חברות הדירוג כשלו בהתנהלותן בשנים ובחודשים שלפני פרוץ המשבר בשוקי האשראי העולמיים, והובילו להפסדי ענק בשל אי יכולתן לאבחן את קריסתו הקרבה של שוק האג"ח המגובות במשכנתאות סאבפריים, בעקבות העלייה במספר עיקולי הבתים בארה"ב ושמיטות החוב. כך טוען המגזין "בארונ'ס", שהציע שורה של רפורמות הדרושות לטענתו בתעשיית הדירוג.
לפי דו"ח של מחלקת המחקר בבנק ההשקעות , מודי'ס לבדה קיצצה את הדירוג של יותר מ-50% מניירות הערך המגובים במשכנתאות סאבפריים שדירגה ב-2006, בהם לא פחות מ-97% מהניירות שלהם העניקה דירוג A או דירוגים נמוכים יותר.
התמהמהותן של חברות הדירוג לפני פרוץ המשבר, והמהירות ההרסנית שבה מיהרו לקצץ דירוגים לאחר פריצתו, הובילו לפתיחת חקירות נגדן על ידי הקונגרס, הרשות לניירות ערך בארה"ב (SEC) ומספר תובעים מחוזיים ברחבי ארה"ב.
כדי למנוע הישנות של מחנק האשראי הנוכחי, מציע כתב "בארונ'ס", ג'ונתן ליינג, רפורמה מקיפה בתעשיית הדירוג. בין היתר, קורא ליינג ל-SEC לקדם את התחרות בתעשייה ולהאיץ את אישור הקמתן של סוכנויות דירוג חדשות, במטרה להקטין את ההגמוניה של שלוש החברות הגדולות - מודי'ס, פיץ' ו-S&P.
מוד'יס ו-S&P שולטות לדברי לאנג ב-80% מהתעשייה, ומשאירות לפיץ' נתח שוק של בין 10% ל-15%. התחרות בין חברות דירוג חדשות, לטענת המגזין, עשויה להוביל לחילוקי דעות בריאים ולהערכות מדויקות יותר בעתיד.
ג'ון קופי, פרופסור למשפטים באוניברסיטת קולומביה, הציע בראיון ל"בארונ'ס" מספר צעדים נוספים, בהם שקיפות מלאה שתיאלץ את חברות הדירוג לפרסם את שיעור השמיטות מבין כל המוצרים הפיננסיים שדירגו בעבר, כך שמשקיעים ורגולטורים יוכלו להעריך את מידת היעילות של אותה חברה.
כמו כן, הציע קופי להעניש חברות שנמצאו אחראיות לטעות משמעותית בדירוג לשלילה זמנית של רישיונן.
"בארונ'ס": משבר האשראי הוכיח את כישלונן של חברות דירוג האשראי; נדרשת רפורמה גדולה
סוכנויות הידיעות
23.12.2007 / 12:13