ויזה, חברת כרטיסי האשראי הגדולה בעולם, התכוננה בחודשים האחרונים לקראת הנפקתה הראשונה לציבור (IPO), אשר היתה אמורה להתקיים בתחילת 2008, אולם ההנפקה תידחה ככל הנראה במספר חודשים בעקבות הטלטלה בשווקים הפיננסים.
ויזה, אשר שישה מתוך עשרה כרטיסי אשראי בעולם הם שלה, הגישה בנובמבר מסמכים ראשונים הנוגעים להנפקתה הראשונה לציבור בבורסת NYSE תחת הסימול V, אשר תוכננה למחצית הראשונה של השנה. החברה יתכננה להנפיק כ-50% ממניותיה לפי שווי של 10 מיליארד דולר, בעקבות הנפקתה המוצלחת של מתחרתה הקטנה יותר מאסטרקארד, שגייסה 2.4 מיליארד דולר בהנפקתה הראשונה לציבור ב-2006.
בחודשים האחרונים הובילה ויזה סדרה של מהלכי ארגון מחדש במסגרת ההכנות לקראת הנפקתה, בהן היפרדות מהחטיבה האירופית ויזה אירופה, שתמשיך לפעול כארגון חברים שנמצא בבעלות הבנקים ומנוהל על ידם והפכה בפועל לזכיינית של החברה. אולם על הנפקתה המתוכננת של ויזה מעיבה הטלטלה בשווקים הפיננסים, שפגעה בשוק ה-IPO בארה"ב בצורה משמעותית והובילה לדחייתן המשוערת של רבות מההנפקות הראשונות לציבור שתוכננו למחצית הראשונה של השנה.
בעקבות הנפילות החדות בשוקי המניות, החליטו בעלי המניות של ויזה לדחות ככל הנראה את ההנפקה במספר חודשים. חברות האשראי נחשבות לפגיעות במיוחד להאטה הכלכלית בארה"ב, בעקבות הירידה בצריכה הפרטית הנלווית לרוב למצבים של מיתון. אמריקן אקספרס ומאסטרקארד, יריבותיה של ויזה, צפויות לדווח השבוע על תוצאותיהן לרבעון הרביעי.
ויזה, שהוקמה לפני יותר מ-40 שנים, מספקת שירותים ל-24 מיליון סוחרים בעולם וללא פחות מ-1.46 מיליארד לקוחות ב-160 מדינות. מדי דקה, יותר מ-100 אלף לקוחות ברחבי העולם עושים שימוש בכרטיס ויזה, והיקף הרכישות שמתבצע באמצעות כרטיס האשראי מסתכם מדי שנה ב-4.3 טריליון דולר - סכום גדול יותר מהתוצר המקומי הגולמי של יפאן.
הנפקתה הראשונה לציבור של ויזה תידחה ככל הנראה בעקבות הטלטלה בשווקים
רויטרס
28.1.2008 / 9:20