיות הסדר הקבע, עם דגש על רצונם של שני הצדדים במו"מ ובמימוש תוכנית "מפת הדרכים".
שר החוץ הסעודי: ארה"ב ערבה שהמו"מ לא ייארך יותר משנה
ארה"ב העבירה למדינות ערב ערבויות לפיהן המשא ומתן לשלום עם ישראל לא יעלה על שנה, כך אמר שר החוץ הסעודי, סעוד אל-פייסל, בראיון המתפרסם היום בעיתון "א-שרק אל-אווסט". לדברי השר, המייצג את ארצו בוועידת אנאפוליס שתיפתח היום, מדובר בנקודה היסטורית במזרח התיכון. אתמול אמר אל-פייסל כי ארה"ב הבטיחה לו שתציע בוועידה "הצעות מפורטות" למו"מ הישראלי-פלשתיני.
"נקודת המפתח היא הצבת סדר זמנים לשיחות, כך שלא יימשכו לנצח", אמר השר, "הממשל, שנותן חסות לוועידה, הבטיח שהשיחות לא יימשכו יותר משנה". לדבריו, הקונסנזוס הערבי בנוגע להשתתפות בוועידה התבסס על כך שהסכסוך במזרח התיכון יטופל בצורה מקיפה.
אל-פייסל הוסיף כי אינו מתרגש מההתנגדות לוועידה מצד גורמים בישראל, והביע סיפוק מכך שלראשונה יש תמיכה מקיפה בדעת הקהל הישראלית, בארה"ב ובשאר העולם למען השכנת שלום. הוא שב על עמדתו כי הוועדה לא תשתמש למופעי תעמולה, וציין כי "לא נרשה לעצמנו להיות כלי למען נורמליזציה ביחסים עם ישראל". דבר זה, כך אמר, יהיה תוצר טבעי של שלום כולל בהתאם לעקרונות היוזמה הערבית.
בוש אמר הלילה בטקס הרמת כוסית לכבוד פתיחת הוועידה כי "הצדדים התכנסו להשיג מטרה משותפת - מדינת ישראל ומדינה פלשתינית המתקיימות בשלום וביטחון. הגשמת היעד הזה תחייב פשרות כואבות, אולם ישראל והפלשתינאים בחרו מנהיגים המוכנים לפשרות האלה".
ועידת אנאפוליס תיפתח בפגישת משולשת בין בוש, אולמרט לאבו מאזן
אלוף בן
27.11.2007 / 16:43